avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Activitate marcelilie

Activitate marcelilie

Sunt PFA neplătitor de TVA de peste 10 ani și prestez servicii pentru o firmă din Spania plătitoare de TVA. Am un cod de TVA intracomunitar pe care îl folosesc pe facturile emise acestei firme. Tocmai mi-am schimbat sediul social iar nelămurierea mea este ce trebuie să fac pentru actualizarea adresei în sistemul VIES și preschimbarea certificatului de înregistrare în scopuri de TVA (pe care este trecută adresa veche).
Va multumesc pentru raspunsuri. M-am lamurit cat de cat in problema TVA-ului, insa acum am o noua problema pe care ieri nu o consideram atat de importanta.
Doamna de la Administratia Financiara sustine in continuare ca pentru a ma inscrie in scopuri de TVA si pentru a ma inscrie in Registrul Operatorilor Intracomunitari trebuie neaparat sa renunt la impozitarea dupa norma de venit si sa trec la impozitare in sistem real. Argumentul ei este: ca inregistrat in scopuri de TVA trebuie sa tii anumite evidente care nu le tii ca impozitat la norma de venit, deci, automat trebuie sa trec la sistemul real. Nu am stiut sa ii raspund si va rog daca imi puteti da un argument care sa o contrazica.

Va multumesc
Nu am deloc experienta in domeniul fiscal/contabil de aceea as dori niste lamuriri suplimentare. Ce inseamna exact "inregistrare in scop de TVA"? Desi pare o intrebare fara sens, totusi nu sunt lamurit: inseamna efectiv "platitor de TVA". Sau, mai mult, inseamna ca de acum incolo va trebui sa platesc lunar o noua taxa de 24% din valoarea pe care o facturez clientilor din strainatate?
Buna ziua

Sunt PFA înregistrat la normă de venit: 104 prestari de servicii informatice, neplătitor de TVA, si prestez servicii pentru o firma din Spania (firma platitoare de TVA acolo). Am inteles de curand ca pentru a mai putea lucra cu aceasta firma trebuie sa ma inregistrez in "Registrul Operatorilor Intracomunitari", iar pentru aceasta ar trebui sa ma inregistrez intai "in scopuri de TVA". Am fost deja la Administratia Financiara si de acolo am primit raspuns ca ar trebui sa renunt la norma de venit si sa trec la impozitare in sistem real si sa devin automat si platitor de TVA.
As dori sa intreb daca pot sa continuu colaborarea cu firma din Spania ramanand la impozitare la norma de venit si totodata sa raman neplatitor de TVA, aceasta fiind in continuarea cea mai avantajoasa varianta pentru mine. Tin sa mentionez ca cifra mea de afaceri este sub acea suma de 35000 euro.

Va multumesc
Va multumesc pentru raspuns insa as dori sa cer o lamurire. Mi se pare ambigua exprimarea dumneavoastra: "perioada de CFP este foarte mare". Ce reprezinta o perioada foarte mare? 10 zile lucratoare se iau in considerare? Este o perioada foarte mare?
Conform contractului meu de munca: "Durata concediului anual de odihna este de 21 zile lucratoare, in raport cu durata muncii (norma intreaga, fractiune de norma)". Prin ianuarie mi-am luat 10 zile de concediu fara plata pentru a nu-mi afecta numarul zilelor de concediu de odihna, insa acum aflu ca am mai putine zile de concediu de odihna deoarece numarul de zile lucrate in acest an a scazut. Intrebarea mea este: daca imi iau concediu fara plata, scade si durata concediului de odihna (ramanand proportional cu numarul de zile lucrate efectiv in acel an)?