avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Activitate bunicul

Activitate bunicul

M-am documentat si eu zilele trecute exact pe tema discutiei actuale si am ajuns la concluzia ca acea clauza de neconcurenta este oarecum inutila si nula si ca ar putea fi aplicata daca are toate detaliile completate (pentru cazul in care ar fi incadrata in aceeasi categorie precum speta dintre angajat si angajator stipulata in codul muncii) printre care si o indemnizatie pe care cel cu restrictie de neconcurenta ar trebui sa o primeasca pentru ca nu face concurenta celui cu care are semnat contractul in caz contrar nu sunt echitabile clauzele.

Pe de alta parte prin aceasta clauza de neconcurenta, daca nu sunt prevazute caluze compensatorii pentru "pagubit", am inteles ca inseamna chiar incalcarea Constitutiei prin interzicerea dreptului la munca pentru cazul in care cel care a incheiat contractul ar dori sa se angajeze sa o societate cu care s-ar putea considera crearea concurentei.

nu am pregatire juridica dar cele scrise mai sus sunt parerile mele dupa ce am citit mai multe forumuri si legi pe aceasta tema.


ce mi s-a parut interesant si posibil este ce a scris cineva intr-un alta discutie pe acest forum, pe o tema asemenatoare:

Data post: Duminica, 3 Aprilie 2011, 12:12
Problema este ca legea nu impiedica partile sa insereze intr-un contract civil sau comercial (precum contractul de comision) o clauza de neconcurenta. Pentru agentii comerciali exista o prevedere (art. 4 din legea 509/2002) potrivit careia acestia pot consimti la asumarea unei obligatii de neconcurenta postcontractuale, clauza a carei efecte se vor intinde pentru cel mult 2 ani de la data incetarii contractului.

Doctrina de dreptul muncii (S. Beligradeanu) a promovat recent ideea conform careia o clauza de neconcurenta dintr-un contract de administrare (contract comercial) isi poate atribui fondul si forma celei prevazute in dreptul muncii. Autorul se bazeaza pe un argument din analogie si pe interpretarea dispozitiilor constitutionale in sensul in care notiunea de `munca` este specifica si acestor contracte de administrare (si chiar oricaror contracte civile si comerciale) atat timp cat exista o prestare efectiva de `munca vie`. S-ar putea ca instantele judecatoresti sa priveasca clauza ca valabila in masura in care continutul ei respecta prevederile art. 21-24 din Codul muncii.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for... >
Răspuns la discuția Infiintare SRL-D fara finantare
Multumesc.

Cautarile mele pe google nu m-au dus pe site-ul anaf si nici spre altul care sa descrie "ierarhia caen".
Răspuns la discuția Infiintare SRL-D fara finantare
corneliamagda a scris:

e) are in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare (CAEN Rev. 2). In cele 5 grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiecte de activitate ale societatii urmatoarele: intermedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, precum si activitatile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat.




puteti sa ma lamuriti si pe mine va rog ce inseamna in ierarhia CAEN "grupe"?

Am gasit chiar pe acest forum mai multe puncte de vedere, din unele reiesea ca grupa ar fi codul de 3 cifre cum ar fi 721 Cercetare-dezvoltare in stiinte naturale si inginerie, iar codul de 4 cifre ar fi clasa iar din altele reiesea ca grupa ar fi 72 Cercetare-dezvoltare.

Asadar, cum este corect? Pentru ierarhia de mai jos, cum se numeste fiecare nivel din ierarhie?

M ACTIVITATI PROFESIONALE, STIINTIFICE SI TEHNICE --> ramura?
72 Cercetare-dezvoltare --> grupa ?
721 Cercetare-dezvoltare in stiinte naturale si inginerie --> subgrupa?
7211 Cercetare-dezvoltare in biotehnologie --> clasa?
7219 Cercetare-dezvoltare in alte stiinte naturale si inginerie
722 Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste
7220 Cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste

Ma intereseaza ce sa trec in actul constitutiv, avand in vedere ca pot trece doar 5 grupe si e o diferenta daca grupa este considerat codul de 2, 3 sau 4 cifre...

Răspuns la discuția Infiintare PFA - Ghid practic
buna seara,

intentionez sa imi deschid PFA cu norma de venit pentru activitatea "Servicii de informatica" ( numarul 104 din lista [ link extern ] .

am si eu o neclaritate despre aplicarea normei de venit. In ghidul, partea a 2-a scrie
normele de venit se cumuleaza pentru fiecare cod CAEN specificat in certificatul de inmatriculare al PFA
, iar eu intetionez sa fac pfa pe servicii informatice ( numarul 104 din lista [ link extern ] ?

ce se intampla daca imi fac pfa cat sunt angajat cu norma intreaga (din ce am inteles se injumatateste norma la pfa) si ulterior nu mai sunt angajat?

se poate folosi ca dovada "pregatirii profesionale" cu vechimea in munca, in domeniul de activitate al viitorului PFA (gen o adeverinta de la angajator, cartea de munca, etc.)?

se pot inregistra cheltuieli deductibile pt pfa-urile cu norma de venit? (din ce am citit aici nu par a fi excluse pfa-urile cu norma de venit: [ link extern ] /)

multumesc.