avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauze de neconcurenta si de confidentialitate intr-un ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauze de neconcurenta si de confidentialitate intr-un contract comercial pe PFA

Buna ziua,

Intr-un contract dintre un PFA si o societate comerciala exista o clauza de neconcurenta valabila pe o perioada de timp dupa incheierea contractului si o clauza de cofidentialitate valabila pe termen nelimitat pentru toate informatile care nu au devenit inca publice. Clauzele respective au de asemenea prevazute in cuprinsul lor plata de daune interese intr-o suma fixa in cazul incalcarii lor.

As dori sa stiu cum se rasfrang asupra persoanei fizice aceste clauze dintr-un contract cu un PFA, sau mai precis, urmatoarele:

- se poate considera ca a fost incalcata clauza de neconcurenta din contractul de PFA daca se stabileste in instanta, ca persoana fizica a desfasurat o activitate concurenta, fie direct, fie ca asociat intr-o societate comerciala, fara implicarea PFA-ului

- in cazul in care instanta decide ca PFA-ul a incalcat clauzele de neconcurenta / confidentialitate, si obliga PFA-ul la plata de daune interese conform contractului, ce raspundere are persoana fizica?

- mai poate fi atacat in instanta un astfel de contract pentru nerespectarea clauzelor in cazul in care PFA-ul este radiat de la Registrul Comertului?

- poate fi schimbata incadrarea unui astfel de contract din contract comercial in contract de munca si judecate clauzele respective prin prisma restrictilor impuse de Codul Muncii (ca de exemplu prin stabilirea obligatiei de plata a unei indemnizatii de neconcurenta)?

Va multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Marți, 2 Octombrie 2012
dorincornea, utilizator
Cel mai recent răspuns: bunicul , utilizator 15:22, 28 Octombrie 2012
~ Conținut șters la cerere ~
M-am documentat si eu zilele trecute exact pe tema discutiei actuale si am ajuns la concluzia ca acea clauza de neconcurenta este oarecum inutila si nula si ca ar putea fi aplicata daca are toate detaliile completate (pentru cazul in care ar fi incadrata in aceeasi categorie precum speta dintre angajat si angajator stipulata in codul muncii) printre care si o indemnizatie pe care cel cu restrictie de neconcurenta ar trebui sa o primeasca pentru ca nu face concurenta celui cu care are semnat contractul in caz contrar nu sunt echitabile clauzele.

Pe de alta parte prin aceasta clauza de neconcurenta, daca nu sunt prevazute caluze compensatorii pentru "pagubit", am inteles ca inseamna chiar incalcarea Constitutiei prin interzicerea dreptului la munca pentru cazul in care cel care a incheiat contractul ar dori sa se angajeze sa o societate cu care s-ar putea considera crearea concurentei.

nu am pregatire juridica dar cele scrise mai sus sunt parerile mele dupa ce am citit mai multe forumuri si legi pe aceasta tema.


ce mi s-a parut interesant si posibil este ce a scris cineva intr-un alta discutie pe acest forum, pe o tema asemenatoare:

Data post: Duminica, 3 Aprilie 2011, 12:12
Problema este ca legea nu impiedica partile sa insereze intr-un contract civil sau comercial (precum contractul de comision) o clauza de neconcurenta. Pentru agentii comerciali exista o prevedere (art. 4 din legea 509/2002) potrivit careia acestia pot consimti la asumarea unei obligatii de neconcurenta postcontractuale, clauza a carei efecte se vor intinde pentru cel mult 2 ani de la data incetarii contractului.

Doctrina de dreptul muncii (S. Beligradeanu) a promovat recent ideea conform careia o clauza de neconcurenta dintr-un contract de administrare (contract comercial) isi poate atribui fondul si forma celei prevazute in dreptul muncii. Autorul se bazeaza pe un argument din analogie si pe interpretarea dispozitiilor constitutionale in sensul in care notiunea de `munca` este specifica si acestor contracte de administrare (si chiar oricaror contracte civile si comerciale) atat timp cat exista o prestare efectiva de `munca vie`. S-ar putea ca instantele judecatoresti sa priveasca clauza ca valabila in masura in care continutul ei respecta prevederile art. 21-24 din Codul muncii.


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for... >
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
bunicul, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta Andreea.B Andreea.B Buna ziua, In cazul in care am (eu ca si companie) o clauza contractuala de neconcurenta prin care am enumerat societatile concurente si am trecut si regula ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta GeorgeG GeorgeG Buna ziua! In calitate de PFA am incheiat un contract de prestari servicii cu o societate. In contract era inclusa si clauza de neconcurenta pe o perioada ... (vezi toată discuția)
Intrebare referitor la drepturile angajatilor sssssimo sssssimo o firma devnzari bijuterii... are dreptul de a obliga angajatii la urmatoarele : -pe durata valabilitatii contractului individual demunca si inca 3 ani de ... (vezi toată discuția)