avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Activitate dan_2018

Activitate dan_2018

Multumesc, domna avocat Petrescu.

Mi-ati putea spune, va rog, care ar fi si sansele de cistig in acest proces - daca se pot estima?

Si care ar putea fi cheltuielile:

- foarte estimativ - onorariul unui avocat (poate chiar dvs.) - intervalul, sa zicem, min-max?
- celelalte cheltuieli de judecata?

Va ramin indatorat pentru raspuns. SI chiar caut un avocat.
Buna ziua,

As avea nevoie de niste sfaturi. Multumesc.

La mostenirea bunurilor unor doamne, un apartament si ceea ce este in el exista 2 mostenitori. Unul are drept sa mosteneasca jumatate din bunurile din casa, celalalt - cealalta jumatate si apartamentul. Situatia este "complicata", intrucit cel care mosteneste apartamentul "beneficiaza" de un noroc chior, proprietara a decedat si nu a mai avut timp sa faca un testament nou, iar testamentul vechi este in favoarea sotului ei, decedat si el - inainte de ea - cu citeva luni inainte.

Cum ar putea unul dintre mostenitori sa amine posibilitatea ca celalalt mostenitor sa ajunga sa fie proprietar si sa vinda apartamentul?

- daca proprietara a fost bolnava la pat si fara discernamint, se poate argumenta in instanta ca vointa ei a fost sa lase apartamentul sotului decedat primul si copiilor lui (din prima casatorie)? Exista martori si, de asemenea, testamentul. Testamentul existent este numai in favoarea sotului, dar el a murit primul. Nu se poate face nimic? O intirziere si un proces foarte lung ar "favoriza" mostenitorul moral (copilul sotului decedat primul) sa poata sa discute cu celalalt mostenitor (un nepot al doamnei) si sa se inteleaga ...

Multumesc.
Multumesc foarte mult.

Daca la adresa respectiva va locui in continuare copilul vitreg al fostului proprietar - copil care nu are drept de mostenire - timp de 10 ani si plateste facturile/impozitele, va putea la sfirsitul acestor 10 ani sa ceara proprietatea prin uzucapiune? (el are un testament in favoarea tatalui sau natural, care a mai fost casatorit o data, casatorit a doua oara cu proprietara imobilului (mama vitrega), dar, cum tatal a decedat primul, am inteles ca acest testament este caduc).

As mai avea 2 intrebari, va rog frumos:

- daca, in acest timp de 10 ani, o ruda a celui decedat revendica mostenirea, cel care a stat acolo si a platit facturile si impozitele isi poate recupera banii in vreun fel? este el vinovat in vreun fel - din pdv legal - daca locuieste acolo si plateste in mod onest facturi/impozite? poate fi dat in judecata sau si, mai rau, sa pateasca ceva? Incalca vreo lege?

- este posibil ca statul sa omita - din neatentie sau lipsa de interes/informatii sau din orice alt motiv - sa preia acea proprietate, daca nimeni nu spune/nu face nimic. In principiu, se poate presupune ca statul poate sa nu afle ca un posibil mostenitor nu a preluat succesiunea, nu?

Va multumesc.
O persoana a decedat si a avut in posesie un apartament. Nimeni nu deschide succesiunea. Ce se intimpla cu apartamentul daca nimeni nu spune nimic, nici cei indreptatiti la succesiune, nici cei care mai locuiesc acolo?

Exista vreo cale prin care statul, prin vreo institutie a sa (sau altcineva, persoana sau institutie), sa se sesizeze de la sine si sa se activeze succesiunea in mod automat sau altfel?

Multumesc.
Multumesc. Da, am fost neclar, imi cer scuze. Dar am inteles raspunsul, nu se poate ca un contract de v-c sa devina ulterior renuntare la mostenire.

As mai avea o nelamurire va rog frumos:

Deci e vorba de un domn care a decedat si a lasat testament (pentru un apartament, bun propriu al lui) in favoarea sotiei care a decedat prima. Testamentul acesta mai are o valoare? Astfel incit copiii sotiei din prima casatorie sa poata mosteni apartamentul?

Domnul a fost bolnav in ultimii ani si nu a mai avut discernamint. Motivul pentru care nu a lasat un alt testament decit primul a fost lipsa de discernamint, dar aceasta nu a fost stabilita juridic de o comisie sau institutie. Exista, insa, diagnosticul medical stabil pe parcursul multor ani si lipsa de discernamint e usor de dovedit cu martori/diagnostic medical.

Copiii sotiei decedate anterior din prima casatorie pot sa mosteneasca apartamentul - folosindu-se de faptul ca exista in acel testament (cind domnul avea discernamint) vointa lui ca sotia sa il mosteneasca? Este logic din punct de vedere moral. NU pot face nimic astfel incit mostenirea sa nu se duca spre rudele domnului (sora, nepoti, care sint si plecati din tara si nu se poate da de ei ...)? Si, in ipoteza ca ei nu sint gasiti, daca nu se deschide nici o succesiune, se poate evita ca acest apartament sa intre in posesia statului? Cum? As avea nevoie de o forma legala prin care copiii din prima casatorie a sotiei decedate inaintea domnului sa poata mosteni apartamentul - eu cred ca asa e etic ..., ei au avut grija de amindoi pe parcursul a mai bine de 20 de ani.

Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Daca am fost iarasi neclar - am sa va raspund la orice intrebare. In ipoteza ca exista o solutie legala - este evident ca as dori sa apelez la dvs. - pe cale privata, nu pe forum -, contra cost.

Cu stima.
Buna ziua,

Exista urmatoarea situatie: o sora ii vinde fratelui o parte dintr-un apartament, cu un contract de v-c, iar pe act se stipuleaza 'cu scopul ca sora sa isi completeze integral proprietatea' (aproximativ). Acest act poate fi considerat o renuntare la o posibila mostenire viitoare, in cazul in care sora va deceda? Astfel incit sa nu se mai puna problema mostenirii de catre frate (sau descendentii lui) a acelui apartament?

In ce conditii un contract de vinzare-cumparare poate fi considerat ulterior o renuntare la o posibila mostenire?

Multumesc foarte mult pentru un raspuns.
multumesc foarte mult.

va rog:

1. nu are nici o relevanta legala faptul ca singura ruda a doamnei, o nepoata, nici nu a cunoscut-o (nu a vazut-o niciodata in viata, nici la inmormintare), iar fiica vitrega a avut grija de ea (doamna fiind bolnava la pat) timp de mai bine de 20 de ani (lucru care se poate proba cu martori) ?

2. in ce forma poate fi atacata in instanta succesiunea in favoarea acestei nepoate? (cu scopul de a intirzia mostenirea si de a ajunge intre timp la un acord, o impartire justificata din punct de vedere etic) ? cum se poate intirzia succesiunea ?

3. pina la finalizarea succesiunii, fiica vitrega are dreptul legal sa locuiasca in acel imobil?

va ramin indatorat pentru raspunsuri. multumesc.

D.