Exista urmatoarea situatie: o sora ii vinde fratelui o parte dintr-un apartament, cu un contract de v-c, iar pe act se stipuleaza 'cu scopul ca sora sa isi completeze integral proprietatea' (aproximativ). Acest act poate fi considerat o renuntare la o posibila mostenire viitoare, in cazul in care sora va deceda? Astfel incit sa nu se mai puna problema mostenirii de catre frate (sau descendentii lui) a acelui apartament?
In ce conditii un contract de vinzare-cumparare poate fi considerat ulterior o renuntare la o posibila mostenire?
Un act între vii (cum este o vânzare) nu poate fi considerat/interpretat etc. ca o renunțare a unuia dintre vii (cumpărător/vânzător) la moștenirea ... cui va avea „norocul” să plece primul pe Lumea Ailaltă.
De aceea nu se fac acte de renunțare câtă vreme nu a murit cel despre a cărui moștenire vorbim. Pentru că nu se știe cine pleacă primul.
Pe de altă parte, să știți că n-am înțeles mare lucru din expunerea dvs.
Cel ce vinde își micșorează patrimoniul.
Ca atare, nu pot pricepe zisul scop al completării proprietății ... tot de către vânzător (!?!).
Poate ați vrut să scrieți că sora a vândut cu scopul ca fratele/cumpărătorul „să își completeze integral proprietatea”. Altminteri fraza nu are sens.
Și apoi, dacă sora i-a vândut fratelui partea ei din ap., atunci acest apartament este acum al fratelui.
Deci nu se mai pune problema ca fratele, care are deja apartamentul, să mai moștenească același ap. de la cine nu-l mai are (sora) fiindcă l-a vândut.
Este dificil de înțeles ce ați vrut dvs. să ne povestiți.
Multumesc. Da, am fost neclar, imi cer scuze. Dar am inteles raspunsul, nu se poate ca un contract de v-c sa devina ulterior renuntare la mostenire.
As mai avea o nelamurire va rog frumos:
Deci e vorba de un domn care a decedat si a lasat testament (pentru un apartament, bun propriu al lui) in favoarea sotiei care a decedat prima. Testamentul acesta mai are o valoare? Astfel incit copiii sotiei din prima casatorie sa poata mosteni apartamentul?
Domnul a fost bolnav in ultimii ani si nu a mai avut discernamint. Motivul pentru care nu a lasat un alt testament decit primul a fost lipsa de discernamint, dar aceasta nu a fost stabilita juridic de o comisie sau institutie. Exista, insa, diagnosticul medical stabil pe parcursul multor ani si lipsa de discernamint e usor de dovedit cu martori/diagnostic medical.
Copiii sotiei decedate anterior din prima casatorie pot sa mosteneasca apartamentul - folosindu-se de faptul ca exista in acel testament (cind domnul avea discernamint) vointa lui ca sotia sa il mosteneasca? Este logic din punct de vedere moral. NU pot face nimic astfel incit mostenirea sa nu se duca spre rudele domnului (sora, nepoti, care sint si plecati din tara si nu se poate da de ei ...)? Si, in ipoteza ca ei nu sint gasiti, daca nu se deschide nici o succesiune, se poate evita ca acest apartament sa intre in posesia statului? Cum? As avea nevoie de o forma legala prin care copiii din prima casatorie a sotiei decedate inaintea domnului sa poata mosteni apartamentul - eu cred ca asa e etic ..., ei au avut grija de amindoi pe parcursul a mai bine de 20 de ani.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Daca am fost iarasi neclar - am sa va raspund la orice intrebare. In ipoteza ca exista o solutie legala - este evident ca as dori sa apelez la dvs. - pe cale privata, nu pe forum -, contra cost.
romascanu
Moderator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Testamentul/legatul în favoarea unei persoane care moare înaintea testatorului devine caduc.
Iar copiii care erau doar ai soției, nu și ai defunctului, nu au cum să-l moștenească. (nu erau rude).
Din păcate...
Cota mostenire
freeanifer
Atit eu cit si sotia suntem mostenitorii unici ai cite unui apartament. Ce cota din apartament mostenim fiecare , din apartamentele descries , avind in vedere ... (vezi toată discuția)