avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 466 soluții astăzi
Forum Activitate Anne Maria

Activitate Anne Maria

Bună ziua,
Mulțumesc.

Atunci când cetățeanul alege o profesie și implicit locul de muncă iar când ceilalți din jurul său (autorități publice, cetățeni angajați numai ei știu cum și plătiți din fonduri publice):
- îi pun piedici
- îl tratează diferit pentru a-i compromite evoluția și pentru a-l determina/forța/obliga să aleagă altă profesie și să plece în altă parte (să aleagă să muncească altceva, altundeva față de ceea ce aceasta a ales deja!)
-îi îngrădesc dreptul de a-și exercita profesia aleasă în locul ales,

CINE soluționează aceste situații? Unde (în ce lege) se încadrează astfel de situații? Cui trebuie să se adreseze cetățeanul?

Mulțumesc.



Cornel Vasile a scris:

Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.

Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

Bună ziua,

Textul unui articol publicat de către avocat.net spune:

,,Nu va fi considerată însă discriminare o EXCLUDERE, DEOSEBIRE, RESTRICȚIE sau PREFERINȚĂ OBIECTIVĂ ÎN PRIVINȚA UNUI ANUMIT LOC DE MUNCĂ - în cazul în care, "prin natura specifică a activităţii în cauză sau a condiţiilor în care activitatea respectivă este realizată, există anumite CERINȚE PROFESIONALE ESENȚIALE şi determinante, cu condiţia ca scopul să fie legitim şi cerinţele proporţionale",

1, Întrebarea este: Dacă nu reprezintă discriminare, atunci unde se încadrează EXCLUDEREA, DEOSEBIREA, RESTRICȚIA întâlnite cel mai des în instituțiile Statului?

2. Un cetățean are dreptul să aibă o PREFERINȚĂ OBIECTIVĂ ÎN PRIVINȚA UNUI ANUMIT LOC DE MUNCĂ?
--În sensul următor: Ce se întâmplă când, prin abuz de putere, cetățeanului îi este restricționat/îngrădit dreptul de a-și exercita meseria/profesia aleasă fiind obligat/forțat/determinat să facă o altă alegere contrar voinței sale?

3. Cum se încadrează situația în care atunci când CERINȚELE PROFESIONALE ESENȚIALE nu sunt impuse în mod echitabil tuturor ci doar unora? Este discriminare sau este caz penal?

Mulțumesc.
Anne.

Răspuns la discuția Vechime in munca


Cornel Vasile a scris:

Legea 1/2011
art. 164
(1) Pe parcursul desfășurării studiilor universitare de doctorat, persoana înscrisă în programul de studii are calitatea de student-doctorand. Studenții-doctoranzi sunt încadrați de către IOSUD sau oricare dintre membrii IOSUD ca asistenți de cercetare sau asistenți universitari, pe perioadă determinată.
(1^1) Prin excepție de la prevederile alin. (1), studenții-doctoranzi la forma de învățământ cu frecvență redusă nu au obligația de a fi încadrați de către IOSUD ca asistenți de cercetare sau asistenți universitari, pe perioadă determinată.
(2) Pe toată durata activității, studentul-doctorand beneficiază de recunoașterea vechimii în muncă și specialitate și de asistență medicală gratuită, fără plata contribuțiilor la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru șomaj, la asigurările sociale de sănătate și pentru accidente de muncă și boli profesionale.
(3) Studentul-doctorand poate desfășura activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4-6 ore convenționale didactice pe săptămână. Activitățile didactice care depășesc acest nivel vor fi remunerate în conformitate cu legislația în vigoare, intrând sub incidența Codului muncii, cu respectarea drepturilor și obligațiilor ce revin salariatului și cu plata contribuțiilor datorate, potrivit legii, la asigurările sociale de stat, la asigurările pentru șomaj, la asigurările sociale de sănătate și pentru accidente de muncă și boli profesionale.

Art. 165
(1) Perioada desfășurării studiilor universitare de doctorat este asimilată, conform legislației în domeniul pensiilor, pentru stabilirea stagiului de cotizare, cu excepția cazului în care studentul-doctorand realizează venituri pentru care plătește, în această perioadă, contribuții la asigurările sociale.
(2) După susținerea tezei de doctorat, IOSUD eliberează o adeverință care atestă perioada în care studentul-doctorand a urmat studiile universitare de doctorat.

____________
INTREBARE:

Stagiul doctoral cu frecvență durează 3 ani. Acesta se poate prelungi cu maxim 2 ani, însă în regim de fără frecvență. Anii de prelungire - la FĂRĂ FRECVENȚĂ (FF) - sunt considerați vechime în muncă considerând art 164 alin 2 ,,pe toată durata activității...,,?

Care variantă a Legii 1 se aplică pentru perioada 2010-2012?
Bună ziua,

Mulțumesc foarte mult pentru răspuns.

a) - Este vorba despre o instituție de învățământ superior. Adică, o instituție de stat condusă de către oameni care distrug vieți și fură drepturi în numele legii care îi susține!!
O instituție al cărei nume nu doresc să-l menționez deocamdată.

În condițiile prezentate la punctul a):
- contribuțiile se rețin 45% , exact ca în cazul unui angajat cu CIM?

Cu stimă!
A. Un cetățean român are:

1) dreptul de a alege/opta pentru TIPUL de muncă pe care vrea să-l exercite? (exemplu: profesor)
2) dreptul de a alege/opta pentru INSTITUȚIA în care să-și desfășoare profesia? (exemplu: Liceul Dorota)
3) dreptul de a alege/opta pentru LOCALITATEA în care vrea să desfășoare această profesie? (Exemplu: Deva)

B. Are dreptul o instituție publică să refuze deschiderea unui post și să îngrădească dreptul de a participa la posturile deschise?

C. Se încalcă prevederile Constituției și Codului Muncii dacă un cetățean este, în condițiile de mai sus, OBLIGAT/FORȚAT/DETERMINAT (pentru că trebuie să-și asigure cumva hrana!) să opteze/să aleagă o altă profesie/alt loc de muncă CONTRAR VOINȚEI SALE?

Mulțumesc.


Ce procedura se impune în următoarea situație:

a) ITM comunică faptul că NU ești înregistrat în REVISAL cu CIM, în timp ce în adeverința privind stagiul de cotizare de la Casa de Pensii apare că ți s-au reținut contribuții în baza unui CIM.

Cetățeanul nu a semnat și nu are nicio copie după vreun contract de muncă încheiat cu autoritatea publică.

b) Vechimea în muncă este considerată a fi un drept al cetățeanului?

Mulțumesc!


Întrebare:

1. Dacă potrivit legii 554/2004, art 7, alin 1 s-a depus la autoritatea publică, în loc de cerere de anulare, o acțiune cu titlul de contestație (motiv: necunoașterea la momentul respectiv a acestei proceduri în cazul unei vătămări într-un drept) iar potrivit art 7 alin 7 s-a făcut o cerere de anulare - este legală procedura? Motivul este unul temeinic?
________
art 7. alin 1 - Înainte de a se adresa instanţei de contencios administrativ competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie să solicite autorităţii publice emitente, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului,
+ alin 7 - pentru motive temeinice, şi peste termenul prevăzut la alin. (1), dar nu mai târziu de 6 luni.
_____

2. Dacă se formulează o cerere de anulare/revocare act administrativ vătămător către autoritatea emitentă ODATĂ CU deschiderea ÎN INSTANȚĂ a unei acțiuni de anulare a aceluiași act, PROCEDURA se consideră respectată ?

Autoritatea nu răspunde cererii de anulare astfel formulate. Se justifică, în acest context, respingerea acțiunii introductive de instanță?
Bună seara d-na Av. Cazacu Ioana,

Vă mulțumesc foarte mult pentru promptitudinea răspunsului.

În cazul în care, din motive de necunoaștere a acestui ,,regulament intern ....probabil,, privind transmiterea DOVEZII ÎN ORIGINAL,
s-a depus dovada în ,,copie certificată,, (conform cu originalul + semnătură, potrivit art 292 lit 1 NCPC) se mai poate adăuga la dosar originalul sau se aplică lit 2 a art 292?

(!!!pentru acțiune în contencios administrativ având ca obiect anulare act administrativ)

Notă: Bănuiesc că dacă pe chitanță scrie clar numărul dosarului (+ numele/prenumele apelantului) pentru care s-a achitat taxa, aceasta nu mai poate fi utilizată în cazul altor dosare.......nu-i așa?

Cu stimă!

Bună seara,

Am rugămintea de a mă ajuta cu un răspuns DE ACTUALITATE la următoarea întrebare:

1. Dovada achitării taxei judiciare de timbru (adică chitanța) conform art 16, lit. a OUG 80/2013 se transmite instanței ÎN COPIE (conform cu originalul) sau ÎN ORIGINAL?

2. Art. 200 alin 2 din NCPC nu menționează forma ,,transmiterii,, (în copie sau în original). Nici în ,, Comunicarea Adresă,, emisă nu se menționează forma ,,transmiterii,, dovezii. (pentru Secția a II-a Civilă, Contencios Administrativ)

Întrebarea este: Ce articol de lege spune că DOVADA PLĂȚII trebuie depusă ÎN ORIGINAL (dacă, desigur, acesta este răspunsul la prima întrebare!) ?

Aștept cu interes o părere avizată. Vă mulțumesc.

Stimată echipă,

Am rugămintea de a-mi comunica:

1. CINE VERIFICĂ spațiul Universitar la nivel JURIDIC (desigur, în afara juriștilor Universităților care sunt îndoctrinați să facă cum ,,se cere,,!)?

2. Avocat.net are vreo echipă de juriști/avocați/consilieri care poate ajuta cetățenii în acest sens?

3. Care sunt ,,granițele autonomiei,, UNIVERSITARE? Care este legea care le menționează?

4. Ce legislație se poate invoca în cazul NEPOTISMULUI și CORUPȚIEI care se practică tacit în mediul Universitar și CUI se poate adresa o SESIZARE în acest sens (președinților țărilor EU, curții de justiție EU) ?

5. Ce INSTITUȚIE poate ajuta cetățeanul ACTIV în mediul Universitar să-și apere DREPTURILE (în afara Ministrului Educației care lucrează cu Universitățile la ,,mica înțelegere,,...!). Ce TIP de document trebuie adresat (sesizare, reclamație...etc.) în acest sens?

Mulțumesc.

Cu stimă, Anne Maria.