avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Activitate Maryana@

Activitate Maryana@

Veniturile obtinute ca si recenzor la Recesamantul agricol 2021 se iau in considerare la calculul bazei pentru indemnizatia de crestere copil?
Care este legislatia in Grecia cu privire la numele purtat de soti dupa casatorie? Dar la divort? Mentionez ca este vorba despre oficierea casatoriei dintre un cetatean roman si un cetatean grec.
Buna ziua. In lipsa mentiunii cu privire la numele purtat dupa casatoria incheiata cu un cetatean grec, sotia prezinta starii civile declaratia data la ambasada ca va reveni la numele purtat inainte de casatorie. Dupa cinci ani, la expirarea pasaportului, aceasta declara din nou la ambasada ca alege sa poarte numele sotului si cere starii civile sa faca noua mentiune in registrul in care s-a transcris casatoria si mentiunea de divort. Mentionez ca oficierea casatoriei s-a produs in Grecia, casatoria s-a transcris in Romania, sotul este cetatean grec, divortul s-a produs in Grecia si mentiunea divortului a fost operata pe actul transcris. Serviciul de Stare civila a respins cererea petentei pe motiv ca nu exista posibilitatea de retractare a mentiunilor din registrele de stare civila...singura posibilitate fiind solicitarea sotiei de preschimbare nume pe cale administrativa, cu acceptul cetateanului grec. Va rog sa ma ajutati cu un punct de vedere relativ la cele expuse. Va multumesc
Buna ziua. Se poate transmite calitatea procesuala activa ca urmare a vanzarii fondului de comert?
In 2015 primaria a incheiat contract cu o societate comerciala. In anul 2018 sc a intentat proces pentru incasarea contravalorii unor servicii pe care in fapt niciodata nu le-a prestat. Este vorba despre o societate care a obtinut in mod fraudulos incheierea unor contracte la nivelul intregii tari. In anul 2019 sc a realizat vanzarea fondului de comert catre o alta societate, entitatea cumparatoare solicitand transmiterea calitatii procesuale active in procesele aflate pe rol. Reglementarile in vigoare sunt in sensul ca, urmare vanzarii-cumpararii fondului de comert, nu se pot transmite creantele si contractele. Va rugam sa ne comunicati daca intervenienta poate sa se subroge reclamantei in procesul intentat de aceasta din urma, in conditiile in care pe portalul instantelor de judecata societatea contractanta apare ca dizolvata. Va multumim
Va multumesc pentru raspuns.
Buna ziua. Exista incompatibilitate in sensul art 90 din legea nr. 161/2003 in cazul consilierilor locali, persoane fizice sau administratori ai societatilor comerciale ce depun cereri pentru atribuirea directa a pasunilor aflate in proprietate privata a comunei? Mentionez ca persoanele respective sau abtinut in sedinta de aprobare a hotararii consiliului local de atribuire pasuni.
Societate in faliment are incheiat contract de concesiune teren cu primaria-consiliul local. Autoritatea locala nu s-a inscris la masa credala a debitoarei nici in insolventa, nici in faliment. Contractul de concesiune nu a fost denuntat de catre niciuna dintre parti. Primaria mai poate recupera debitul formuland o actiune la dosarul de insolventa si solicitand plata redeventei in temeiul contractului de concesiune, inca valabil?
Primaria are un consilier juridic.Va multumim tuturor pentru raspuns.

Company Advising a scris:

Restituirea nu este admisa in privinta obligatiilor executate de bunavoie. Atata timp cat societatea a achitat de bunavoie, dreptul de recuperare a creantei putea sa fie prescris de 100 de ani. Daca acea plata era datorata si a fost achitata, ramane achitata. Primaria nu are serviciu juridic?!

Avem urmatoarea situatie: Primaria depune cerere pentru deschiderea procedurii de insolventa impotriva unei societati comerciale. Societatea depune contestatie afirmand ca subscrisa nu detine o creanta certa, lichida si exigibila, intrucat o mare parte din ea este prescrisa. Impotriva societatii comerciale se deschide procedura generala de insolventa si se respinge contestatia debitoarei. Ulterior sc-ul decide sa achite debitul principal si profita de anularea accesoriilor potrivit OG nr. 6/2019 si hotararii consiliului local. Acum solicita restituirea sumei pe motiv ca a achitat o suma prescrisa, pe care nu o datora.
In cazul unei creante fiscale prescrisa pe care debitorul o achita, se poate obtine restituirea acesteia in instanta?