avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Activitate alex_2

Activitate alex_2

Va recomand sa mergeti ca asociatie direct la un avocat. Daca va ganditi la politie, din propria experienta va spun ca politia nu face nimic in legatura cu spatii comune. Eu am vazut situatie de furt curent. Un gigel, proprietar in bloc, sparsese un perete de la camera de serviciu si trasese un fir pana in ap. lui, unde presupun ca legase un calorifer electric de a consumat cateva mii de lei intr-o singura luna, surpriza pe factura de curent la comun. A fost chemata politia care a zis ca nu e treaba lor ce fire sunt prin bloc si nici gaura din perete. Compania de electricitate a venit si ea, s-a uitat lung si a zis ca daca nu e spatiu public nu e treaba lor. Atunci mai multi din bloc au taiat firul si au si deconectat camera de serviciu de la curent. De atunci n-au mai fost furturi de curent ca nu mai are de unde, liftul si lumina de pe hol nu sunt compatibile. Gigelul dvs are doua optiuni, sa demonteze usa sau, daca toata lumea e de acord, sa faca un contract cu asociatia.
Poate la inspectoratul in constructii puteti sa faceti o plangere sau sa mergeti in audienta, ce a pus el acolo e o constructie fara autorizatie. Dar acolo e alta delasare si birocratie incredibila, conversatia se face in scris prin posta, fiecare mesaj dureaza macar o luna.
Răspuns la discuția Reparatie burlan
Da, din asociatie. Mai caut si alte firme. Recunosc ca nu m-am gandit sa intreb direct pe un nene cu nacela. Multumesc de idee.
Răspuns la discuția Reparatie burlan
Multumesc, e o idee buna cu alpinistii, trebuie sa sun sa intreb.
Daca nu e ceva ruginit complet sau foarte instabil nici nu trebuie schimbat. Problema e la o imbinare unde se amesteca doua scurgeri. Ceva s-a strambat acolo sau s-a fisurat si curge mult si pe perete. Solutia pt 30+ ani ar fi inlocuirea burlanului, sunt doar vreo 12m perfect vertical, ar fi si ieftin dar nu pare o varianta plauzibila pt legile din Ro. Ei vor sa vada fatade scorojite, afise "atentie cade tencuiala sau tigla" si pereti vandalizati cu grafitti, cum sunt majoritatea in centrul orasului
Buna ziua.
Stau intr-un bloc din sect 2, nu este monument istoric sau alt statut special, dar aproape tot S2 este zona protejata, inclusiv blocul. Avem o defectiune la un burlan la et. 4, care face ca o parte din apa sa se scurga pe peretele blocului. A patat peretele, au inceput sa se rupa bucatele de tencuiala de la inghet-dezghet. Pentru reparatie ar trebui montata o schela pe trotuarul din fata blocului. Trebuie autorizatie, iar firmele de constructii ne cer sa obtinem noi autorizatia pentru ca S2 e zona protejata.
As dori sa stiu daca au mai aparut schimbari in legislatie pentru acest tip de reparatii sau poate exista proceduri alternative pentru o reparatie simpla.
In urma cu vreo 6 ani incercam reparatia unei zone unde cadea tencuiala, tot cu schela pentru a ajunge la locul respectiv. Ne-au trimis sa luam autorizatie de la pompieri, de la cultura si intr-un final, in bataie de joc, ne-au cerut proiect de la inginer structurist ca reparatia tencuielii nu afecteaza structura de rezistenta a intregului bloc. Deoarece aceasta aberatie, ca vopseaua poate darama un bloc, nici macar nu exista ca tip de evaluare sau proiect, diversi ingineri ne-au oferit proiecte de renovare pe intregul bloc, la preturi de multe mii de euro si aventura s-a incheiat.
Desi e un thread vechi e important ca oamenii sa se protejeze impotriva unui abuz ca cel descris mai sus.
Toate cladirile vechi sunt bagate in zone protejate, se gasesc marcate pe o harta de pe site-ul primariei. Zona protejata are un statut foarte asemanator cu monumentul istoric si pare o categorie gandita special pentru abuzuri.

Exista doua locuri unde se pot raporta constructii/renovari ilegale: la politie si la inspectoratul in constructii.
Smecherii care fac abuzuri apeleaza la politie pentru ca politia nu are si calitatea de expert in domeniu si automat te baga in proces, inspectoratul in constructii poate determina pe loc daca s-a incalcat vreo lege si care e calea de urmat.

Va relatez un caz real din Bucuresti. Cineva suparat pe altcineva face reclamatie la politie pentru renovari neautorizate (lucru fals, nu se renova nimic). Sub amenintarea unei amenzi de vreo 5000 lei, proprietarii au permis inspectorilor de la politie sa cotrobaie prin casa in cautarea renovarilor care nu existau. Politistii sustineau ca daca reclamatia se repeta, de la aceeasi persoana, chiar daca e falsa, vor reveni de fiecare data si in cazul in care nu li se permite accesul in apartament vor aplica amenda respectiva. Cu alte cuvinte bataia de joc poate tine oricat.
Inspectorii de la politie, foarte agresivi verbal si care au fost inregistrati audio in acel moment, au spus proprietarilor ca fiind bloc vechi nu au voie nici sa vopseasca peretii sau sa lustruiasca parchetul, totul necesita autorizatie.
De asemenea, politistii au stat sa studieze planul apartamentului ca sa vada daca in trecut n-au fost efectuate modificari, sustinand ca daca ar fi gasit modificari NU s-ar fi prescris in trei ani.

Dar nu exista o procedura standard cand cineva vrea sa zugraveasca interiorul apartamentului, sa lustruiasca parchetul etc. intr-un bloc vechi. Trebuie sa te duci in audienta si acolo decide cineva, dupa ureche, ce documente trebuie sa aduci.
Pentru simpla zugravire a unui apartament ajungi sa iei autorizatie la pompieri, sa ai proiect de constructii etc. totul intr-o bataie de joc si cu costuri mari pentru proprietar.
Comunicarea se realizeaza doar prin posta, adica astepti o luna pentru raspuns care poate contine noi cerinte sau documente deja existente la dosar. Durata pana la obtinerea unei autorizatii, daca vei obtine, nu va fi mai mica de un an.
Daca ai apartamentul asigurat si te inunda un vecin, asiguratorul vrea sa vada reparatiile efectuate. Tu va trebui sa le faci practic ilegal, pentru ca nu vei primi autorizatia de renovare.

Recomand avocatilor sa studieze aceasta problema si vor avea foarte multi clienti mai ales din Bucuresti. Aceleasi dificultati le intampina asociatiile de locatari care vor sa renoveze fatadele blocurilor vechi si care nu obtin autorizatia din cauza unui numar nesfarsit de cerinte de la primarie, de la ministerul culturii (care e implicat in zonele protejate la fel ca la monumentele istorice) sau de la constructii.
Dupa ce te duci sa ceri autorizatie si nu o primesti, esti amendat pentru neintretinerea fatadei, acesta fiind un caz real din Bucuresti, sectorul 2.
Nu se face dupa cum credeti dvs. ca "corect", se face dupa cum cer autoritatile.
Eu am spus clar ce se cere de la PMB iar Ministerul Culturii are si el cateva cerinte separate, niciunul nu are legatura cu expertiza tehnica a blocului (in ce scop, uzura tencuielii din 1989?), nici cu ISC.
Multumesc pentru raspuns. Panouri pusesem de la inceput.
Am reusit sa gasim, cu greu, un expert A1. Expertiza intregului bloc e utila dar nu cred ca se face la fel de repede si nu e ceea ce s-a cerut de la PMB. Sigur va fi necesara daca vom reface tencuiala intregii fatade insa e imposibil pe aceasta vreme. Din experientele anterioare cu autorizatii ar fi posibil sa avem un raspuns prin 2021.

Celor care mai citesc acest thread le recomand sa nu isi piarda timpul cu lista expertilor autorizati sau cu cele cateva reclame pe google ci sa intrebe oriunde in alta parte.
Buna ziua.
Incercam, ca asociatie de locatari in Bucuresti din sectorul 2, sa obtinem autorizatie pentru repararea unei zone de tencuiala de pe coltul blocului din care au cazut bucati mici si credem ca exista pericol sa se mai desprinda bucati care sa ajunga pe trotuar . S-a intamplat dupa ultima ninsoare urmata de inghet. Nu exista alte zone cu probleme.

Primaria Bucuresti ne-a cerut sa obtinem o confirmare a necesitatii reparatiei urgente de la un expert A1 (cer o descriere scurta, cu poze atasate si stampila) cu care apoi vom merge la Ministerul Culturii care ar trebui sa ne dea autorizatia in regim de urgenta.
Am mai efectuat reparatii in bloc si autorizatia in mod normal vine dupa exact 2 ani. Blocul nu e monument istoric, nu are risc seismic ridicat, nu e absolut niciun impediment.

Suprafata de tencuiala care ar trebui inlaturata e mica si e accesibila pentru inspectie dintr-un balcon alaturat, fara schela sau nacela.

Aici apare si problema neasteptata. Nu reusim sa gasim un expert disponibil sa intocmeasca actele cerute cat mai repede. La multe numere din lista celor autorizati nu raspunde nimeni, sunt destui decedati, altii ocupati sau spun ca fac doar expertize ale intregului bloc.

Are cineva vreo idee unde sa mai apelam ca sa nu se intample vreun accident pana se plimba hartiile? Putem sa chemam pompierii pentru asa ceva? Mai ales ca vor urma ninsori si ger in curand.
Multumesc.
Răspuns la discuția Refuz reparatie balcon
Multumesc.
@Cornelia Dayes: vecinul viseaza o reparatie integrala a hidroizolatiei din podeaua balconului, facuta doar de asociatie. o rezolvare directa intre noi doi a refuzat-o inca de acum 5-6 ani, dupa cum am spus. nefiind spatii comune, acoperis, burlan etc. asociatia nu are nicio treaba. O sa incerc la Inspectorat sa vad daca se poate inregistra vreo reclamatie cumva.

@BARBULESCU ION-SEBASTIAN: cred ca un expert e o idee buna. Daune fata de mine nu are de platit, am asigurare. Nu m-am gandit la expert pana acum pentru ca exista stabilit un vinovat, impreuna cu asociatia si administratorul blocului, conform tuturor procedurilor pe care le cere asiguratorul pentru plata. Asta nu a facut insa ca gaura din partea lui sa se infunde singura.
Răspuns la discuția Refuz reparatie balcon
Multumesc pentru raspuns insa nu are absolut nicio legatura cu subiectul.
Nu are fatada blocului nicio treaba. Daca era, as fi fost fericit, si implicam asociatia de la inceput.
E o fisura, crapatura, orice ar fi, nu a permis nimanui sa intre in casa, in pardoseala balconului, prin care apa sau zapada care se topeste acolo se scurge la mine, din mijlocul tavanului meu.
Intrebarea mea era daca, in afara unui proces direct intre noi doi, care poate sa dureze oricat de mult, nu pot implica intai vreo institutie de genul inspectoratului in constructii, care si doar prin posibilitatea unei amenzi, sa-l aduca in lumea reala, ca nu poti sa produci inundatii intentionat, sperand sa nu patesti nimic si sa-ti si renoveze vecinii casa.