avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Activitate denisafv

Activitate denisafv

Buna ziua! Am o intrebare despre plata CASS pentru persoanele fara venituri. Daca vreau sa imi platesc asigurarea de sanatate pe perioada in care nu sunt angajata nicaieri, o pot face doar pentru aceasta perioada? Sau nu se poate plati decat pe un an intreg? Mai concret, eu am demisionat de la ultimul loc de munca in luna Iunie 2024, iar acum nu am niciun angajator, niciun alt tip de venit, insa este temporar, pana voi gasi alt job. Pot doar pentru aceasta perioada sa platesc cass? Multumesc!
Multumesc frumos.
Bună ziua! Am mai scris o data despre problema mao delicată legată de pensia mamei mele, dar acum lucrurile au evoluat putin. Pe scurt, situația este următoarea: mama mea a fost plecată din țară timp de aproape 12 ani. S-a pensionat anticipat și a plecat pentru a lucra în Spania, prin 2006. Pentru câțiva ani, pensia ei a fost ridicată de bunica mea de la poștă. În anul 2011, bunica mea nu a mai putut ridica pensia în absența mamei mele, fără o procură legală pentru a face asta. Mama mi-a făcut mie o procură, în schimb, pentru a-i deschide un cont în bancă, iar pensia să se adune acolo. Am făcut contul la Banca Transilvania la sfârșitul anului 2011, am fost cu documentele la Casa de Pensii, m-au asigurat că totul este în regulă și că vor transfera lună de lună pensia mamei acolo. Din păcate, nu am verificat contul, știind că nu este al meu și că doar se adună pensia acolo, iar în luna martie a acestui an am solicitat niște extrase de cont telefonic, pentru a vedea ce sumă s-a strâns, având în vedere că mama a decis să se întoarcă în țară. Am primit pe mail extrase din luna mai 2013 până în decembrie 2017, cu 0 în cont și fără nicio tranzacție. Ba mai mult, banca a înschis contul, fără nicio sesizare, în noiembrie 2017, pe motiv de inactivitate. Am fost la Casa de Pensii în aprilie, împreună cu mama, când s-a întors, am depus cerere de repunere în plată, pensia ei fiind sistată din august 2013, pe motiv că nu a ridicat-o nimeni (așa au declarat funcționarii de la ghișeele de Plată pensii și Stabilire pensii). După cerere am solicitat și audiență la directorul adjunct, pentru a ne lămuri ce s-a întâmplat. Am fost în audiență pe 7 mai, dar nu am discutat cu directorul adjunct, ci probabil cu asistenta acestuia sau contabila șefă, nu știu exact. Ne-a spus că de fapt nu am avut procură decât pentru deschiderea contului în bancă, nu și pentru Casa de Pensii, că la momentul respectiv, când am dus eu extrasul de cont și ce mai trebuia, de fapt colegele au preluat “ilegal” acel cont și că nu ar fi trebuit fără altă procură. Mie nu mi-a spus nimeni nimic despre altă procură. Apoi a spus că ei de fapt ar fi trimis banii în cont, până în august 2013, dar apoi, Banca i-a trimis înapoi către Casa de Pensii, pentru că și procura cu care am deschis contul la bancă ar fi expirat între timp și ar fi trebuit să duc și acolo alta. Apoi a spus că ei vor repune în plată pensia mamei și că îi vor da banii din urmă pe o perioadă de 3 ani de la depunerea cererii noastre, lucru care s-a și întâmplat la jumătatea acestei lunii iunie. Problema este, cum putem face pentru a recupera și restul banilor? Conform spuselor lor, nu au cum să dea pe o perioadă mai mare de 3 ani, restul nu îi putem lua. Însă ei clar au mințit, iar acum am și dovada, am fost la bancă și am solicitat extrase de cont pentru perioada 2012-2013, pentru a vedea dacă au trimis într-adevăr banii acolo, însă am primit răspuns pe mail de la bancă cum că nu a fost nicio activitate pe cont în acea perioadă. Are rost să dăm în judecată Casa de Pensii? Sau ar trebui să mai cerem audiență la ei (la Casa de Pensii) și să le arătăm dovezile de la bancă pentru a ne da suma întreagă de bani? Mulțumesc pentru răbdare, atenție și un eventual răspuns.
Răspuns la discuția Pensie nevirata in cont
Multumesc frumos.
Buna seara! Am o problema legata de pensia mamei mele, care nu a fost virata in contul special creat pentru asta. Mama mea locuieste in Spania, motiv pentru care, in anul 2011, mi-a facut o procura pentru a-i deschide un cont la o banca, unde sa ii fie virata pensia lunar. Am urmat toate procedurile, am deschis contul la banca, am adus IBAN-ul s i tot ce mi-au cerut la Casa de Pensii, iar la final m-au asigurat ca totul este OK si ca banii vor fi virati acolo. Din pacate, nu am verificat contul intre timp, iar acum 2 saptamani, am cerut un extras de cont de la banca, iar banca mi-a trimis extrasul cu sold 0. Ba mai mult, contul a fost inschis in noimebrie 2017, pe motiv de inactivitate. Am fost astazi la Casa de Pensii pentru a intreba ce s-a intamplat cu pensia mamei si se pare ca din 2013, nu mai figureaza cu pensie la ei. Motivul a fost ca pana atunci au incercat sa o livreze prin posta, dar pentru ca nu a ridicat nimeni banii, acestia s-au tot intors la ei, iar in 2013 au fost nevoiti sa inchida dosarul si sa nu mai livreze deloc pensia. Intrebarea mea este ce pot sa fac in situatia asta? Putem solicita banii mamei din 2011 pana in prezent? Este clar ca undeva la Casa de Pensii a fost o greseala, din moment ce nu au transferat pensia in cont din 2011, asa cum ar fi trebuit, si au trimis-o in continuare prin posta, lasand aviz la adresa din buletinul mamei. Doamna cu care am vorbit astazi la Casa de Pensii mi-a spus ca trebuie sa vina mama pentru a depune cerere de redeschidere a dosarului, cu decizia de pensionare si alte acte, dar ca probabil se va da doar cu 3 ani in urma. V-ati mai lovit de o situatie asemanatoare? Stiti cumva ce as putea sa fac daca nu vor da banii din urma? Putem da in judecata Casa de Pensii, pentru a obtine banii din 2011 pana in prezent?

Multumesc!