Buna seara! Am o problema legata de pensia mamei mele, care nu a fost virata in contul special creat pentru asta. Mama mea locuieste in Spania, motiv pentru care, in anul 2011, mi-a facut o procura pentru a-i deschide un cont la o banca, unde sa ii fie virata pensia lunar. Am urmat toate procedurile, am deschis contul la banca, am adus IBAN-ul s i tot ce mi-au cerut la Casa de Pensii, iar la final m-au asigurat ca totul este OK si ca banii vor fi virati acolo. Din pacate, nu am verificat contul intre timp, iar acum 2 saptamani, am cerut un extras de cont de la banca, iar banca mi-a trimis extrasul cu sold 0. Ba mai mult, contul a fost inschis in noimebrie 2017, pe motiv de inactivitate. Am fost astazi la Casa de Pensii pentru a intreba ce s-a intamplat cu pensia mamei si se pare ca din 2013, nu mai figureaza cu pensie la ei. Motivul a fost ca pana atunci au incercat sa o livreze prin posta, dar pentru ca nu a ridicat nimeni banii, acestia s-au tot intors la ei, iar in 2013 au fost nevoiti sa inchida dosarul si sa nu mai livreze deloc pensia. Intrebarea mea este ce pot sa fac in situatia asta? Putem solicita banii mamei din 2011 pana in prezent? Este clar ca undeva la Casa de Pensii a fost o greseala, din moment ce nu au transferat pensia in cont din 2011, asa cum ar fi trebuit, si au trimis-o in continuare prin posta, lasand aviz la adresa din buletinul mamei. Doamna cu care am vorbit astazi la Casa de Pensii mi-a spus ca trebuie sa vina mama pentru a depune cerere de redeschidere a dosarului, cu decizia de pensionare si alte acte, dar ca probabil se va da doar cu 3 ani in urma. V-ati mai lovit de o situatie asemanatoare? Stiti cumva ce as putea sa fac daca nu vor da banii din urma? Putem da in judecata Casa de Pensii, pentru a obtine banii din 2011 pana in prezent?
Daca spuneti ca in anul 2011 ati avut toate actele in regula cu casa de pensii teritoriala de care apartineti in legatura cu depunerea pensiei mamei Dvs intr-un cont bancar confirmat de casa de pensie este in regula. Daca funcţionarii casei de pensie a umis sa puna pensia in acel cont trimitand din greşeală sau chiar intenţionat prin posta pentru a reveni inapoi la ei si a opri trimiterea pensiei, este vina lor. Din propia experienţă si din ceea ce vad pe toate saiturile de specialitate in materie de pensionari si pensie, nu este zi sa nu intalnesti pensionari pacaliti de catre casele teritoriale de pensii. Daca intalniti pe cinva care sa afirme ca la casa lui de pensie se lucreaza legal, acela ori are rude, cunostinte, pile si vrea sa-i apere interesele marsave ale instituţiei ori nu este constient de ceea ce spune. Asa s-a procedat si cu mama Dvs stiind-o in Spania. Nu exista bani la bugetul asigurarilor de stat (BASS) si predomina interesul general de a se ciopartii din pensiile pensionarilor sau daca se poate sa li se ia de tot si cand sunt in viata.
Prin urmare eu va sfatuiesc sa dati casa teritoriala de pensii in judecata deoarece 2011 – 2018 este o perioada lunga pentru a obtine suma destul de frumusica din banii de pensie luaţi din urma.
Daca spuneti ca aveţi actele in regula din 2011 nu veti lua doar pe ultimii 3 ani, in termenul general de prescriptie cum v-a spus functionaral deoarece vina nu este a Dvs ci a funcţionarilor publici. Cei pusi la ghisee ca sa informeze, mai degraba dezinformeaza.
N-ar fi rau daca v-ati angaja si un avocat !
Eu va doresc succes !