avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Activitate TITI1

Activitate TITI1

Răspuns la discuția PERSOANA CU HANDICAP
Bună seara. Am o bunica cu handicap mental ( dementa senila) fără însoțitor, însă de o luna a făcut și o paralizie pe o jumătate din corp ( nu se poate deplasa, manca, e cu pampers) Nu am putut sa i trec pensia pe card căci nici o banca nu vrea sa i facă. Postarita nu o aduce acasă, la posta nu mi o da mie, notarul nu mi face împuternicire, pensia se întoarce la casa de pensii. Ce pot face?
Răspuns la discuția Demisie fara preaviz
Dacă am pus demisia fără preaviz, pentru ca nu am primit salariile pe mai multe luni, când trebuie angajatorul sa mi dea decizia de încetare a CIM? Dacă refuza sa mi o dea, cui sa ma adresez?

Cornel Vasile a scris:

1. In situatia demisiei ,aceasta poate fi cu sau fara preaviz.

2.Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

3. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.

De la regula potrivit căreia salariatul care își dă demisia are obligația de a acorda angajatorului un termen de preaviz, Codul muncii prevede si excepții de la regula, în care salariatul își poate da demisia fără preaviz, si anume :
- in cazul în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.Această excepție de la regula acordării preavizului se regăsește în cuprinsul dispozițiilor art. 81 alin. (8) Codul muncii.

- in cazul in care angajatorul renunta total la termenul de preaviz - art.81 alin.7 C.mun.

4. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

5. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci salariatul poate demisiona fara preaviz.

Bună ziua. În cazul în care am semnat o nota de întrare recepție marfa și în locul celor care trebuiau sa o semneze, pot păți ceva? Menționez ca în nota nu e făcut nimic ilegal, totul e ok.
Sa înțeleg ca, dacă am la zi plățile la furnizori, dările la stat, toate cheltuielile, însă am câteva salarii neluat, neavând bani în casa, nu mi se poate imputa mie și vor trebui sa plătească ei.


Cornel Vasile a scris:

Nu exista act normativ care sa reglementeze continutul exact al fisei postului ....insa, angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Fisa postului unui gestionar Custode sala poate sa conțină "sa și asigure salariul" ???
Poate fi considerat conflict de interese daca angajatul unui ONG aprovizioneaza magazinul ONG ului cu marfa de la un SRL la care este asociat?
în cazul în care mama a venit cu executorul judecătoresc şi nu a putut să-l ia pt că copilul nu a vrut să meargă cu ea, cât timp trebuie să mai aştept pentru a putea deschide proces de reîncredinţare minor? în proces îmi vor fi de folos în vreun fel procesele verbale încheiate de executor în care se specifică faptul că eu nu mă opun executării hotărârii judecătoreşti şi faptul că minorul nu a putut fi luat? am şi o înregistrare video a celor întâmplate când a venit să-l ia (copilul a plâns, a fugit şi nu a vrut să plece cu mama lui) - îmi foloseşte?