avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Activitate alex1234alex

Activitate alex1234alex

Bună dimineata! As dori sa intreb cum se calculeaza concediul medical daca se iau in considerare veniturile brute din ultimele 6 luni, dar in aprilie, mai si jumatatea lunii iunie am fost in somaj tehnic? Si zilele din somaj tehnic se iau in considerare ca si zile lucratoare sau doar zilele in care chiar am fost la lucru?
“Am înțeles. Când i-am dat notificarea angajatorului nici măcar nu știa despre ce era vorba că “la noi nu e nevoie de așa ceva” dar eu așa știu că peste tot așa se procedează. După anunțatea la ITM ei vor veni să controleze locul unde lucrez și dacă se respectă toate reglementările date din lege?”
“Am anunțat angajatorul de o săptămână despre starea mea de graviditate (notificare scrisă și adeverință de la medic). Astăzi au fost cei de la medicina muncii și ei habar nu aveau despre sarcină, nu au fost anunțați și nu au fost actele transmise lor. Pe urmă am găsit actele ce le-am dat eu, aruncate pe o masă de când le-am depus. Am impresia că angajatorul nu vrea să anunțe nici medicina muncii și nici ITM despre sarcină. Am citit că, conform legii angajatorul are la dispoziție 10 zile lucrătoare ca să transmită documentele mai departe la ITM și medicina muncii. Din aceste 10 zile au scurs 5 zile lucrătoare, în cazul în care nici la sfârșitul săptămânii viitoare nu vor anunța mai departe și actele tot acolo vor sta aruncate în grămadă, aș putea anunța eu la ITM? Cu copii ale documentelor depuse sau ce aș putea face? Ideea e că în curând îmi voi lua risc maternal și am impresia că angajatorul are intenția să se prefacă că nu a fost anunțat și să opteze pentru concediere pentru că din câte am înțeles “nu are bani de plătit personal”.”
“As putea cere daune morale?”
“Am cerut adeverinta anexa 7 si pana la urma ma concediaza angajatorul spunand ca “nu sunt serioasa” ca stiu ca nu ii convine ce fac si tot o fac. Sunt atat de obosita de ilegalitatile lor, ce ma sfatuiti sa fac? Mi se pare aberant sa ma concedieze pentru 5 zile de medical cand nu ma lasa nici sa iau concediu de odihna. Mentionez ca eu mai fac treaba a inca 2 oameni, ca nu are personal destul.”
“Ok, am înțeles toate acestea. Oricum îmi voi face poză la dantură înainte și după intervenție ca să am dovezi în caz de orice. Ce alte dovezi aș mai avea nevoie în condiția în care merg la stomatolog privat iar el nu dă scrisori medicale și nici nu lucrează cu casa de asigurări?”
“Am încercat și cu concediu de odihnă, dar a spus că sunt “obligată de lege” să fiu prezentă la lucru și că doar 3 zile îmi dă de odihnă. Oricum la auzul veștii că trebuie să îmi fac intervenții mi-a dat de înțeles că nu îi convine. Dar nu o să stau să accept să-mi caut de sănătate când va fi el de acord. Până la urmă nu el are posibilitatea să rămână chel în gură, ci eu.”
“Angajatorul acum ma ameninta ca voi ramane fara loc de munca daca imi voi lua medical. Eu nu inteleg cum poate sa ameninte cu asa ceva? Pana la urma nu imi iau medical ca asa vreau eu, imi iau pentru ca mai tarziu nu voi putea face nicio interventie stomatologica si risc sa raman cheala in gura.”
“Trebuie sa imi fac de urgenta interventii stomatologice pentru ca risc sa mi se strice dintii in trimestrul 1 de sarcina si pentru asta trebuie sa merg in orasul natal, fiindca in orasul in care locuiesc pretul interventiilor depaseste salariul meu cu mult. Imi voi lua concediu medical pentru ca angajatorul nu ma lasa sa imi iau concediu si vreau sa stiu daca poate sa solicite o adeverinta prin care sa scrie ca intr-adevar mi-am luat concediu pentru interventii? Mi se pare a fi absurd ce cere el. Mai putin si imi va verifica si dantura sa vada daca e asa sau nu.”
Răspuns la discuția Probleme cu angajatorul
Răspuns: “eu îndeplinesc toate condițiile din contract. Nu m-am abătut de la nimic și îmi fac treaba corespunzător. La angajator e problema, pentru 8 ore de muncă ne-a tras salariul la 1100 fără să semnăm ceva. Nu îmi pare a fi corect să nu primesc nici măcar minimul pe economie. Eu fac si naveta care ma costa 700 lei/lună. Practic raman cu nimic si de asta vreau sa demisionez. In demisia la zi ce trebuie sa scriu?”