Va multumesc pentru raspuns.
As mai avea nevoie de cateva lamuriri:
- Daca solutia pe scurt a aparut saptamana asta, pana la emiterea sentintei motivate are dreptul sa intre in casa, sa vrea sa locuiasca el sau oricare alta persoana adusa de el?
- Poate in acest interval sa deschida proces de partaj sau trebuie sa astepte mai intai emiterea sentintei motivate? In caz ca poate chiar de maine, pot sa cer sa cumpar eu jumatatea lui sau hotaraste instanta in functie de pretentiile lui?
Va multumesc inca o data.
In anul 1969, prin moartea mamei lor (bunica mea), tatal meu si fratele lui au devenit mostenitorii (in cote egale) a locuintei (casa+teren) cumparata in anul 1942 de mama lor. Deoarece din 1950 fratele tatalui meu era casatorit si locuia intr-o localitate indepartata, iar tatal meu locuia in casa mostenita, in urma unei discutii, fratele a renuntat la pretentiile asupra mostenirii. Fratele a murit in 1972, martorii discutiei lor intre timp. Din 1969 pana in prezent, nimeni din familia fratelui (sotie+2 copii) nu a tulburat posesia tatalui meu, in nici un fel.
La insistentele mele, de clarificare legala a acestei situatii, in anul 2012 a fost deschis un proces de uzucapiune de 30 ani. La proces tatal meu a dovedit posesia neintrerupta, neviciata, in nume de proprietar (plata neintrerupta pentru impozit pe intreaga locuinta, declaratiile a doi martori, contractele de energie electrica, apa, canalizare, etc). Paratul (fiul fratelui decedat) a solicitat interogatoriul propriu, un martor si depunerea de inscrisuri. Nu s-a prezentat niciodatanici el nici martorul; a depus doar niste telegrame in care tatal lui trimetea niste bani mamei sale, in timpul vietii acesteia. A declarat in intampinare ca venea in Bucuresti si ii dadea tatalui meu sume de bani. Nu a dovedit in nici un fel. Tatal meu a castigat procesul de uzucapiune in prima instanta. Paratul a facut apel, i-a fost admisa depunerea unor inscrisuri , respectiv telegrame prin care tatal sau trimitea bani, tot inainte de 1969, bunicului meu - care nu a avut nici o calitate nici in proces, nici in actul de proprietate al casei mostenite. A ramas in pronuntare, apoi am primit o citatie de repunere pe rol, pentru calificarea caii de atac. La termen, datorita valorii sub 100 000 lei a cotei uzucapate, s-a calificat calea de atac recurs. In solutia pe scurt, cu stupoare, am vazut ca instanta: “Admite recursul. Schimbă în tot sentinţa recurată în sensul că: Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Irevocabilă” Nu inteleg cum a putut sa piarda tatal meu (care a dovedit tot ce a afirmat) si a castigat adversarul, care nu a prezentat NIMIC pentru a-si proba minciunile.
Va rog sa imi spuneti cum poate deveni neintemeiata (ce situatii o pot face sa devina asa) o cerere de chemare in judecata, pe baza careia prima instanta a dat o solutie de admitere si recunoastere a uzucapiunii savarsita de tatal meu. Cum pot sa atac aceasta solutie, ce pot sa mai fac? Sunt disperata, am investit (alaturi de tatal meu) in renovarea, reconstruirea si tinerea pe picioare a acestei case foarte mult, atat material, cat si moral. Nu am nici curajul sa-i spun tatalui meu rezultatul actiunii, pe care eu l-am indemnat sa o porneasca, stiind ca este adevarat tot ce sustine.
Mentionez ca tatal meu a fost reprezentat de avocat……..Eu am stiut intotdeauna de la dumnealui ca a fost cerere de uzucapiune-accesiune, grefiera asa consemna in acte, dar pe cererea de chemare in judecata scrie doar uzucapiune. Nu stiu daca are vreo importanta.
Am inteles. Multumesc mult.
Multumesc pt raspuns. Puteti sa-mi spuneti pasii pe care trebuie sa-i urmez ? Trebuie sa le fac mostenitorilor succesiunea dupa defuncta sau dau doar o declaratie si semnam ?
Buna seara,
Am intocmit un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren extravilan si cu 2 saptamani inainte de a iesi cadastrul si a finaliza cumpararea, unul din cei doi vanzatori ai terenului a decedat.
Terenul l-am achitat lin fata notarului cand am facut antecontractul. In plus, in antecontract a fost introdus ca partile, respectiv vanzatorii declara ca vor comunica mostenitorilor lor ca au promis vanzarea terenului si ca obligatiile contractuale se transmit acestor mostenitori. De asemea, eu, cumparatorul am fost imputernicit sa semnez in numele vanzatorilor, sa fac cadastru, etc, astfel incat sa nu mai fie necesara prezenta lor nici la finalizarea actelor.
Intrebarea mea este daca in conditiile de mai sus, este necesar sa mai obtin un acord de la mostenitorii defunctei sau nu
Va multumesc anticipat!
Pana la urma, am cumparat partile matusilor din mostenire. Am facut un precontract la notaririat, le-am dat banii in fata notarului, urmeaza sa fac cadastrul si sa finalizez cumpararea. Dupa o zi de alergat intre primarie-notariat, notariat-primarie, asta a fost singura posibilitate. Nu e chiar ce mi-am dorit, eu vroiam doar partea mostenita de la mama, dar....Va multumesc tuturor pt ajutor si sfaturi. :)
Matusilre ma-au anuntat acum 2 zile ca il vand luni. Luni, 18 februarie 2008 :( !!!!!!!
Mama mea, care este decedata, a mostenit impreuna cu 2 surori, un teren de la mama lor. Matusile mele au obtinut tilul de proprietate pe acest teren, declaranad ca mama mea este decedata fara mostenitori, sau poate nu au mentionat-o deloc. Tatal meu a facut in 1998 o cerere la primaria comunei de unde se da terenul - am nr de inregistrare, dar de cererea lui nu s-a tinut cont. Matusile mint tot timpul, nu vor sa-mi spuna nimic, sau imi spun ca de vreme ce mama e decedata, eu ce mai vreau ??!! La insistentele mele, au acceptat sa-mi dea partea care mi se cuvine, dar la notariat...nu s-a putut. Eu locuiesc in Bucuresti, una din matusi in comuna unde este si terenul, cunoaste acolo pe toata lumea....M-am oferit sa fac eu cadastrul, ca sa putem imparti terenul, teoretic au fost de acord, ca ele nu au bani si acum 2 zile m-au anuntat telefonic ca ele vand terenul ca au nevoie de bani si ca imi vor da si mie o parte..infima de bani. Eu vreau sa-mi recuperez terenul ramas de la mama mea, nu vreau banii. Cum sa procedez ? Va rog, dati-mi un sfat competent, ca nu stiu cum sa procedez !!
Am fost la cadastru. Nu-mi elibereaza extrasul de CF, decat dupa ce fac cadastrul si intabularea :( Este corect ?? Am fost si la primarie, unde mi-au dat acordul ca nu-mi vor respinge dosarul de la Distrigaz, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, in care sa precizez, ca daca mostenitorii vor aparea si vor vrea sa reziliez contractul, sunt de acord. Dar am acordul primariei doar verbal......Cred ca o sa risc si o sa merg inainte cu dosarul pt gaze. In legatura cu fiul mostenitor decadat - da, acesta a avut si o sotie, aceasta cred ca ar avea 80 si ceva de ani acum, nu am mai pomenit de ea pt ca oricum, ea si cei 2 copii ai lor, ar avea dreptul la jumatate si fiul mostenitor ramas in viata la cealalta jumatate. Pe certificatul de mostenitor sunt trecuti cei 2 fii (cel in viata si cel decedat ), cu parti egale. Dupa ce depun dosarul la Distrigaz, voi deschide succesiunea la notariat, ca am inteles ca asta este primul pas. Dar daca se va ajunge in instanta si trebuie sa-i despagubesc cu valorea jumatatii lor, e dezastru, ca nu am cum. Am citi pe forum de uzucapiune. As putea sa folosesc asta si ce sanse as avea ? Va multumesc inca o data pt raspunsuri si sper ca ma veti mai ajuta .