avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trecerea pe rol -va rog, ajutor, urgent !!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trecerea pe rol -va rog, ajutor, urgent !!

Buna seara. Va rog, daca puteti sa-mi dati un sfat in urmatoarea situatie : mama moarta in 1969, raman mostenitori 2 fii. Succesiunea a fost facuta in 1970, iar in 1972 moare unul din fii. El are urmasi un fiu si o fica. Mostenitorul dupa mama, ramas in viata nu a facut trecerea pe rol, ci a ramas doar cu certificatul de mostenitor. In casa ramasa mostenitre au locuit doar el si familia, de la inceput, astfel incat reparatii, investitii, impozite au fost platie doar de el. Cand a ajuns la Distrigaz, pt un bransament, a constatat ca nu poate face nimic, pt ca pe certificatul de mostenitor mai exista un frate. Cum se poate rezolva aceasta situatie si ce risca exista ca cei 2 nepoti sa aiba dreptul la jumatate din casa in care n-au stat si n-au investit nimic. Va multumesc anticipat si sper sa nu ocoliti mesajul meu ! :)
Cel mai recent răspuns: summertime , utilizator 17:22, 30 Octombrie 2007
Deci: la Distrigaz te duci cu extras CF. nu cu contract vanz-cumpar, succesiune, samd.te duci la cartea funciara(mai nou cadastru) ceri extras CF pe imobil, vezi pe cine este intabulata(cine figureaza ca proprietar), apoi daca nu e si numele tau pe acolo folosesti certif de mostenitor, faci succesiunea, asta daca vor ceilalti, care sunt cota parte, intabulezi imobilul pe 1-2,3 pers cati sunt trecuti la succesiune(vezi sa nu uiti pe vreunul ca e fals in acte, uz de fals in vederea producerii unor consecinte juridice, art.292,art. 291CP), dar sa figureze si numele tau acolo sau numai al tau, iar Distrigazul nu mai are ce sa comenteze.
toti acesti pasi trebuie respectati intocmai si cu strictete; costa destul de mult numai taxele daramite daca mai apelezi la un intermediar, de ex avocat sau firma.

Multumesc pt raspuns, dar mai am 2 nelamuriri. Succesiunea facuta la notar, in 1970, in urma careia cei 2 fii au obtinut certificatul de mostenitor, nu e suficienta ? Dupa ce iau extrasul de CF, trebuie sa fac iar o succesiune ?? Si daca copiii fiului decedat, locuiesc undeva in tara si nu le cunosc adresele, ce pot sa fac ? Si mostenirea se imparte la 3 (fiu + 2 nepoti ), chiar daca nepotii nu au locuit s-au investit niciodata in aceasta casa ?
Fratele dumnevoastra nu avea si o sotie? Pentru ca nu e vorba numai de cei doi fii...

Daca fratele dvs ar fi fost mort inainte de momentul deschiderii succesiunii tatalui, atunci cei doi fii ar fi venit prin reprezentare la mostenire si ar fi fost trecuti ei direct pe certificatul de mostenitor.

In cazul de fata - fratele dvs murind ulterior - partea lui de mostenire (adica cei 50%) a intrat in masa succesorala pe care a lasat-o si el, la randul sau, mostenitorilor sai. (sotie + fii) Acum nu avem de unde sa stim cum s-a facut succesiunea intre sotie si fii, sau daca macar s-a facut ceva. (La imparteala e posibil ca jumatate din casa sa revina numai unuia dintre ei, unul sa renunte la partea lui in favoarea celuilalt, si asa mai departe...)

Din moment ce succesiunea a fost facuta, dvs puteti cere imparteala oricand, chiar si acum... veti chema la imparteala pe mostenitorii fratelui. Nu prezinta importanta ca ei nu au locuit acolo... (acu fie vorba intre noi... si ei pot spune ca dvs nu aveati dreptul decat la 50% din casa, si ca ei nu v-au cerut nimic in schimb pentru ca v-ati folosit de partea lor in toti acesti ani.. )

In concluzie, nu aveti cum sa descalciti treaba decat contactand mostenitorii si sa-i intreabati daca au vreo pretentie la imparteala... Oricare ar fi raspunsul lor, faceti acte...si mergeti sa va intabulati dreptul de proprietate asupra imobilului.
Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2007
o_mores, utilizator
Am fost la cadastru. Nu-mi elibereaza extrasul de CF, decat dupa ce fac cadastrul si intabularea :( Este corect ?? Am fost si la primarie, unde mi-au dat acordul ca nu-mi vor respinge dosarul de la Distrigaz, pe baza unei declaratii pe proprie raspundere, in care sa precizez, ca daca mostenitorii vor aparea si vor vrea sa reziliez contractul, sunt de acord. Dar am acordul primariei doar verbal......Cred ca o sa risc si o sa merg inainte cu dosarul pt gaze. In legatura cu fiul mostenitor decadat - da, acesta a avut si o sotie, aceasta cred ca ar avea 80 si ceva de ani acum, nu am mai pomenit de ea pt ca oricum, ea si cei 2 copii ai lor, ar avea dreptul la jumatate si fiul mostenitor ramas in viata la cealalta jumatate. Pe certificatul de mostenitor sunt trecuti cei 2 fii (cel in viata si cel decedat ), cu parti egale. Dupa ce depun dosarul la Distrigaz, voi deschide succesiunea la notariat, ca am inteles ca asta este primul pas. Dar daca se va ajunge in instanta si trebuie sa-i despagubesc cu valorea jumatatii lor, e dezastru, ca nu am cum. Am citi pe forum de uzucapiune. As putea sa folosesc asta si ce sanse as avea ? Va multumesc inca o data pt raspunsuri si sper ca ma veti mai ajuta .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte fiu neadoptat dupa deces mama si apoi sot, sotul fiind proprietar inainte de casatorie alex_sole alex_sole Buna seara, Situatia e urmatoarea: Unchiul avea casa pe numele lui de multi ani la momentul casatoriei cu sotia. Sotia unchiului a murit inaintea acestuia, ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa 22 ani. in 1998 m-am casatorit, au urmat 2 fii, ... mihaelamihaelamihaela mihaelamihaelamihaela Succesiune dupa 22 ani. In 1998 m-am casatorit, au urmat 2 fii, iar in 2012 am ramas vaduvaa 27 ani cu copil de 4 ani, respectiv 3 luni. Am ramas cu cei 2 ... (vezi toată discuția)