avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte fiu neadoptat dupa deces mama si apoi sot, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte fiu neadoptat dupa deces mama si apoi sot, sotul fiind proprietar inainte de casatorie

Buna seara,
Situatia e urmatoarea:
Unchiul avea casa pe numele lui de multi ani la momentul casatoriei cu sotia. Sotia unchiului a murit inaintea acestuia, ea avand un fiu pe care unchiul nu l-a adoptat. Succesiunea dupa sotie nu s-a facut. Daca se facea, cata cota parte (si daca) ar fi revenit fiului ei, considerand faptul ca proprietarul casei era unchiul inca cu mult dinaintea casatoriei? Unchiul a murit, nu are copii si nici fratii lui nu mai sunt in viata. Deci, pe linie de "sange", mostenitori nu au ramas decat nepotii dupa cei 2 frati ( 1 nepot +4 nepoti).
Cum se imparte acum casa unchiului?Are acum, acest fiu al sotiei ( neadoptat) dreptul in vreun fel la mostenire dupa casa unchiului nostru? A avut vreun drept dupa moartea mamei lui? Daca nu a facut atunci succesiune si nu are certificat de mostenitor dupa mama lui, poate veni acum la succesiunea dupa unchi?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:41, 8 Septembrie 2023
Acest fiu nu are ce să caute la moștenirea soțului mamei sale. Pentru că, nefiind adoptat, nu era rudă cu defunctul/soțul mamei.

Fiul își moștenește mama. Dacă are ce lua de ea, intrucât, casa nu era a ei. Casa era bun propriu al soțului ei (unchiul dvs.)
Ea, soția, nu l-a moștenit pe soț, pentru că era deja moartă. Soțul supraviețuitor a moștenit-o pe ea. Viii îi moștenesc pe cei morți, nu invers.
Moștenirea soției (în care intră ce o fi avut ea, dar nu casa) se împarte în 1/4 soțul supraviețuitor și 3/4 fiul defunctei.

La moștenirea unchiului dvs. (în care intră întreaga căsă, bunul lui propriu, dar și ceea ce a moștenit el de la soție) vin, prin reprezentare, nepoții de frate predecedat ai defunctului.

Moștenirea unchiului (casa) se împarte în:
1/2 pentru nepotul 1 (fiul fratelui 1).
1/2 pentru ceilalți 4 nepoți (copiii fratelui 2).
Ultima modificare: Vineri, 8 Septembrie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu am gasit un notar sau avocat care sa imi explice coerent, ... mateidonea mateidonea Nu am gasit un notar sau avocat care sa imi explice coerent, sper sa ma ajutati. Unchiul meu (fratele mamei) a decedat recent si a carui sotie a decedat cu ... (vezi toată discuția)
Speta succesiune User4567 User4567 Buna ziua! Avem urmatoarea speta: Sotul matusii mele este decedat din 2010. Parintii acestuia sunt decedati, el mai avand un singur frate care la randul sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire demenescum demenescum Buna ziua! Avem urmatoarea situatie: Pe o proprietate s-a facut succesiunea dupa moartea tatalui,intre 2 frati si sotia supravietuitoare, dar nu si ... (vezi toată discuția)