avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 859 soluții astăzi
Forum Activitate Marius LM Electro

Activitate Marius LM Electro

Buna ziua. La noi la firma s-a luat masura concedierii colective a peste jumatate din personal. In 19 martie firma a intrat in somaj tehnic, masura luata initial pana in data de 6 aprilie, prelungita ulterior pana in 5 mai. In 6 aprilie am ridicat de la posta, la fel ca toti cei ce sunt pe lista de disponibilizari o recomandata de la Serviciul HR in care suntem anuntati ca de la data comunicarii suntem in preavizul legal de 20 de zile lucratoare, in conditiile in care firma in continuare este inchisa iar personalul trimis in somaj tehnic. Documentul poarta data de 2 aprilie, la marea majoritate a ajuns in data de 6 aprilie. Aici ar fi prima intrebare si anume de la ce data curge perioada de preaviz ? Ceea ce urmeaza este mai putin placut si de aceea am apelat la dumneavoastra pentru lamuriri. Unul din colegii mei m-a sunat sa ma intrebe daca merg astazi in fabrica. La intrebarea mea ca de ce sa merg mi-a spus ca l-a sunat joi pe managerul departamentului nostru ca sa il intrebe cand se termina preavizul si ce trebuie sa faca in continuare. Acesta l-a chemat in fabrica sa predea sculele, dulapul si echipamentul pe care l-a avut in primire. Colegul meu a fost vineri in firma, a predat toate la magazie dar nu i-a semnat nimeni nimic de predare primire. A uitat telefonul de serviciu acasa iar managerul i-a spus ca daca nu vine luni sa-l aduca in 15 cand se plateste lichidarea pe luna martie nu mai primeste banii. Noi ceilalti nu am mai primit nici o comunicare din partea fabricii de la primirea notificarii de intrare in preaviz. Am sunat astazi la HR pentru lamuriri si nu mi-a raspuns nimeni, ulterior am aflat ca si ei sunt acasa din 19 martie. Stiam ca preavizul nu poate fi scurtat prin decizie unilaterala, asteptam sa fim anuntati de firma cand sa mergem sa facem tot ce trebuie, predare echipamente, acte, etc., pana acum nu am fost anuntati nici prin telefon nici prin alte mijloace cand sa mergem, dar nici nu am vrea sa ne trezim in situatia ca nu ni se platesc salariile, mai ales ca in luna martie pana in data de 19 s-a lucrat normal iar din 19 s-a intrat in somaj tehnic cu 75%..Din cate stiu inclusiv in perioada de preaviz ar trebui sa fim platiti chiar daca firma fiind in somaj tehnic primim doar 75% din salarul de incadrare. Intrebarea este daca pot proceda asa si ce putem face noi sa nu ne trezim in situatia ca nu primim banii cuveniti din stiu eu ce considerente.
Răspuns la discuția Intrare in somaj
Multumesc. Oricum asa cum am mentionat si in textul intrebarii de vreo 2 ani nu am mai avut nici o activitate pe pfa, am pastrat-o....nici eu nu stiu clar de ce, la fiecare 2 - 3 luni spuneam ca o sa-i suspend activitatea dar cu intentia am ramas. Aveam un job bun, un salar decent, nu imi mai ardea dupa 8 ore de lucru sa mai i-au si alte lucrari.
Buna ziua. Am o intrebare legata de obtinerea somajului. FIrma la care lucrez a decis masura concedierii colective a peste jumatate din personal incepand cu luna mai, Ma numar printre cei aflati in situatia de a pleca din firma, momentan sunt in perioada de preaviz. Am fost angajat cu norma intreaga, pe termen nedeterminat si nu am alte contracte part time cu alte firme. Intrebarea mea este daca pot obtine somaj avand in vedere ca am un pfa dar pe care fara sa aiba declarata suspendarea activitatii nu am mai avut nici o actiune si nici o incasare in ultimii 2 ani.
Locurile din cimitir sunt concesionate pe o perioada de 7 ani de regula si apartin primariei daca este cimitir de stat. Preotul poate refuza slujba dar nu poate impiedica inmormantarea, nu are nici o calitate legala. Parintii mei sunt ingropati intr-un cimitir considerat ortodox. Tatal meu a fost intradevar ortodox dar mama a fost catolica. Cand a murit, pur si simplu am chemat un preot catolic care a facut slujba de rigoare si asta a fost totul.
Buna ziua,

Mama mea a murit acum 5 ani. Eu sunt singurul copil, mama mai are doar un frate vitreg iar tatal meu a decedat acum 25 de ani. La data mortii mama mea nu mai avea nici un bun imobil sau mobil de valoare. Apartamentul ei l-a cedat inca de acum 20 de ani baietilor mei avand drept de uzufruct viager iar in ultimul an de viata s-a mutat la mine pentru ca nu se mai descurca singura (baietii mei nu au locuit niciodata in acel apartament). Dealtfel, dupa ce mama mea s-a mutat la mine apartamentul a fost vandut. Am povestit toate astea pentru a "justifica" de ce la moartea mamei mele nu s-a facut succesiunea. Acum insa, am vrut sa platesc concesiunea pentru locul de mormant al bunicilor mei si nu am putut. La administratia cimitirelor apare mama mea - dealtfel ea s-a ocupat de mormantul lor - si se pare ca nu este suficient sa prezint certificatul de deces ca sa pot platii, trebuie sa duc actul de succesiune. Nu as vrea sa pierd acele locuri asa ca voi fi nevoit sa fac succesiunea daca se mai poate. Va rog sa-mi spuneti daca si cum as putea sa rezolv acest lucru si daca se poate niste costuri aproximative. Multumesc.
Răspuns la discuția ANAF-ul si executarea silita
Tocmai pentru ca este foarte complicat nu discut despre o eventuala contestare cu atat mai mult cu cat am platit deja suma. nici macar nu discut daca este justificata sau nu, eu o numesc taxa pe prostia de a crede ca este ok sa lucrezi legal la noi - multi mi-au spus ca sunt idiot ca ma inregistrez ca PFA in loc sa lucrez la negru iar acum dupa atatia ani tind sa le dau dreptate. Ma leg de modul cum procedeaza indiferent daca sumele pretinse sunt corecte sau nu. Adica tu imi trimiti somatie in care spui ca am 15 zile sa platesc dar dupa 3 zile blochezi contul. Platesc integral suma ceruta si cu toate astea dupa cele 15 zile din somatioe imi vine adresa de infiintare a propririi pe o suma care a fost deja platita. Iar ei ne cer noua corectitudine.
Sunt angajat dar pe langa din cand in cand execut cate o lucrare ca PFA. Perodic ANAF-ul face ce face si vine cu tot felul de anexe, recalculari, renustiuce , etc. Nu discut acum despre astea ci de modul cum procedeaza ANAF-ul (si nu sunt singurul si nu este prima data). Pe data de 27 aprilie primesc o recomandata cu confirmare de primire prin care sunt somat ca in termen de 15 zile de la primire sa achit suma de 446 lei. repezentant tot felul de anexe si recalculari. In data de 30 aprilie, deci dupa 3 zile, primesc mesaj de la banca prin care sunt anuntat ca ANAF-ul mi-a blocat contul pentru suma de 446 lei. Ok, in data de 5 mai intra in cont salariul iar banca vireaza intreaga suma proprita catre ANAF. am crezut ca povestea se termina aici dar.... in 11 mai (deci dupa cele 15 zile de care se vorbea in Somatie) primesc o alta recomandata cu Adresa de instiintare privind infiintarea propririi si sunt anuntat ca u fost trimise propriri catre banca si catre angajator. Acuma nu stiu daca banca o sa mai retina inca o data suma proprita, dar angajatorul este obligat de lege sa o faca degeaba spun eu ca s-a retinut la banca, degeaba duc extras de cont, a venit adresa ei trebuie sa retina banii. Ce pot sa fac sa evit acest lucru ? Nu este o suma mare dar tot nu imi convine sa mi se retina de doua ori mai ales - sunt patit - ca degeaba te duci la ANAF cu dovezi ca s-a platit de doua ori aceiasi suma, nu mai vezi banii inapoi iti spun ca sa sa-i deduca din datoriile viitoare. Si inca o intrebare.. Ce ar trebui facut ca ANAF-ul sa nu mai procedeze asa? Acum a fost vorba de o suma mica dar daca sumele sunt mari te poti trezi in imposibilitatea de a plati chiar daca vrei. Cum a fost la mine, vineri vine somatia si luni este blocat contul. din punctul meu de vedere este o mare magarie.