avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Activitate herminav

Activitate herminav

Va multumesc!
Buna ziua,
Salariatul a solicitat suspendarea contractului de munca pentru concediu crestere copil pina la 2 ani, pentru copilul ce are un an incepand cu data de 03.06.2024-16.05.2024. S-a intocmit decizia -51 lit.a, s-a suspendat contractul si celelalte acte necesare pentru copilul pentru care a solicitat.
La o saptamina de la suspendare revine si solicita pentru primul copil are 3 ani, care are grad de handicap, deci e vorba de alt articol de suspendare- 51b si alte acte. Cum se poate proceda corect in aceasta situatie, odata ce in Revisal a fost operat si transmisa suspendarea solicitata?
Va multumesc!
Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei spete:
Inspectorului SSM-SU/PSI a solicitat suspendarea contractului individual de munca pentru crestere copil pina la 2 ani.
Avem alt salariat care in prezent ocupa postul de inginer mecanic, are cursurile de SSM si urmeaza in prezent cursurile SU-PSI. Cum putem proceda? Este suficient decizie ca responsabil SSM-SU/PSI si actualizarea fisei post cu atributii de SSM sau trebuie schimbata si functia?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea lamurire
- incepand cu noua lege a pensiilor 360/2023 pentru cei care indeplinesc conditia de pensionare cu reducerea virstei (grupa de munca) pot cumula pensia cu salariul?
Trebuie sa se raporteze la prevederile art.46 al.2 din noua lege a pensiilor?
Va multumesc!
Buna ziua!
Va multumesc! S-a rezolvat dupa lungi negocieri cu medciul de familie pentru corectare.
Normal ca D112 era cu eroare de atentionare.
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta
- Concediu medical initial -cod 01 emis de medicul de familie data de acordare 18.09.2023 -4 zile (corect), de la 16.09.-19.09.2023.
Nu am regasit in normele de aplicare ale concediilor medicale nici un articol care sa faca referire la acest mod de completare.
Am luat legatura cu Casa de sanatate -concedii medicale si mi-a sugerat sa iau legatura cu medicul de familie pentru a corecta eroarea, pentru ca voi avea probleme cu validarea declaratiei 112,. Am luat legatura cu medicul de familie, insa nu am gasit intelegere, spunandu-mi ca medicul sef de la casa a spus ca e corect.
Cum as putea proceda legal? Va multumesc!
Va multumesc!
Buna ziua,
Daca un salariat a lucrat ore de noapte si a beneficiat de spor 25% la orele lucrate noapte perioada 2008-2016, suma respectiva fiind inclusa in venitul brut lunar pentru care s-a calculat CAS, mai este necesar eliberarea unei adeverinte pentru sporul de noapte conform anexei nr.16 la norme din 2011.
Va multumesc!
Concedii medicale suprapunere zile

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutatii cu urmatoarea speta:
- un concediu medical continuare -cod 01,diag.540-01.09.-12.09.2022 -12zile(internare chirurgie toracica)
- al II-lea concediu medical intial-cod 01,diag.513 -12.09.-19.09.2022-8 zile (internare spital-alta sectie)
- al III-lea concediu medical initial -cod 01,diag.540-9 zile internare-19.09.-27.09.2022 si 3 zile externare 28.09.-30.09.2022 -chirurgie toracica

Conform art 33 din oridin- (3) În situaţia în care unui asigurat i se acordă în aceeaşi lună două certificate de concediu medical, care se suprapun pentru o anumită perioadă, indemnizaţia se calculează după cum urmează:

a) pentru primul certificat de concediu medical, indemnizaţia se va calcula numai pentru zilele cuprinse între data începerii valabilităţii acestuia şi data începerii valabilităţii celui de-al doilea certificat medical, iar pentru zilele rămase peste care se suprapune perioada celui de-al doilea certificat medical se va înscrie în rubrica "Observaţii" a certificatului de concediu medical "Suprapunere cu CM seria . . . . . . . . . . nr. . . . . . . . . . .";

b) pentru al doilea certificat medical, a cărui începere se suprapune peste perioada de valabilitate a primului certificat medical, indemnizaţia se calculează în mod corespunzător, pentru toate zilele cuprinse în perioada de valabilitate a acestuia.
De asemenea , in cazul unui concediu initial primele 5 zile la plateste angajatorul.

In cazul concediului in continuare este corect sa-l calculez inclusiv ziua de 12.09,- acesta recuperindu-se de la casa, iar la primul concediu initial sa nu tin cont de prima zi si sa iau in calcul din data de 13.09., zile platite de angajator. Sau sa solicit corectarea concendiilor medicale?
Va multumesc pentru lamurire!