Va multumesc!
Imi cer scuze, o parte din aceste ore provin din ore lucrate in weekend (stiam ca se platesc dublu).
Toate drepturile (salar lunar, CO neefectuat , orele suplimentare) intra in baza de calcul pentru contributii (CAS, CASS si Impozit).
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei spete:
Orele lucrate peste norma de munca (8h/zi*5zile=40 ore pe saptamina de luni-vineri) sint considerate ore suplimentare. Orele suplimentare se compeseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 zile, iar daca din motive obiective, nu este posibil, se platesc prin adaugarea unui spor de min.75% (in contractul colectiv de munca -100% din salariul de baza aferent timpului lucrat).
Salariatul in cauza (functie de conducere) a acumulat 41 zile *8=328 ore (timp de 2 ani), din motive obiective nu le-a efectuat, iar acum la incetarea contractului de munca (pensionare) solicita si plata acestora pe linga celelalte drepturi salariale. Aceste ore se platesc dublu? Cum este corect si legal sa se procedeze (considerand ca este o creanta salariala din anii din urma)? Find un efort financiar pentru societate se poate conveni si o esalonare?
Va multumesc pentru lamurire anticipat!
Buna ziua,
Salariatul a solicitat suspendarea contractului de munca pentru concediu crestere copil pina la 2 ani, pentru copilul ce are un an incepand cu data de 03.06.2024-16.05.2024. S-a intocmit decizia -51 lit.a, s-a suspendat contractul si celelalte acte necesare pentru copilul pentru care a solicitat.
La o saptamina de la suspendare revine si solicita pentru primul copil are 3 ani, care are grad de handicap, deci e vorba de alt articol de suspendare- 51b si alte acte. Cum se poate proceda corect in aceasta situatie, odata ce in Revisal a fost operat si transmisa suspendarea solicitata?
Va multumesc!
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarei spete:
Inspectorului SSM-SU/PSI a solicitat suspendarea contractului individual de munca pentru crestere copil pina la 2 ani.
Avem alt salariat care in prezent ocupa postul de inginer mecanic, are cursurile de SSM si urmeaza in prezent cursurile SU-PSI. Cum putem proceda? Este suficient decizie ca responsabil SSM-SU/PSI si actualizarea fisei post cu atributii de SSM sau trebuie schimbata si functia?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea lamurire
- incepand cu noua lege a pensiilor 360/2023 pentru cei care indeplinesc conditia de pensionare cu reducerea virstei (grupa de munca) pot cumula pensia cu salariul?
Trebuie sa se raporteze la prevederile art.46 al.2 din noua lege a pensiilor?
Va multumesc!
Buna seara!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta
- Concediu medical initial -cod 01 emis de medicul de familie data de acordare 18.09.2023 -4 zile (corect), de la 16.09.-19.09.2023.
Nu am regasit in normele de aplicare ale concediilor medicale nici un articol care sa faca referire la acest mod de completare.
Am luat legatura cu Casa de sanatate -concedii medicale si mi-a sugerat sa iau legatura cu medicul de familie pentru a corecta eroarea, pentru ca voi avea probleme cu validarea declaratiei 112,. Am luat legatura cu medicul de familie, insa nu am gasit intelegere, spunandu-mi ca medicul sef de la casa a spus ca e corect.
Cum as putea proceda legal? Va multumesc!