avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Activitate iust

Activitate iust

Răspuns la discuția Cedare drept de proprietate
Multumesc mult!

mai am o intrebare. Unul din ceilalti proprietari are si mijloacele finaciare si ar fi si interesat, dar nu era sigur daca se poate vinde/cumpara avand in vedere ca proprietatea este comuna (nu s-a facut o divizare, sau ceva de genul acesta). In conditiile acestea se poate face un contract vanzare / cumparare cu valoare de 1 leu si, binenteles, taxele notariale la valoarea pietii ?
Buna ziua!
Am urmatoarea problema pentru care va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi si lamuriri.

Sunt proprietar al unui bun imobil in cote indivize de 1/3 pe care l-am cumparat prin contract de vanzare cumparare notarial impreuna cu alti 2 prieteni cu cativa ani in urma. Intre timp au aparut ceva probleme cu cel de la care s-a cumparat terenul (se pare ca nu era unic monstenitor) si a fost nevoie sa se deschida un proces cu rudele acestora de recuperare a terenului de la acestea.

Cele 2 intrebari pe care le am sunt urmatoarele:
1) in momentul de fata, pot ceda in vreun fel partea mea unuia dintre ceialalti 2 parteneri (vanzarea-cumparare, donatie sau alta forma) astfel incat sa nu mai fiu amestecat in nici un fel in acest proces? (nu doresc sa imputernicesc cu procura, ci sa "ies" de tot)

2) pentru desfasurarea procesului este nevoie ca toti cei 3 proprietari sa participe sau acesta poate fi purtat, sa zicem, doar de unul din cei 3 (de ex pe ceilalti 2 poate nu i mai intereseaza sau nu mai au banii necesari)?


Multumesc mult!
mutlumesc.
ar mai fi o intrebare: daca intre timp locul a trecut in intravilan ar fi o problema?

(de acel teren se ocupa altcineva. De la data cumpararii eu nu am mai avut de-a face in nici un fel cu respectivul loc, asa ca nu mai stiu exact care este statutul lui in momentul de fata)
Buna ziua!
in 2002 am cumparat impreuna cu alte 2 persoane(toti trei figuram ca si cumparatori in contractul de vanzare cumparare) un teren in extravilanul unei comune din alt judet decat cel in care locuiesc. Respectivul teren este o faneata. Nu am reusit sa intocmim decat contractul de vanzare cumparare. Intrebarea mea este daca mai pot beneficia de un loc de casa pe raza orasului unde domiciliez conform Legii 15/2003 (ma gandeam daca prevederile art.3 alin.(2) se aplica in acest caz).

Multumesc!
Problema mea este legata de ambele (sunt cam legate una de alta)...
-legat de colectiv problema este ca acesta urmeaza sa se desfiinteze in vreo doi ani. desi ei au promis ca atunci cand se va intampla aceasta nimeni nu va fi dat afara, va dati seama ca nu este un colectiv de viitor....
- in ce priveste functia problema este ca aceasta schimbare de colectiv implica si schimbarea atributiilor (care in vreo doi ani nu vor mai fi necesare...deci dispare obiectul muncii :D ).

si daca stau si ma gandesc mai bine si faptul ca impotriva vointei mele mi se da altceva de facut decat lucrul pentru care am fost angajat #-o
Buna ziua!

Sunt agajat intr-o institutie publica in cadrul colectivului Tehnologia informatiei. Recent mi s-a comunicat ca se doreste transferarea in cadrul institutiei intr-un alt colectiv care tine de domeniul juridic. La ingajare am semnat CCM si fisa postului (in aceasta se precizeaza ca fac parte din colectivul Tehnnologia Informatiei). Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- sunt obligat sa semnez noua fisa a postului in care sunt incadrat intr-un alt colectiv?
- in caz ca nu doresc sa semnez fisa postului, intrucat nu-mi convine noua incadrare si nici nu corespunde calificarii mele, ce se poate intampla ? (ex. refuzul poate constitui motiv de concediere?).
Multumesc!
Răspuns la discuția act proprietate prin constituire
multumesc!
Buna ziua!
In 91 tatal unui prieten a primit prin Legea 18/1991 un teren agricol. In '94 a primit actul de proprietate pe care scrie ceva de genul Titlu de proprietate prin constituire. Cartea funciara a terenului a fost facuta in 2007. Legat de vanzarea acestui teren am cateva intrebari:

1) in legea 18/91 exista un articol care precizeaza ca nu poate fi instrainat pe o perioada de 10 ani de la inscriearea dreptului de proprietate. Aceasta perioada incepe din '94 cand a fost primit TP sau din 2007 cand a fost facuta CF?

2) in caz ca acea parcela va fi trecuta intravilan si este vanduta prin hotarare judecatoreasca, exista vreun risc pentru noul proprietar de a pierde dreptul de proprietate asupra acelui teren cumparat?

3)daca actualul proprietar nu-l vinde, este posibil ca atunci cand intreaga zona va fi trecuta la intravilan sa fie expropiat si sa i se dea un alt teren agricol in alta parte?

Multumesc!
Răspuns la discuția Calcul spor vechime
Intre timp am gasit raspunsul


Legea 7/2007 , pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii
copilului
12. La articolul 18, dupa alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) si (7), cu urmatorul cuprins:
"(5) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 1, respectiv art. 2, constituie perioada
asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006.
(6) In situatia prevazuta la alin. (5), la stabilirea cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate se ia in
calcul salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata din perioada respectiva.
(7) Perioada concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau de pana la 3 ani in cazul copilului
handicap constituie vechime in munca si in serviciu, care se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in
raport cu aceasta
."
.

Eu de aici asi intelege ca se ia in calculul sporului de vechime pentru salariu.
Răspuns la discuția Calcul spor vechime
Imi cer scuze ca insist, dar e un domeniu pe care nu prea il stapanesc si il inteleg mai greu :(.
Legat de calcularea pensiei, am inteles ca aceasta perioada este luata in calcul.
Intrebarea mea viza mai mult un alt domeniu. Si anume calcularea acelui spor de vechime care se adauga la salariul net. Cazul este urmatorul: pana la primirea idemnizatiei pe cartea de munca apar 3 ani si 4 luni. De indemnizatie s-a beneficiat 1 an si 8 luni. La reangajare, sporul de vechime care se va adauga la salariul net va fi de 5% (considerandu-se ca vechime in munca doar cei 3 ani si 4 luni) sau 10% (cumulandu-se ani de munca cu perioda de indemnizatie, care ar da o vechime ce depaseste 5 ani).
Multumesc!