avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedare drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedare drept de proprietate

Buna ziua!
Am urmatoarea problema pentru care va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi si lamuriri.

Sunt proprietar al unui bun imobil in cote indivize de 1/3 pe care l-am cumparat prin contract de vanzare cumparare notarial impreuna cu alti 2 prieteni cu cativa ani in urma. Intre timp au aparut ceva probleme cu cel de la care s-a cumparat terenul (se pare ca nu era unic monstenitor) si a fost nevoie sa se deschida un proces cu rudele acestora de recuperare a terenului de la acestea.

Cele 2 intrebari pe care le am sunt urmatoarele:
1) in momentul de fata, pot ceda in vreun fel partea mea unuia dintre ceialalti 2 parteneri (vanzarea-cumparare, donatie sau alta forma) astfel incat sa nu mai fiu amestecat in nici un fel in acest proces? (nu doresc sa imputernicesc cu procura, ci sa "ies" de tot)

2) pentru desfasurarea procesului este nevoie ca toti cei 3 proprietari sa participe sau acesta poate fi purtat, sa zicem, doar de unul din cei 3 (de ex pe ceilalti 2 poate nu i mai intereseaza sau nu mai au banii necesari)?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: iust , utilizator 12:18, 30 Ianuarie 2013
Daca veti gasi cui sa vindeti partea dvs in aceste conditii litigioase, puteti vinde si nu veti mai participa in dosar, nemaiavand nicio calitate.

Daca nu reusiti sa vindeti, veti participa in dosar, personal sau prin procurator.Trebuie sa participe toate partile din contract obligatoriu avand in vedere consecintele ulterioare ale anularii contractului.
Multumesc mult!

mai am o intrebare. Unul din ceilalti proprietari are si mijloacele finaciare si ar fi si interesat, dar nu era sigur daca se poate vinde/cumpara avand in vedere ca proprietatea este comuna (nu s-a facut o divizare, sau ceva de genul acesta). In conditiile acestea se poate face un contract vanzare / cumparare cu valoare de 1 leu si, binenteles, taxele notariale la valoarea pietii ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revin cu o întrebare dar înainte vreau să mulțumesc mult ... ddena ddena Revin cu o întrebare dar înainte vreau să mulțumesc mult pentru ajutor . Am făcut succesiune .Urmează partajul între frați .Pentru un teren avem un ... (vezi toată discuția)
Promisiune vanzare teren semnat doar de mana fara notar emiblooo1988 emiblooo1988 Buna ziua, As dori sa stiu daca un contract de promisiune de vanzare-cumparare and unui teren nedeclarat la notar, doar scris de mana si semnat de ambele ... (vezi toată discuția)
Teren intravilan in indiviziune - nu reusesc sa dau de ceilalti mostenitori. anyidulike anyidulike Buna ziua ! Am un teren intravilan ( cu un imobil construit pe el) obtinut printr-un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere. Persoana de la ... (vezi toată discuția)