Buna ziua. Vin in fata dumneavoastra cu o problema delicata. Sunt asociatul unic al unei societati comerciale aflate in insolventa. Societatea a atras numeroase datorii catre alte societati, dar si catre ANAF, in suma totala de aproape 400.000 lei. Problema este ca aceste datorii au fost atrase de o persoana imputernicita de mine sa se ocupe de activitatea firmei printr-un act intocmit la notar public, devenind, astfel, administrator conventional. Mentionez ca nu m-am ocupat deloc de activitatea firmei, nu am semnat contracte, acte si nici nu am scos vreun leu din aceasta firma. Toata activitatea a fost intreprinsa de persoana imputernicita. Insa eu, ca administrator legal, am fost tras la raspundere in solidar, astfel ca toate datoriile firmei au fost puse pe numele meu. Intrebarea mea este: Cum il pot trage la raspundere pe cel care s-a ocupat efectiv de activitatea firmei si care a atras datorii? De asemenea, nu inteleg cum el, ca administrator conventional, care nu figureaza in actele firmei la Registrul Comertului, a putut semna acte contabile, bilant si, mai ales, sa scoata inclusiv dividende, fara semnatura mea. Multumesc.
Buna ziua
1. Este vorba de un SRL
2. Administrator de drept, in evidentele ORC, sunt eu.
3 si 4. El a fost imputerniici la un notar, devenind reprezentant conventional (parca asa i se spune).
5. Au trecut cinci ani, timp in care am fost destul de naiv (sa nu spun prost) sa nu ma interesez ce se intampla in firma.
6. Capitalul social este de 200 lei.
Lucrurile au mers bine o perioada, insa in ultimii doi ani societatea a acumulat datorii la ANAF.
Repet, numele sau si semnatura sa apar pe toate contractele semnate, tranzactii si toate cele. El a fost, cum se spune, administrator de facto.
Buna ziua. Sunt asociat unic al unei societati comerciale care se afla acum in insolventa. Societatea are datorii de aproape 400.000 lei la ANAF. Datoriile nu s-au produs insa din cauza mea, vinovat fiind, de fapt, un individ pe care l-am imputernicit sa reprezinte societatea comerciala. Mai exact a fost reprezentant conventional (sau cum se zice), cu drept de a semna contracte, acte sau a opera tranzactii bancare. Numai el s-a ocupat de tot si am mers pe incredere. Iar de datoriile la ANAF am aflat mult prea tarziu, datorii pentru care raspund acum in solidar cu societatea comerciala (Sunt executat silit). Respectivul pe care l-am imputernici mi-a insirat tot felul de lucruri,ca nu a dus contabila bilantul la ANAF sau alte formulare, ca nu a platit impozitul. Ideea este ca el este vinovat pentru situatia asta. Cum pot face sa raspunda el, cel care in fond a creat aceste probleme, voit sau prin neindeplinirea corecta a atributiilor? Nu era angajat al societatii comerciale, a fost doar imputernicit de mine sa preia atributiile de administrator. Administratorul declarat la Registul Comertului am fost eu. Ma intereseaza cum pot sa fac ca el sa fie tras la raspundere pentru ce a facut.
El a fost imputernicit de mine la notar sa semneze contracte, sa faca tranzactii etc. Practic, a primit atributii de administrator. De asemenea, pe contracte se afla numele sau, cu semnatura sa.
Buna ziua. Sunt asociat unic al unei societati comerciale care se afla in insolventa. Din pacate, nu stiu nimic de afaceri, iar de intreaga activitate a firmei s-a ocupat un var, dar nu in calitate de administrator, ci imputernicit. El a facut contracte, a semnat acte, a facut tranzactii, a facut angajari, si, de asemenea, tot el a luat si profitul. Actul constitutiv, stampila si toate cele au fost la el. Eu nu am stiut absolut nimic din ce se intampla. Acum m-am trezit ca firma a intrat in insolventa si ca are datorii de 327.0000 lei (Da, 3 miliarde lei vechi!!!) catre ANAF si vreo 40.000 lei catre o banca si doua societati comerciale. Datoria s-a pus direct pe numele tau, fiind tras la raspundere in solidar cu firma, de catre ANAF. Ce este de facut? Cum pot face sa fie tras la raspundere adevaratul vinovat, in speta cel care s-a ocupat de firma? Eu nu am semnat nimic, niciun contract, nicio retragere de bani, nimic!!