avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Activitate paulrberg

Activitate paulrberg


Situatia mea e urmatoarea: sunt salariat si am si venituri din alte surse. Depun declaratia unica 212 in fiecare an.

Doresc sa donez 3.5% din impozit la un ONG. Daca deja specific ONG-ul in declaratia unica, mai trebuie sa depun si formularul 230 (astfel incat 3.5% din impozitul de pe salariu sa fie redirectionat si el)?
Lucrez pentru o firmă din Statele Unite, care dorește să îmi achiziționeze un laptop și să mi-l trimită prin curier.

Înțeleg că TVA-ul pentru coletele venite din afara UE este 20%.

Dar în acest caz, eu nu sunt cumpărătorul. Produsul este un cadou, tehnic vorbind.

Trebuie să mai plătesc TVA? Poate fi considerat cadou?
Aha, mulțumesc frumos pentru informație!
Voiam să fac prima mea plată spre ANAF, sperând că măcar aici lucrurile vor fi simple. Din păcate, în timp ce căutam contul IBAN în care trebuie să achit taxele, am fost lovit de acest document de 48 de pagini (aparținând doar de municipiul Iași!):

[ link extern ]

Formularul PDF mi-a dat o sumă fixă de plată, dar, dacă veniturile au fost din diverse categorii (spre exemplu, investiții, premii și alte surse), trebuie să împart suma în câte un ordin de plată pentru fiecare categorie, spre un IBAN diferit?

Dacă da, bănui că aceeași logică se aplică și pentru CASS: trebuie să fac o plată către un alt cont, nu?
mulțumesc tare mult!!

Vă voi ține minte dacă voi avea nevoie de consultanță suplimentară.
Statul face multe prezumpții în legătura cu forma de organizare sub care oamenii pot câștiga bani în 2020 care pur și simplu nu mai fac față realității.


Trebuia sa declarati in 30 de zile la ANAF veniturile estimate de la momentul demararii businessului. Nu am inteles mai exact ce incadrati la venituri din alte surse...


Le-am numit alte surse pentru că activitatea mea nu a fost un business, nici pe departe. Am avut doi, trei clienți cărora le-am scris o aplicație web. Acum înțeleg că singurul mod legal prin care poți face asta în România e prin PFA sau SRL, dar retroactiv cum se declară veniturile dacă nu prin "Alte surse"?


Revenind la CASS, daca utilizati formularul 2018-2019 va lasa sa treceti veniturile estimate si nr de luni pana a final de an.Puteti depune pe acel formular si achita in consecinta.


Înțeleg, mulțumesc, foarte bine de știut. Mi se pare puțin absurdă abordarea asta cu estimarea. Ar fi un miraocol și un privilegiu să pot prezice eu ce venituri voi avea în viitor.
Din păcate, nu sunt lăsat să introduc această valoare în Declarația Unică. Spune că baza anuală de calcul a CASS-ului nu poate fi decât 12,480 (de 6 ori salariul minim) sau 24,960 (de 12 ori salariul minim).

[ link extern ]
Dacă am fost angajat în alt stat din Uniunea Europeană de la începutul lui 2019 până în August, mai trebuie să plătesc CASS pe 12 luni în România dacă am realizat venituri din alte surse între August și Decembrie?

Corect ar fi să plătesc doar pentru perioada cât am fost în România, anume 5 luni, sau 10% din 5 x 2,080, nu?
Mulțumesc frumos de răspuns, Vera!
Am căutat pe tot Google-ul o explicație simplă pentru cele două tipuri de categorii de venituri, dar nu am găsit nimic bun.

Cum diferă cele două, cum se aseamănă și de ce aș folosi una față de cealaltă?