yann a scris:
Art. 22 din Regulament privind continutul si modul de întocmire a documentatiilor cadastrale
în vederea înscrierii în cartea funciara spune ca:
Art.22 - Daca la receptia cadastrala se identifica diferente de suprafata, se
procedeaza astfel:
(1) În cazul în care suprafata din masuratori este mai mare decât suprafata din documentatia
cadastrala precedenta, sau în situatia în care aceasta nu exista, decât suprafata din act :
a) Pentru imobile împrejmuite :
i - Daca diferenta este de pâna la 2 %, documentatia cadastrala se receptioneaza si
suprafata din masuratori se înscrie în cartea funciara;
ii - Daca diferenta este între 2 si 5 % documentatia cadastrala se receptioneaza si
suprafata din masuratori se înscrie în cartea funciara doar daca este însotita de
proces-verbal de vecinatate, întocmit conform anexei nr. 17;
iii – Daca diferenta este mai mare de 5%, documentatia cadastrala se respinge,
rectificarea suprafetei urmând sa se faca prin hotarâre judecatoreasca definitiva si
irevocabila;
Deci e totusi nevoie de o actiune in instanta pentru rectificarea suprafetei?
referitor la ce ati spus mai sus, am 2 intrebari: 1. pentru cei 5% daca sunt luati in apropierea unei strazi unde deja este pus gard de ani de zile, mai trebuie acceptul vreunui vecin ? sau acceptul primariei fiind langa o strada nicidecum gard cu alt vecin? si 2. ce ar trebuii sa fac mai bine daca am un teren unde gardul pe langa care s-a asfaltat strada de multi ani mareste terenul cu 10% , as putea sa castig macar 5 % fara a implica alte judecati in instanta? trebuie sa fac si o uzucapiune pe acest teren, dar imi trebuie la primarie o expertiza topo si nu stiu cat teren as putea trece fara sa am problememai departe la acte
- ambele intrebari se refera cam la aceceeasi problema ...
Va multumesc
Am inteles, deci tot trebuiesc facute nicte cautari pe la arhive ...etc. Si cu statul trebuie uzucapiune, nu? scuze daca este o intrebare mai ....nu prea ma pricep.. Va multumesc mult. Cand o sa primesc hotararea o sa va scriu ce spune in ea.
Multumesc
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
,,Act in constatare’’ arata cam asa: fara unele pasaje neinteresante … date avocat nume etc.
Introducerea cu datele reclamant .. …si avocat …etc
CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
Impotriva lui X vanzator , domiciliat …etc.
Prin care solicitam instantei de judecata sa pronunte o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de titlu de propietate pentru imobilul ….etc
In fapt , in data de 1956 am cumparat de la X terenul cu supraf si urmat vecinatati … etc
DOMNULE PRESEDINTE AL JUDECAT SECTORULUI 1
Conform chitantei notariale autentificate la data de ..1956 cu nr… de catre Notariatul de Stat .. , subsemnatul….cump a achitat catre X vanz suma de … Lei reprezentand pretul terenului in suprafata de… situate …etc
In cuprisul chitantei anterior mentionate , vanzatorul si-a asumat obligatia de a se prezenta la Notariat de Stat pentru a semna actul de vanzare cumparare dupa ce se vor obtine autorizatiile necesare.
De asemenea in cuprinsul chitantei vanzat a mentionat ca in situatia in care nu se vor prezenta la notariat pentru a semna actul , cumparatorii se vor adresa instantelor de judecata pentru a obtine o hotarare judecatoreasca, care sa tina loc de act de vanz – cump.
Pe de alta parte , conform certificatului de atestare fiscala pentru pers fiz. privind impoz si taxele locale nr..din data …, reiese in mod cert ca plata taxelor si impozitelor locale pe terenul in speta , precum si pentru constructia edificata fara autorizatie de construire, in supraf de … , s-a realizat de catre subsemnatul …comparator..
Anexam prezentei copii de pe adresele anterior mentionate.
Ca urmare, solicit inst de judec sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanz cump pentru terenul in supraf de … din strada …nr..
In drept , imi intemeiesz cererea pe dispozitiile art.1077 Cod civil , art 111 C.pr.civ.
Solicitam instantei de judecata judecarea in lipsa, conform art. 242 Cod proc civ.
Intelegem sa probam cele anterior solicitate cu martori, inscrisuri, interogatoriu si matartori.
Aici s-a terminat actiunea…
Va mai spun ca a fost timbrata din prima cu 10 mil si nu s-a mai cerut nici o suplimentare
Mai astept sa iasa hotararea respingerii… si isoricul de rol apoi sa vad de ce acte mai fac rost sau informatii si in circa 2-3 saptamani o sa mai incerc o actiune cu un avocat care se pricepe mai bine .
Va multumesc .
Azi am reusit sa depun actele pentru schimbarea buletinului bunicului, a trebuit de la circa financiara un certif fiscal, o confirmare de numar postal de la primarie si o schema cadastrala a strazilor.
In schimb mi s-a spus ca oricum pe toata perioada cat bunicul a avut alta adresa, nu va fi scutit de la impozit pentru ca scutirea se face doar pe terenul unde este domiciliat. Numai ca ambele adrese au fost ale aceluias imobil, bunicul meu a locuit in aceeasi curte tot timpul, primaria schimband numarul strazii fara a spune probabil la taxe si impozite de schimbare. Cum sa fac si de unde sa iau o dovada ca vechea adresa si actuala adresa se refera la acelas imobil? Cumva de la primarie daca or avea in baza de date si adresa veche din 1960 ca s-a schimbat in cea actuala, ? in baza careia sa le dovedesc celor de la impozite ca a stat in acelas loc tot timpul?
Cred ca este un caz mai rar , Va multumesc mult
Azi am vorbit cu un vecin deal bunicului , care se dezbate cu aceeasi problema , dar la el nu mai traieste bunicul ... si a cumparat teren de la aceeasi persoana ca si bunicul meu. Am inteles de la el ca a cheltuit aproape 70 mil pana acum si nu a rezolvat nimic pentru ca nu a dat de mostenitorii respectivului. a avut doi avocati pana acum si nu a reusit sa-si rezolve problema. Nici nu stiu ce sa mai cred, daca pana la urma acest vanzator nu a avut copii si nu mai dam de neamuri ...etc chiar nu se va putea face nimic? Nu spune la uzucapiune ca 30 ani sa platesti impozite si sa nu tulburi ...etc atunci intri in posesia terenului? bunicul mai are putin si face 52 de ani de uzucapiune ... Pe deasupra bunicul mai este si veteran de razboi , nu ajuta asta, dar asa ca drepturi ... Astept sa vad ce scrie in hotararea pentru care am depus cerere de urgentare a redactarii si in funtie in functie de ce spune acolo vom inceraca cu avocata sa mai facem un recurs care am inteles ca trebuie facut in 15 zile.
Ma tot intreb daca chiar nu mai exista mostenitori , se va mai putea face ceva?
Va multumesc
As mai intreba daca as putea gasii mostenitorii decedatului vanzator la arhivele nationale, sau unde as mai putea cauta?
Scuze pentru ,,oi'' ...
Deci am avut pe rol o actiune in constatare , care a fost respinsa , hotararea inca nu am primit-o , azi am facut o cerere de urgentare a redactarii, poate in cateva zile reusesc sa aflu motivele.
Despre vanzator stiu sigur ca este decedat si o sa merg la evidenta populatiei, am inteles ca au niste baze de date destepte unde as putea gasii eventuali mostenitori.
Ma intreb daca dosarul este respins, oi putea sa mai iau o grefa ? in baza careia sa pot cere mai usor date despre posibili mostenitori? Si nu stiu daca a fost bine aleasa actiunea in constatare, trebuie neaparat uzucapiune? sau merge si cu actiune in constatare? avand in vedere repet, ca exista o chitanta facuta la notariat prin 56 an de cand bunicul a fost inscris pe rol in baza acelei chitante.Am si posibilitatea de 2-3 martori vecini.
Va multumesc
Asa ar trebuii , dar ca sa obtin hotararea judecatoreasca trebuie sa intentez o uzucapiune , iar acolo cred ca trebuie ca impozitul sa fie la zi , ori in prezent s-au strans ceva banuti de plata. Din cate am inteles , problema este buletinul care are adresa veche si trebuie schimbat pe adresa noua. Am citit la evidenta populatiei ca se poate schimba buletinul si cu o declaratie pe propie raspundere ca locuiesti in acel loc si o confirmare de la politistul zonal... in lipsa titlului de propietate..
Trebuie sa merg zilele astea sa vad dac se poate schimba buletinul pe adresa corecta si apoi mers la taxe si impozite.
Va multumesc
Bucuresti..
A fost chemat propietarul dar se pare ca este decedat .
Am depus printr-un avocat acum 4-5 luni o ,,actiune in constatare'' , dar dupa trei luni a fost respinsa , motivele... le astep sa se tipareasca, probabil ptr ca a fost citat un decedat... Nu vreau sa ies mai ieftin fara avocat, am platit dar inca nu s-a rezolvat si am observat ca doi dintre avocatii pe care i-am consultat, nu ar alerga dupa restul actelor chiar daca am platit cat mi s-a cerut. Asa ca am inceput sa caut singur cat mai multe acte pana la urmatorul dosar (uzucapiune) pe care o sa-l depun tot cu un avocat. As mai fi avut o intrebare, unde se poate afla ce suma se plateste pentru taxa de timbru? ca sa stiu cu cat trebuie sa ma mai pregatesc runda a -II-a :) Multumesc tuturor .