avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Documentatie cadastrala si obtinere numar cadastral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Documentatie cadastrala si obtinere numar cadastral

Am cumparat in anul 1999 o casa cu teren inscrisa in Cartea funciara si avand nr.topo (in Oradea) doar ca acum pt a putea obtine o autorizatie de modificare se solicita si nr cadastral si viza ANCPI ( nu e suficient CF si nr.topo??). ANCPI nu acorda viza decat dupa executia unei documentatii cadastrale. La masuratori se pare ca exista mai mult teren cu aprox 6,6%, motiv pt care nu se receptioneaza documentatia. Am studiat diverse posibilitati de rezolvare. ANCPI inregistreaza doar difer de 2%, cf Ordin nr.634/2006 al Directorului general al ANCPI, sau 5% cu acordul vecinilor.
Mentionez ca limitele proprietatii sunt definite, prin gard, fara probleme cu vecinii, si detinem acte ale vechilor proprietari din anii 1945, cum ar fi o documentatie pt apa-canalizare si o autorizare de gard. Topograful autorizat mi-a zis ca nu pot sa fac altceva decat sa dau o declaratie prin care renunt la plusul de teren..Dar cum sa renunt? si in favoarea cui, cand nimeni nu revendica? Nu mi-e clar si oricum nu vreau sa renunt, dar as vrea sa rezolv problema.
In instanta as putea invoca uzucapiunea (jonctiunea posesorilor??) ?? Sau as putea solicita inscrierea in CF a situatiei reale cf masuratorilor, printr-o actiune in constatare si cu vecinii chemati martori? Sau alta solutie? Sau e posibil sa fie o greseala la CF , prin transformarea din stjp in mp? Cum pot verifica acest lucru?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 14:18, 28 Mai 2008

In unele cazuri, schita cu suprafata reala facuta de un expert topo depusa la primarie a fost suficienta pentru eliberarea unei adeverinte si inscrierea suprafetei in CF.
Daca nu reusiti, formulati o actiune in instanta pt rectificarea suprafetei.
La primarie, unde, ce compartiment??? si ce legatuara are Primaria cu ANCPI?? (ANCPI este in subordinea Min. Adm. si Internelor). ANCPI este stat in stat. Stiu ca primaria elibereaza adeverinte daca ai avut o autorizatie de constructie, pt inscriere in CF, dar eu vreau sa obtin o autorizatie de constructie, pt modificare. La Directia Finante Locale eu am declarat suprafata din CF(pt impozitare), de-altfel nici nu stiam ca e mai mare (nu am facut masuratori la cumparare). Deci atentie, pt cei ce cumpara, sa nu cumpere fara documentatie cadastrala si expertiza geo.
Prostia topografului X-( "sa renuntati la plusul de suprafata", eventual gratuit si in favoarea lui=D>) si incurcaturile cu ANCPI v-au speriat insa nu prea aveti motive de disperare.
Ordinul 634/2006 contine si un model de proces-verbal care se incheie cu vecinii si in temeiul caruia se poate receptiona documentatia cadastrala chiar daca plusul de suprafata este de 100% nu de 6.6 %. Expertul topo impreuna cu dumneavoastra convocati vecinii si ii rugati sa semneze p.v. de vecinatate. Rational nu exista motive pentru care vecinii ar refuza sa semneze de vreme ce limitele in teren sunt clare. Daca unul dintre acestia refuza sa semneze puteti promova, insa doar impotriva lui nu a tuturor vecinilor, o actiune in granituire (cu toate ca in acest caz e cam improprie granituirea de vreme ce exista limite clare in teren). Dupa ce sunt reglementate limitele pentru toate laturile (fie prin p.v.fie prin actiune in graniture) nu exista nici un motiv pentru ca documentatia sa nu fie receptionata.
Uzucapiunea nu se poate invoca decat daca proprietarii tabulari sunt decedati si daca este terenul altuia nu va puteti uzucapa propriul teren pentru ca aveti deja un titlu pentru el. Imprejurarea ca terenul poate fi mai mare sau mai mic decat in CF a fost prevazuta si de legiuitor care in art. 32 ;it. a din Legea 7/1996 arata clar ca:" Efectul de opozabilitate al înscrierilor este inoperant cu referire la: a) suprafaţa terenurilor, destinaţia, categoria de folosinţă, valoarea sau alte asemenea aspecte;"
Nu e nevoie nici de actiune in constatare pentru ca suprafata poate fi modificata in CF (nu rectificata, pentru ca in sensul Legii nr. 7/1996 rectificarea e altceva) la cererea proprietarului. Nici nu doriti sa se constate existenta sau inexistenat unui drept impotriva altei persoane ci sa se modifice un aspect tehnic.
Ultima modificare: Joi, 3 Aprilie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Multumesc, d-lui avocat u. b.i. k., sper sa-mi gasesc un topograf competent..care nu se pronunta asupra dreptului de proprietate..Am renuntat la serviciile acestuia. Si sper sa reusesc sa-mi fie aprobata documentatia la ANCPI. Dar am o precizare: In Ordinul 634/2006 (care este cam singura lege ce o stiu topografii..sau unii) - in art.25, alin 2 din Regulament...(lit a, b, c) - se precizeaza ca doar o suprafata intre 2% si 5% se inregistreaza pe baza de proces-verbal, daca diferenta e mai mare, documentatia se respinge si se solicita alte acte doveditoare a proprietatii? Care ar fi acestea?
Chiar si unele instante au respins o astfel de cerere de modificare a suprafetei, pe motiv ca nu se poate inregistra mai mult decat in actul primar...Si modificarea ceruta, ca aspect tehnic cum spuneti dvs, se refera la o suprafata in plus...asa ca , nu stiu...cel putin la Oradea, nu se poate rezolva printr-o simpla cerere, sper sa reusesc cumva, voi cauta si in arhiva ANCPI, vechile harti...
Ordinul 634/2006 are anumite prevederi contradictorii. In plus terminologia este folosita alandala; expresia "alte acte doveditoare ale proprietatii" este nu numai obscura ci o adevarata bataie de joc pentru ca da loc la interpretari diferite in functie de fiecare BCPI; termenul de rectificare este impropriu folosit (Legea nr. 7/1996 il foloseste pentru a desemna schimbari in ceea ce priveste dreptul inscris, schimbarea suprafetei imobilului este in sensul Legii nr. 7/1996 modificare nu rectificare).
Astfel art. 19 lit. k arata ca pentru modificarea suprafetei inscrise in CF este nevoie, intre altele fie de "hotarare judecatoreasca" fie de "declaratie autentica si proces verbal de vecinatate", cu semnaturile vecinilor, conform anexei 18.
Parerea mea este ca s-a folosit aiurea conjunctia "si", intrucat daca ai dat o declaratie la notar - prin care poti inclusiv sa renunti la proprietate ce nevoie mai este de proces verbal de vecinatate ? Adica la notar poti vinde, dona, etc. fara proces verbal de vecinatate, insa pentru a recunoaste hotarul cu vecinul (adica mai putin decat sa vinzi, donezi, etc) e nevoie de un act in plus.
Intr-adevar art. 25 arata ca documentatia se respinge si se solicita alte acte doveditoare, insa acestea nu pot fi decat cele de la art. 19 lit. k., cu toate ca art. 25 foloseste termenul de rectificare.
In practica - aici depinde de BCPI zonal - procesul verbal de vecinatati este suficient pentru a modifica in plus suprafata chiar daca diferenta este mai mare de 5% autentificandu-se eventual acesta de catre notar, insa in cazul dumneavoastra (avand in vedere cele scrise de d-voastra) va trebui sa-i duceti pe vecini la notar (sau sa aduceti notarul) pentru a da si declaratii ce vor fi autentificate cu privire la faptul ca vecinii va recunosc limitele proprietatii si nu au pretentii cu privire la aceste limite.
Daca va intelegeti cu vecinii nu aveti motive sa-i dati in judecata, cu toate ca Ordinul 634/06 pare sa trimita oamenii la judecata.

Alte discuții în legătură

Rectificare carte funciara? pe cine chem in judecata Borza Borza [b]Speta>[/b] Proprietarul unui imobil are inscrisa in CF o suprafata de 230 mp in urma masuratorii facuta de un ing cadastrist in realitate este de 360 mp. ... (vezi toată discuția)
Punerea in posesie coca_ab coca_ab am o casa cu gradina aferenta.dupa 1990 am fost pusi in posesie cu terenul de sub casa ,am primit un ordin al prefectului prin care ni se dadea si gradina dar ... (vezi toată discuția)
Teren mai mare decat in cf je_suis je_suis anul trecut am luat un teren pt contructia unei case. In CF sunt cu vreo 180m2 mai putin decat ridicarea topo pe care o avea proprietarul. Eu am obtinut ... (vezi toată discuția)