avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Activitate cosmina1591

Activitate cosmina1591

Buna ziua! Sunt in următoarea situație: Mama și tatăl meu au divorțat în urma cu 13 ani (pe atunci eu eram minora, aveam 17 ani și am rămas în grija mamei mele). In timpul căsătoriei mama mea a achiziționat un apartament în România în care locuiește și acum. Tatăl meu a avut și el bunuri achiziționate în timpul căsătoriei dar în Italia pe firma pe care a infiintat-o acolo (acum nu o mai are, a deschis alta). De asemenea tot el a achiziționat și un pământ în România care a fost trecut inițial pe numele bunicului meu din partea mamei (tatăl mamei mele), iar înaintea divorțului acesta l-a trecut pe numele bunicii mele din partea tatălui (mama tatălui meu, deoarece așa se înțeleseseră ei). La divorț nu s-a făcut partajul, mama mea crezând că îi revine apartamentul în automat, eu rămânând sub tutela ei. De fapt, apartamentul, chiar daca este achiziționat de ea, fiindcă este luat în timpul căsătoriei, ea apare încă cu numele din timpul căsătoriei, și este considerat bun comun. Cum ar putea proceda? Din ce am înțeles, tatăl meu ar putea da o declarație cum că este deacord sa ii lase apartamentul mamei mele (adică să își cedeze partea așa cum se înțeleseseră ei la început), sau ar fi varianta să meargă la tribunal să facă partajul. As dori sa îmi spuneți ce soluții sunt, ce fel de declaratie ar trebui să dea tatăl meu, unde anume, daca este necesara și prezența mamei mele la notar (ei nu vorbesc de atunci). Ori daca nu este deacord să dea aceasta declaratie, cum se procedează cu tribunalul și dacă se va împărți apartamentul la ambii părinți ori îi va rămâne mamei. (Menționez și faptul că tatăl meu s-a recăsătorit ulterior și are 2 copii cu noua soție, mama mea este singura). Mulțumesc!
Deci după 42 de zile de postnatal pot suspenda contractul de muncă și pot depune dosarul pentru indemnizație chiar daca nu s-au terminat cele 126 de zile in total? Adică pot alege să intru în concediu de creștere copil mai devreme daca țin cont sa am minim 42 de zile de postnatal?
La finalul lunii august am ieșit din concediul de creștere al copilului iar acum sunt însărcinată cu al doilea copil. Între timp mi-am reînceput activitatea la fostul loc de muncă și urmează să intru în concediul prenatal in curând. Întrebarea mea este: cele 126 de zile de prenatal și postnatal sunt obligatorii sau pot lua doar o parte din ele? Având în vedere că baza de calcul al medicalelor va fi constituită în mare parte din indemnizația de creștere copil pe care am avut-o anterior, cu primul copil, din care se va scădea și 25% CAS, salariul pe care îl voi lua pe lunile de prenatal și postnatal va fi mult mai mic decât am luat în trecut pe indemnizația ccc (cam jumătate din cat luam înainte). Știu că dacă nasc al doilea copil in termen de maxim 12 luni de la finalizarea concediului ccc pentru primul copil, daca indemnizația ccc pentru al doilea iese mai mică decât cea de la primul, a doua indemnizație se va egala cu prima. As putea cumva renunța la postnatal și să intru în concediu de creștere copil din luna nașterii? Sau trebuie sa iau obligatoriu toate cele 126 de zile de pre și postnatal? Mulțumesc!
Situația este următoarea: am reînceput munca pe 27 august după ce am ieșit din concediul de creștere cu primul copil. Fiind însărcinată cu al doilea copil, medicul ginecolog mi-a dat un concediu medical chiar din prima zi de munca (27 august) având codul 01 - boala obișnuită (diagnostic 745). Pe 10 septembrie am luat salariul pe zilele de medical din august și acesta s-a calculat ca 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni (in cazul meu, baza de calcul a concediului medical a fost reprezentată de indemnizația de creștere a copilului, fara a avea un venit brut sau net). Din suma rezultata s-a scăzut și 25% CAS. Deci practic veniturile din indemnizația pe care am avut-o în ultimele 6 luni cu primul copil s-au luat ca fiind venituri brute, s-a făcut 75% din medie iar din restul s-a mai scăzut și 25% CAS. Astfel, am următoarele întrebări:

1. Trebuia într-adevăr să se rețină 25% CAS având în vedere că baza de calcul a concediului medical nu a fost reprezentată de venituri brute din salarii ci de indemnizația ccc?

2. La concediile prenatal și postnatal de 126 de zile platit 85% se va retine tot 25% CAS? Sau va exista un plafon maxim? (Întreb acest lucru deoarece in 2018 când am fost in prenatal și postnatal cu primul copil, CAS-ul a fost plafonat la 115 Ron pe fiecare din aceste luni de pre și post natal). Se va plafona la fel și acum?


Mulțumesc!
Mulțumesc! Am întrebat și dacă se scade 25% din pre și post natal deoarece, in 2018 când eram în prenatal cu primul copil CAS-ul a fost plafonat la maxim 115 lei și mă gândeam că așa este și acum.
Iar la concediile prenatal și postnatal la fel se scade 25% CAS din total?
Buna ziua. Pe 26 august am ieșit din concediul de creștere copil iar pe 27 august am reluat activitatea la locul de munca. In acest moment sunt însărcinată cu al doilea copil și urmeaza sa intru în prenatal in luna noiembrie. Având în vedere că am risc in sarcina medicul a decis să îmi dea concediu medical începând cu prima zi de munca (27 august). Întrebarea mea este: daca medicalul este platit 75% din media veniturilor pe ultimele 6 luni (in cazul meu baza de calcul ar fi indemnizația pe care am avut-o din CCC pe ultimele 6 luni), din acești bani se mai scade și CAS sau altceva? Daca da, cat anume ar reprezenta aceasta suma? CAS are vreun plafon maxim sau se scade un anumit procent din salariul total ? De exemplu, daca eu în concediul CCC nu am avut venit brut sau net deoarece nu am avut salariu, daca veniturile mele pe ultimele 6 luni de indemnizație CCC au fost de 4400 Ron in mână, pe concediul medical platit 75% pe o lună întreagă as lua 4400 x 0,75% = 3300 Ron. Din această suma se mai scade și CAS alți 25% din total? Sau are vreun plafon maxim? Mulțumesc!
Da, asta stiu.. dar care va fi baza de calcul la concediului medical ? 75% din media pe ultimele 6 luni de indemnizație? In mod normal un concediu medical nu se acorda ca 75% din salariul brut? Având în vedere că în concediu de creștere copil nu am avut salariu "brut" sau "net".. cum se va calcula concediul medical? De exemplu daca indemnizația mea a fost de 4400 ron in mână venit lunar fix pe toată perioada indemnizației, cat voi lua pe o luna de concediu medical platit 75%?
Buna ziua. Pe 26 august mi s-a terminat concediul de creștere copil și pe 27 august mi-am reluat activitatea la locul de munca. In acest moment sunt insarcinata cu al doilea copil cu care voi intra in prenatal in luna noiembrie. Fiindcă am risc in sarcina, medicul mi-a dat concediu medical chiar de pe data de 27 august (prima zi de munca). Întrebarea mea este: cum se va calcula concediul medical având în vedere că eu am avut venituri din indemnizație timp de 2 ani pentru primul copil și nu am lucrat? Dar concediile prenatal și postnatal cum se vor calcula? Mulțumesc!
Buna ziua. Am câteva întrebări în ceea ce privește concediul maternal pentru al doilea copil. Am născut primul copil pe 27 septembrie 2018. Indemnizația CCC o voi primi până pe 27 august 2020 deoarece ultima luna este luna tatălui. In acest moment sunt însărcinată cu al doilea copil care urmează să se nască în luna ianuarie 2021. Având în vedere că aș ieși din concediul de creștere copil pe 27 august 2020 și va trebui sa incep munca, iar prin noiembrie 2020 ar trebui să intru în concediul prenatal pentru al doilea copil, cum se va plăti concediul prenatal? Din ce am înțeles, concediul prenatal se calculează că 85% din media veniturilor de pe ultimele 6 luni de la locul de munca. Dar având în vedere că eu mă întorc în august la muncă și voi lucra până în noiembrie, cum anume se va calcula ? Iar indemnizația CCC pentru următorii 2 ani la al doilea copil cum se va calcula? se va calcula februarie2020-27august2020 indemnizația pe care am avut-o la primul copil + 28 august 2020-noiembrie 2020 salariul pe care îl voi avea la locul de munca + noiembrie -ianuarie venitul din concediul prenatal?
Mulțumesc!