avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Activitate mihai lupu

Activitate mihai lupu

Pai am sunat și la ei și au spus ca ei nu au cum sa oblige o firma sa corecteze.
Ei doara pot refuza plata cm.

Dar problema e la mine, ca dacă ma îmbolnăvesc și un doctor vede 100 de zile nu îmi da nici unul cm, pt ca înseamnă să se facă o comisie speciala și toți fug ca de dracu sa facă acte.

Din păcate cam eu is și cu vina și cu păcatul.
In afara de instanta judecatoreaca, nimeni nu poate verifica, amenda, obliga firma legat de ce lucruri scriu în actele emise de ei?

Mulțumesc frumos!
Cat ar dura o acțiune de anulare act și cât ar costa? Mulțumesc anticipat
Bună ziua,

As avea nevoie de ajutor în următoarea problema:
- angajatul a fost în concediu medical 20 de zile și 80 de zile in cm îngrijire copil bolnav
- angajatorul eliberează la cererea angajatului o adeverinta cu nr de zile de CM. În adeverință este trecut ca angajatul are 100 de zile de CM.
- firma refuza sa corecteze adeverință, în loc de 100 sa fie doar 20 de zile, pt ca zilele de CM îngrijire copil bolnav nu sunt incluse în nr total de zile CM conform art 34 oug 158/2005.

Cui cer ajutorul in acest caz?

Când am sunat la itm aceștia au zis ca nu e treaba lor ce hârtii fac cei fe la munca.

Va rog sa ma sfătuiți! Mulțumesc din suflet!
Buna ziua,

Multumesc mult de raspuns.

Conform art 5 alin 5 codul muncii: in relatiile de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii, acest articol nu este cumva incalcat ?

- in CIM exista dreptul la egalitate de sanse si tratament , dreptul angajatului. Dreptul unora de a avea zile de concediu in avans pe ochi frumosi versus alti angajati mai este corect?

Multumesc din suflet!
Bua ziua,

Am nevoie de ajutorul vostru in urmatorul caz:
- firma acorda zile de concediu in avans angajatilor fara a stipula in regulamanetul intern ca ar exista un proces legat de acordarea acestei facilitati
- anagajatul X depune o cerere de concediu care are niste zile in avans.
- firma ii refuza cerera pt zilele care sunt in avans, stipuland ca concediu in avans se acorda prin proces de selectie la nivelul firmei cu niste motive solide.
- firma mai acorda la fiecare an o zi in plus de concediu. Angajatul implineste anul in mai, iar cand se calculeaza nr zilele de concediu ramas pe perioda muncita se calculeaza: 12/(20+1) . Este corect acest calcul tinand cont ca angajatul a castigat acea zi in mai?
- nu exisista nici un document intern in firma care sa prezinte modul de calcul ci doar ca se acorda o zi in plus de concediu dupa implinirea unui an.

Interbarile mele sunt
- refuzul acordari concediului in avans este o forma de hartuire / discriminare a angajatului?
- ar ajuta formularea unei cereri la itm sau in instanta ?
- este corect calculul de zile de concediu ?

Mutumesc din suflet pt ajutor!
Directorul de scoala este sau nu functionar public?

Am tot gasit diverse posturi prin care se sustine ca Directorul de scoala nu este functionar public in acceptiunea codului administrativ.

Am citit si eu art 385 din codul administrativ si art (2):
"(2) Funcţiile publice teritoriale sunt funcţiile publice stabilite, potrivit legii, în cadrul instituţiei prefectului, serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale din unităţile administrativ- teritoriale, precum şi instituţiilor publice din teritoriu, aflate în subordinea/coordonarea/sub autoritatea Guvernului, a ministerelor şi a celorlalte organe ale administraţiei publice centrale. "

Din ce inteleg eu din acest alineat institutiile aflate sub autoritatea ministerelor(in cazul nostrul scoala este institutie publica aflata sub autoritatea Ministerul Educatiei) indeplinesc functii publice. Nu ar face asta ca directorul unei scoli sa fie functionar public in acceptiunea Codului Administrativ?

PS: Directorul unei scoli refuza eliberarea unor documente de interes public conform legii, si din ce inteleg nu pot depune plangere la contencios administrativ pentru ca directorul scolii nu este functionar public in acceptiunea codului administrativ. Daca este asa eu cui ma pot plange?
Inregistrarea sedinta cu parintii.

Buna ziua.

Este legal sa atasez unei sesizari catre Inspectoratul scolar a unei inregistrari audio de la o sedinta intre parinti si directorul scolii? Cu aceasta inregistrare vrea sa probez ca directorul spune ceva parintilor si altceva ISJ-ului?

Este legal sa inregistrez audio o sedinta cu parintii, fara a o face publica, dar sa o pot trimite organului de control(in cazul acesta ISJ/DGIP) fara acordul celor prezenti?

Din ce stiu eu, sedintele dintre parinti si director pot fi considerate de interes public, si ar putea fi inregistrate fara acordul participantilor. Mai ales ca se discuta decizii ale scolii care sunt publice. Procesul verbal al sedintei nu poate sa aiba detaliile care o inregistrarea audio o mentine, plus ca PV este scris de un cadru didactic care exclude multe, sau le prezinta intr-un mod favorabil conducerii scolii.
Buna ziua,

DSP si ISU am notificat din prima zi(dar din pacate timpul de raspuns este de 30 zile - timp in care copilul meu nu o duce mai bine). Nu stiam ca intra in aria DGASPC si scoala. Multumesc. Am sa cer si lor interventia.

Legat de partea penala. Daca consiliu a luat decizia aceasta, se poate depune plangere penala impotriva membrilor care au aprobat decizia? Sau se poate face plangere penala impotriva consiliului ca entitate juridica?

Daca inteleg bine Articolul 491 din Ordonanta de Urgenta 57/2019 functionarul public ar putea intra in solidar la platile daunelor cu unitatea, care presupun ca ar insemna in cazul in care se da in judecata in civil.

Nu sunt in domeniu. doar un parinte ingrijorat de bataie de joc pe care unitatea de invatamant o arata fata de copii mei. Si daca trebuie sa invat toate legile Romaniei pentru a le oferi o sansa in viata, este un pret mic de platit.

Multumesc inca o data pentru ajutorul acordat.
Buna ziua. Multumesc pentru raspuns.

Conform legii invatamantului 198/2023 Art 106 alin (1) punctul (b) :
(1) În calitate de membri ai comunității școlare,
beneficiarii primari ai învățământului preuniversitar au
următoarele drepturi:
b) dreptul de a învăța în spații adecvate desfășurării
activităților didactice și conexe. Spațiile trebuie să respecte
normele de igienă, de protecție a muncii, de protecție civilă și
de pază contra incendiilor, să fie adaptate particularităților de
vârstă și nevoilor de învățare și numărului de beneficiari primari

Daca am inteles corect raspunsul dumneavoastra incalcarea acestei prevederi din legislatia primara ar insemna abuz in serviciu, avand in vedere ca directoarea scolii incalca dreptul copiilor de mai sus, corect?
Nu este o solutie provizorie. S-a discutat cu conducerea scolii, care nu doreste remedierea situatii decat prin metode care aduc alte incalcari ale normelor mai sus mentionate, pe langa faptul ca directoarea cere ca parintii sa faca cerere pentru incalcarea acestor prevederi, ca sa aiba pe cine da vina.

A fost sesizat ISU, DSP, ISJ, pe langa conducerea scolii. Cu timp de raspuns 30 zile(in care copii se sufoca in clasa, stand cu geamurile si usile deschise la sala - ganditiva 20 de copii intr-o sala 5mx4m), si cu aceeasi lipsa de interes ca la oricare institutie a statului. Nimeni nu respecta legea, si o mana spala pe alta.

Avand in vedere calitatea invatamantului primar de extrem de proasta calitate, si avand in vedere ca copilul se pregateste cu mine acasa, si este mult peste nivelul clasei, nu imi fac griji pentru educatia copilului meu. Mai degraba la scoala are mai mult de pierdut, fiind expusa comportamentului inadecvat al acestor profesori invatatori care ii fac pe copii "grasi", "idioti", etc. Din pacate invatamantul de acasa nu este legal in Romania, altfel l-as prefera, decat sa permit astfel de bataie de joc.

Intrebarea ramane: exista vre-o modalitate legala prin care imi pot tine copilul acasa pana se rezolva situatia clasei, fara repercusiuni asupra mea sau a copilului meu din partea statului?