avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Activitate Mike41

Activitate Mike41


latka a scris:


Daca sunt deja repartitoare, pe care oamenii le-au plătit deja, ce lege îi obligă să-și pună altele, cu transmisie radio?



Ii determina - nu legea, ci
(i) starea tehnica a repartitoarelor actuale care, prin epuizarea bateriilor, nu isi mai indeplinesc corect functiunea, si
(ii) progresul tehnic, care ofera acum un sistem mai comod si mai putin expus erorilor.
In discutie nu este necesitatea hotaririi , ci - daca decizia privind instalarea unui nou sistem trebuie luata prin prin declaratii scrise si semnate de fiecare proprietar membru al asociatiei, sau se poate lua pe baza unui tabel semnat de proprietarii membri.
latka a scris:

Nu textul GDPR indica explicit asa ceva, ci interpretarea lui. E deja cunoscut acest lucru, în multe asociații de proprietari. Găsiți pe site-ul ANSPDCP mai multe informații.



Cu "ANSPDCP" am gasit
[ link extern ] /
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal
Protectia Datelor Data Protection Protection des Donnees
..
Stimati vizitatori,
Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, in calitate de autoritate publica centrala autonoma cu competenta generala in domeniul protectiei datelor personale, reprezinta garantul respectarii drepturilor fundamentale la viata privata si la protectia datelor personale ..
.
revin, deci, cu rugamintea de a indica paragrafele care conduc la interpretarea specificata.
_du20920_0955 Da, sunt proprietate individuala - individuala este obligatia, si ...amenda:
[ link extern ] /
"In ceea ce priveste aplicarea amenzilor, art. 45, alin. (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) Constituie contraventii, altele decat cele prevazute in Legea nr. 121/2014, cu modificarile si completarile ulterioare,
si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei
nerespectarea termenului limita privind montarea de catre proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”"
dar numai amenda, pentru ca legea prevede instalarea de sisteme:
"“(5) In imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica
este obligatorie montarea sistemelor de masurare pana la 31 decembrie 2020
pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire/racire si apa calda
la nivelul fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie decat cea de locuit."
si nu vad cum veti instala un sistem, pentru intreaga scara a blocului ...care sa fie proprietate individuala.
Asadar, sistemul de masurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru incalzire
trebuie sa faca obiectul unui acord de vointa al asociatiei de proprietari
(care va exprima acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei).
Si reiterez intrebarea:
este aplicabila luarea hotarrii - privind trecerea la repartitoare cu citire prin radio -
"prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari,
pe baza de tabel nominal." ?


latka a scris:

Hotaririle AG se iau doar legat de proprietatea comună, ori repartitoarele sunt proprietate individuala.




Ati putea indica textul din GDPR
[ link extern ]
in baza caruia asociatia de proprietari nu are dreptul sa afiseze, in listele de plata, numele proprietarilor apartamentelor ?
_sa20919_2047 hotarire pe baza de tabel
Pentru instalarea/ inlocuirea repartitoarelor cu aparate cu citire prin radio s-a cerut acordul proprietarilor pe baza de tabel.
.
Legea prevede ca hotaririle se iau in adunarea generala - art. 49 4), sau in baza declaratiilor scrise si semnate de proprietari - art. 50. In art. 49 4) este mentionata, insa, si posibilitatea tabelului nominal - in cazul in care sunt vizati numai proprietarii unei scari. Este cazul asociatiei noastre - bloc cu o singura scara.
.
S-a opinat, insa, ca, in acest mod, ar fi incalcat art. 50 b), care prevede - ca singurã alternativã la adunarea generalã - colectarea de declaratii scrise de la fiecare proprietar.
Dar este art. 50 prioritar in raport cu art.49 ? de ce nu pot face uz de cazul favorabil - ca este vorba de o singura scara ?
.
__lege 196/2018
Art. 49. -
4) Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata. Pentru situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.
Art. 50. -
Acordul de vointa al asociatiei de proprietari se realizeaza:
a) in adunarea generala a asociatiei de proprietari sau
b) in baza declaratiilor scrise si semnate ale fiecarui proprietar.
Ana si Geta sunt (co-)proprietare, cf. titlu , pe 9 ha de padure.
Codul silvic 46/2008, actualizat, prevede "Art. 59 (1) Volumul maxim de lemn care se recolteaza ca produse principale intr-o unitate de gospodarire nu poate depasi posibilitatea acestora, stabilita prin amenajamentul silvic, pentru perioada de valabilitate a acestuia."
Dar "Art. 20 (2) Intocmirea de amenajamente silvice este obligatorie pentru proprietatile de fond forestier mai mari de 10 ha.", deci nu este nevoie de amenajament.
"ART. 62 (2) Exploatarea masei lemnoase se face doar de operatori economici ..atestati.
(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (2) proprietarii de fond forestier, persoane juridice si fizice, care pot exploata, fara atestare, din proprietatea lor un volum de pâna la 20 mc/an, în conditiile legii."
Persoana fizica Ana poate exploata 20 mc, iar persoana fizica Geta poate si dansa exploata, alti 20 mc ?
'Concret despre ce documente ale asociatiei este vorba deoarece,legiuitorul a prevazut obligatia asociatiei de a informa proprietarii despre hotararile adunarii generale si deciziile comitetului executiv'

Cred ca ar trebui sa vorbim mai intai de documentul a carui importanta a fost subliniata chiar de legiuitor - prin impunerea comunicarii sale obligatorii catre toti membrii asociatiei - hotarirea adunarii generale:
"Articolul 25 |(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor."

Aceasta obligatie, care revine Comitetului executiv prin Presedintele Asociatiei, nu este indeplinita invocand (i) dificultatea procedurii de comunicare ("sa multiplici in 55 de exemplare si sa pui in cutia postala a fiecarui apartament") si (ii) lipsa de interes a membrilor asociatiei ("ce sa le dai, ca tot nu citesc, nu vin la sedinte, nu ii intereseaza").

Exista, insa, o procedura simpla si la indemana: un tabel pe care toti membrii asociatiei sa semneze de primire (cu ocazia platii lunare a intretinerii) - dupa ce li s-a pus la dispozitie hotarirea tiparita, fie ca o ridica sau nu.
Răspuns la discuția Camere de luat vederi
"Primul care are acces la datele stocate este administratorul sistemului"
- cine aproba regulamentul de utilizare (acces, prelucrarea inregistrailor) a sistemului ? trebuie avizat de ANSPDCP (Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal) ?
- ce conditii trebuie sa indeplineasca acest administrator?
- cine aproba desemnarea ca administrator ? este necesar avizul ANSPDCP ?