avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de a obține copii xerox dupa actele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de a obține copii xerox dupa actele asociației de proprietari

Dreptul.de ă obtine xerox este asimilat cu dreptul de a beneficia de dreptul la apărare ca si componenta juridică, orice proprietar având acest drept.

O asociație susține în scris exista doar dreptul ca proprietarul sa citească actele dar sa nu faca xerox.
Va merge avocatul si va face poze...facand cerere scrisă pe loc.
Probabil ca nu vor recunoaște dreptul de reprezentare al avocatului si vor susține că doar proprietarul personal are acest drept.

Va dati seama ce aberatii juridice vor spune.

Se prefigurează o judecată pentru obținerea hotărârii judecătorești pentru xerox si probabil pentru încălcarea flagrantă a dreptului la apărare ceea ce trebuie să atragă si daune morale din partea asociației.Pentru xerox se pot acorda daune cominatorii de 500 lei pe fiecare zi de intarziere.

Referitor la.xerox dupa actele asociației cunoasteti vreo speță?
Nu e vorba de chitantiere ci de alte acte.

Mai am o asociație în vizor care nu a răspuns la cereri scrise.
Acolo trebuie aplicata amenda.
Ultima modificare: Vineri, 27 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 08:35, 21 August 2018
Organele de conducere ale unei Asociatii de proprietari au obligatii fiduciare, obligatii de diligenta si de loialitate fata de membri.
Actele constitutive initiale pot fi obtinute de la Judecatorie.
Actele aditionale si Procesele verbale se pot obtine de la Comitetul de conducere.
Daca refuza predarea copiilor, a rapoartelor de activitate, etc., se pot obtine in instanta impreuna cu despagubiri.
Instanţa poate revoca din funcţie preşedintele sau administratorul daca nu prezintă rapoartele anuale şi darea de seamă.
Primaria poate ajuta, de asemenea. Poliţia, în cazuri penale.
Desigur că membrii pot cerceta scriptele Asociaţiei de proprietari, în limite rezonabile.
Dispozitia in vigoare prevede fara exceptie
L nr 230/2007
Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
(2) La solicitarea scrisa a proprietarului, presedintele si administratorul asociatiei de proprietari au obligatia sa elibereze in scris o adeverinta prin care sa prezinte situatia cheltuielilor privind intretinerea, defalcate pe datoria de baza si penalitati, precum si modalitatea de calcul al penalitatilor.

Legiutorul nu a prevazut interdictia ca proprietarii cand au acces la documentele asociatiei de proprietari sa le fotografieze inclusiv cu telefonul mobil si ulterior sa le listeze
Concret despre ce documente ale asociatiei este vorba deoarece,legiuitorul a prevazut obligatia asociatiei de a informa proprietarii despre hotararile adunarii generale si deciziile comitetului executiv
L nr 230/2007
Articolul 25


(4) Hotararile adunarilor generale se consemneaza in registrul de procese-verbale al asociatiei de proprietari, se semneaza de catre toti membrii comitetului executiv si se comunica, in scris, tuturor proprietarilor.

HG nr 1588/2007
Art. 17. - (1) Comitetul executiv al asociaţiei de proprietari are următoarele atribuţii:
(3) Deciziile comitetului executiv se consemnează în registrul de decizii al comitetului executiv şi se afişează la avizier.
In speta, se sustine ca dreptul la acces la acte vizeaza doar posibilitatea de a le vedea si a le analiza la asociatie.
Insa dreptul de acces trebuie sa fie unul rezonabil si nu restrictiv iar in conditiile in care se restrictioneaza dreptul la xerox sau dreptul la fotografiere consider ca apare o restrictionare nelegala intrucat studiul trebuie facut amanuntit si nu doar a vedea actele ca exista si atat.Scopul este de a se analiza actele si nu doar de a se vedea...
In plus, legea nu face nicio referire in sensul ca actele se pot studia doar in cadrul asociatiei ceea ce inseamna ca xerox dupa acte se poate face pe cale de interpretare a legii.

Daca persoana vrea sa stea 3 ore sau 5 ore nu o sa stea nimeni acolo atatea ore.In plus, la asociatii oamenii se tot cearta si fac scandal ceea ce impiedica studierea efectiva a actelor.In raspunsul la cerere se precizeaza ca petentul sa precizeze data si ora la care sa se prezinte pentru studiu.
Se va prezenta insa avocatul si nu proprietarul apartamentului.

E posibil sa conteste dreptul avocatului in lipsa persoanei ceea ce ar aduce din nou o grava atingere a drepturilor persoanei.Se va produce incalcarea dreptului la aparare care este si un drept garantat constitutional si de CEDO.

Incearca sa faca totul aparent legal desi se incalca flagrant legea.Dau raspunsuri la cerere ca sa nu fie amendati pentru ca au dat raspunsurile in termen legal.

Daca nu elibereaza xerox se va sesiza instanta.
Daca nu va fi lasat avocatul sa faca fotografii iar se va sesiza instanta.

Insa...eu cred ca avocatul va face oricum fotografii indiferent de refuzul sau acceptul asociatiei intrucat dreptul la acces vizeaza un acces efectiv si nu unul iluzoriu si nu se incalca cu nimic legea daca se fac fotografii la documente atata timp cat nu sunt documente clasificate.
Consider ca este irelevant ca nu s-au acceptat copii xerox intrucat dreptul reiese din lege.Intre xerox si poze exista si o diferenta intrucat poze poate face orice persoana iar xerox doar asociatia.

Probabil ca vor lua documentele si in acest fel vor incalca legea prin interzicerea accesului la documente.Problema este ca nu se poate veni cu martori pentru a se dovedi in instanta dar se va incheia un proces-verbal de refuz al asociatiei care va constitui mijloc de proba in instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:



xerox doar asociatia.

Conditionat de documentul care se doreste copiat inclusiv serviciul specializat din primarie poate solicita documentul pe care sa il prezinte proprietarului sau persoanei mandatate de catre acesta respectiv avocatul prin delegatie avocatiala
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Avocatul are acces la orice document care nu este clasificat.
Si la anumite documente cu regim secret avocatul poate avea acces.Aici exista anumite clasificari legale.
Asociatia este ceva care daca nu se supune legii va avea mari probleme.

Serviciul specializat din primarie aplica amenzi asociatiei dar nu intermediaza ceea ce are de facut avocatul.

Nu stiu daca intelegeti ce inseamna documente clasificate la care se poate avea acces de avocat si nicidecum asociatia nu are documente clasificate potrivit legii.

Chiar la CNSAS exista aces la documente care au fost clasificate inclusiv cu drept de xerox.
Asociatiile isi aroga niste drepturi pe care nu le au si incalca dreptul la acces la documentele sale ceea ce este deosebit de grav.
Nu au dreptul de a tine secrete documentele asociatiei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iulie 2018
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Proprietarii au dreptul să aibă acces la orice contract aflat într-o asociație, conform legii 230/2007, art. 10 ? ionica1980 ionica1980 [b]ÎNTREBARE:[/b] Este considerat un Abuz în Serviciu faptul că președintele Asociației (care nu e proprietar în Asociație, încălcând Legea ... (vezi toată discuția)
Cum pot obliga asociatia de proprietari sa furnizeze copii dupa acte? StefaniaEmerson StefaniaEmerson De ani de zile asociatia de proprietari refuza sa furnizeze orice copie dupa actele originale ale asociatiei. Pun la avizier doar rezumate nesemnate de ... (vezi toată discuția)
Avem dreptul să cerem foto-copierea oricărui act al asociației, mai ales contractele celor care conduc asociația (se pot anonimiza datele personale din acestea) ? flory_mr flory_mr Poate să-mi răspundă cineva dacă avem dreptul să cerem, conform H.G. nr.1588/2007, art.12, A, lit. c și d (implicit, conform Legii 230/2007, art. 10), ... (vezi toată discuția)