Articolul 10
Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
Nu există dispoziție în vigoare care să oblige asociația de proprietari să pună la dispoziție locatarilor copii ale documentelor asociației de proprietari.
Există dispozițiile Legii nr 230/2007:Articolul 10. Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce țin de activitatea asociației și au acces, la cerere, la orice document al acesteia.
Legiuitorul a prevăzut dreptul proprietarului de a avea acces la orice document al asociației de proprietari.
În data de 01.09.2009, domnul Cochici Victor a depus o nouă adresă la sediul Asociației de Locatari din care face parte, adresă prin care solicita: copii după listele de plată din ultimii 4 ani, procesele-verbale încheiate cu ocazia organizării Adunărilor Generale, a ședințelor de Comitet Executiv, state de plată lunare, urmând ca reprezentanții acesteia să formuleze un răspuns în termenul prevăzut de lege.
Cu privire la acest aspect, art. 10 din Legea nr. 230/2007 prevede că „proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce țin de activitatea Asociației și au acces, la cerere, la orice document al acesteia”.
Astfel, domnul Cochici Victor poate solicita, contra cost, copii Xerox după toate documentele contabile existente la sediul Asociației.
ART. 22. Rolul judecătorului în aflarea adevărului.
(2) Judecătorul are îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale. În acest scop, cu privire la situaţia de fapt şi motivarea în drept pe care părţile le invocă, judecătorul este în drept să le ceară să prezinte explicaţii, oral sau în scris, să pună în dezbaterea acestora orice împrejurări de fapt sau de drept, chiar dacă nu sunt menţionate în cerere sau în întâmpinare, să dispună administrarea probelor pe care le consideră necesare, precum şi alte măsuri prevăzute de lege, chiar dacă părţile se împotrivesc.
(7) Ori de câte ori legea îi rezervă judecătorului puterea de apreciere sau îi cere să ţină seama de toate circumstanţele cauzei, judecătorul va ţine seama, între altele, de principiile generale ale dreptului, de cerinţele echităţii şi de buna-credinţă.
~ final discuție ~