avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Activitate Letutza

Activitate Letutza

Va mulțumesc mult!

Carp Mircea a scris:

Daca va indeplini conditia de stagiu contributiv de 35 ani, atunci poate beneficia de o reducere a varftsei standard de 8 ani, din 65.

Bună ziua,
Soțul este născut în anul 1973 și a lucrat in siderurgie 22 de ani cu grupele menționate anterior. După anul 2013 nu mai lucrează în acest domeniu.
Va multumesc!
]CHKa a scris:

Nu conteaza doar stagiul de cotizare , ci si varsta . Cand e nascut sotul dvs. ? Oricum , la pensie anticipata nu poate iesi mai repede de 60 ani , iar reducerea pentru grupe ii permite sa iasa la limita de varsta mai devreme decat aceasta varsta , deci cea anticipata nu mai e de interes pentru el .

Bună ziua,
Soțul este născut în anul 1973 și a lucrat in siderurgie 22 de ani cu grupele menționate anterior. După anul 2013 nu mai lucrează în acest domeniu.

Va multumesc!

Carp Mircea a scris:

Luna și anul nașterii.Total stagiu pe care îl are la acest moment.Din ce se compune acesta.

Bună ziua! Soțul meu a muncit 8 ani grupa I și 12 ani grupa II. În anul 2026 va avea 35 de ani de munca. Când se va putea pensiona anticipat conform noii legi ? Va mulțumesc
Buna ziua,
Am intrebat la AJPIS/ANPIS(unde am depus dosarul pentru ccc) si mi-au comunicat ca, veniturile din chirii nu au nicio legatura cu indemnizatia.
Oricum veniturile erau de 6000 de ron/an si nu depaseam plafonul de 6250 ron/an .Mi-au mai comunicat ca, nu este niciun plafon tinand cont ca, este un venit din chirie. Plafonul este doar pentru cei care obtin venituri din munca propriu zisa.

AncaMaba a scris:

Bună ziua,
Ma puteți ajuta și pe mine cu mai multe detalii legată de aceeași situație? Ați mai primit clarificări/comfirmari legate de acest aspect? Mai exact, este și chiria catalogată ca fiind o "activitate" ce aduce venit și poate duce la suspendarea indemnizației de creștere copil?

Mulțumesc

Buna ziua,

Am fost la AJPIS/ANPIS si mi-am spus ca, daca nu realizez venituri prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de CCC nu mi se suspenda indemnizatia, nu exista un plafon. Am mers si la anaf ca sa am o comfirmare in plus si acolo ce credeti? Mi-au spus ca, sunt niste venituri deci, exista posibilitate sa imi suspende indemnizatia. Acum eu nu stiu ce raspuns sa iau de bun , de la anaf sau de la AJPIS. As dori sa stiu cine se ocupa de suspendarea indemnizatiei si cum trebuie sa ma comport. Va multumesc!

Cornel Vasile a scris:

Legea prevede ca , pe durata CCC se pot realiza în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației (n.m., 6250 lei) fara a distinge categoriile de venituri care se pot realiza.

Insa, intrebati la AJPIS/ANPIS.

Multumesc pentru raspuns! Dar daca obtin venituri din chirie este posibil sa pierd indemnizatia pentru crestere copil?

george-neagu a scris:

Pentru partea de declarare si plata impozit pentru venitul din inchiriere, trebuie sa depuneti declarata unica la finante in maxim 30 de zile de la semnarea contractului de inchiriere.

Buna ziua,
As dori sa stiu, daca sunt in concediu de crestere copil si doresc sa inchiriez un apartament pentru care o sa iau o anumita suma. Este posibil sa pierd indemnizatia, trebuie sa comunic undeva inchirierea acestui apartament in afara de Anaf? Tin sa comunic ca, cu indemnizatia+ chiria nu depasesc plafonul maxim de venit, care este daca nu gresesc de 8500 ron.
Va multumesc pentru raspuns. Am fost la banca si mi-au spus ca, imi dau acordul fara nicio problema daca am ratele platite la timp.

MihailZC a scris:

Da, dupa cum spunea un utilizator mai sus, una este legea, alta este practica. Bineinteles, puteti sa va asumati riscuriile si sa incheiati contractul de inchiriere fara acordul bancii (nerespectand clauzele unui contract pe care l-ati semnat). Daca totul se desfasoara in favoarea dvs,, banca nu afla niciodata de contract, dvs incasati banii, toata lumea fericita. Totusi, daca exista vreo intarziere la plata, daca locatarii aleg sa noteze contractul de inchiriere in cartea funciara a imobilului sau daca se intampla vreun alt eveniment neprevazut si banca ia la cunostinta de faptul ca ati incheiat un contract de inchiriere, dvs sunteti in culpa, cu toate consecintele (sanctiunile) despre care puteti citi in contractul de credit. Procedati cu diligenta acum pentru a nu regreta mai tarziu.