aveti dreptate...pana la urma...angajator sau ANPIS ...avem de luat banuti restanti...revin cu intrebarea : ar trebui sa solicitam o oaresce dobanda pentru sumele neachitate la timp?! daca da...., care este temeiul legal?
(in hotararea instantei nu se mentioneaza nimic de o astfel de dabanda- ci doar ...``obliga parata sa emita o noua decizie cu luarea in cons a tuturor veniturilor salariale impozabile, a veniturilor din activ agricole si plata cheltuielilor de judecata")
în temeiul art. 38 alin. (1) din HG nr. 52/2011 (norme metodologice), persoanele care își desfășoară activitatea în ministerele și instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională beneficiază de concediu și de indemnizație pentru creșterea copilului acordate prin aceste instituții.
indemnizatie pentru cresterea copilului nu a fost calculata corect, intrucat nu au fost luate in considerare si alte venituri supuse impozitarrii (din agricultura); instanta a hotarat (definitiv) ca avem dreptate si obliga angajatorul sa emita o noua decizie si sa ia in calcul toate veniturile supuse impozitarii avute in ultimele 12 luni anterior nasterii copilului.
au trecut 2 ani si sapte luni de cand suntem prin instanta...cu toata nebunia asta, cu fondul, apoi recursul (ambele castigate), greva judecatorilor, pandemia....
Sfatuiti-ne....ar trebui sa solicitam o oaresce dobanda pentru sumele neachitate la timp?! daca da...., care este temeiul legal? multumim
Sunt presedintele unei case de ajutor reciproc. Unul dintre membri (femeie si mama a unui copil de doi ani) a decedat si are in contul sau de economii o suma de bani, pe care trebuie, conform statutului CAR, sa o returnez mostenitorilor legali. Femeia nu este casatorita dar are acel copil recunoscut de tata. Intrebarea mea este...cui dau banutii? parintilor ei sau tatalui copilului? multumesc
Am născut prima data pe 26 decembrie 2017, iar pe 13 octombrie 2019 am născut al doilea copil. Pt perioada suprapunerii, adică 13.10 - 26.12, înțeleg eu că ar trebui sa primesc cu 1250 lei peste indemnizația deja acordata încă de la primul copil. Înțeleg greșit?! Angajatorul mi.a comunicat o decizie prin care îmi acorda acești 1250 pt perioada 13.10 - 26.11, fix cu o luna mai puțin. Oare aceasta luna ...de ce nu o considera "suprapunere"?! Vor fi considerând oare că aceasta luna ...e pt tată?!
Multumesc, am inteles cum e cu suprapunerea. mai am o singura nelamurire, cred:
speta:
sunt in ccc de 20 luni, nasc in cateva zile un al doilea copil; am o indemnizatie in cuantum de 3500 lei la baza careia au stat salariul si unele venituri din activ agricole. Pe perioada concediului de crestere a copilului am avut pe langa indemnizatie si ceva venituri din activ agricole (undeva la 4000 lei/an impozabili),
intrebarea:
Pentru calculul urmatoarei indemnizatii vor conta aceste ultime venituri din agricultura?
Concret... care va fi cuantumul indemnizatiei pt cel de-al doilea copil, in speta data?!
Multumesc mult!
Multumesc, am inteles cum e cu suprapunerea. mai am o singura nelamurire, cred:
speta:
sunt in ccc de 20 luni, nasc in cateva zile un al doilea copil; am o indemnizatie in cuantum de 3500 lei la baza careia au stat salariul si unele venituri din activ agricole. Pe perioada concediului de crestere a copilului am avut pe langa indemnizatie si ceva venituri din activ agricole (undeva la 4000 lei/an impozabili),
intrebarea:
Pentru calculul urmatoarei indemnizatii vor conta aceste ultime venituri din agricultura?
Concret... care va fi cuantumul indemnizatiei pt cel de-al doilea copil, in speta data?!
Multumesc mult!
Mulțumesc. Pct 2 și 3 am inteles,...la pct 1 însă, zice OUG 111...pe per suprapunerii, primești 2,5x500 începând cu cel de.al doilea. Iar noi suntem la al treilea copil acum....mă rog, cred că inteleg totuși....dar am nevoie sa mi confirme cineva.
sotia este la a treia nastere. primul copil acum 16 ani...al doilea in dec 2017 si urmeaza al treilea in cateva zile. OUG 111/2010 art. 9 alin (4) :
"Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare prevăzut la art. 2 alin. (2) se majorează cu suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea." Noi vom fi pt cateva luni in aceasta situatie...1. care ar trebui sa fie suma primita in plus pt aceste catea luni (oare 2 x 2,5 x 500?) si 2. Daca in perioada in care se afla in ccc a realizat unele venituri impozabile( , undeva la 4000 lei/an), din agricultura...acestea din urma se mai iau in calcul pt stabilirea indemnizatiei la cel din urma copil, sau ramane cat a avut anterior?
Ei bine...va zic tot eu....da, s.au luat în calcul toate veniturile realizate în ultimele 12 luni anterior nasterii
marinicad2002 a scris:
nu a raspuns nimeni.... asta e ... eu insist....... angajatorul privat...pana sa nasca a consiliat-o si si-a dat demisia....cu vreo 2 zile inainte... a convins-o ca nu-i afecteaza indemnizatia de CC si ca salariul ei din privat va fi adaugat fara doar si poate la salariul de la celalalt angajator si la tot acest venit se va aplica 85% rezultand indemnizatia...Este corect?