Sunt intrutotul de acord cu ceea ce spuneti dumneavoastra, doar ca eu am fost zilele acestea la un consilier pe probleme de pensionare, care sustine ca pt grupa a-II-a sau conditii deosebite cum s-a definit ulterior, este la fel stagiul acordat, adica de 4 luni... eu chiar am insistat arătându-i ca eu stiu ca sunt "cotate" diferit in functie de perioada realizarii acestor stagii (desi fie vorba intre noi, nu inteleg de ce se face legal, discrepanta asta, asa ostentativ!...) si m-a contrazis cu vehementa. Atunci am apelat la acest forum, pt ca sa ma edific. Nu stiu pe ce se baza raspunsul domnului, ceva modificari ale legii, in anul trecut, chiar nu stiu...
Va multumesc!
Carp Mircea a scris:
Legea 3/1977
Art.16-Persoanele care au lucrat cel puţin 5 ani în grupele I şi II de muncă au dreptul sa li ia în calculul vechimii în munca, pentru fiecare an lucrat în aceste grupe: un an şi şase luni pentru grupa I sau un an şi trei luni pentru grupa II. În aceste cazuri nu se reduce limita virstei de pensionare.
Legea 263/2010
Art.17(1) Constituie stagiu de cotizare și perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, în baza legislației anterioare datei de 1 aprilie 2001, respectiv pentru perioadele realizate în condiții speciale și condiții deosebite de muncă;
Art.18-Pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
a) 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;