avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Activitate raduallan

Activitate raduallan

Răspuns la discuția banca - incalcare oug50/2010
Extras din OUG nr. 50/2010 modificata si completata
"Art. 2. - Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică
contractelor de credit, cu următoarele excepţii:
i) contracte de credit referitoare la credite acordate unui
public restrâns pe baza unei dispoziţii legale de interes general, la
rate ale dobânzii mai mici decât cele practicate în mod obişnuit pe
piaţă sau fără dobândă ori în condiţii care sunt mai avantajoase
pentru consumator decât cele obişnuite de pe piaţă şi cu dobânzi
mai mici decât cele practicate în mod normal pe piaţă.”
In baza acestei prevederi, opinez ca tipul de credit vizat de dumneavoastra nu intra sub incidenta actului normativ in discutie.
Extras din Legea nr. 12/1990
Art. 1
Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele fapte:
k) neexpunerea la vanzare a marfurilor existente, vanzarea preferentiala, refuzul nejustificat al vanzarii acestora sau al prestarii de servicii cuprinse in obiectul de activitate al operatorului economic;
Art. 2
(4) Contraventiile prevazute la art. 1 lit. b), c), d), h), k), 0) si p) se constata si se sanctioneaza si de catre inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
De fapt am gasit:
Decizia nr. 228 din 13 martie 2007 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.12 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.
"Aplicarea legii noi care nu mai prevede si nu mai sanctioneaza contraventional fapta trebuie analizata prin raportare la momentul intrarii in vigoare a acesteia si la stadiul derularii cauzei. Totodata, contraventia, ca fapt antisocial, trebuie privita atat sub aspectul savarsirii si constatarii acesteia, cat si sub aspectul aplicarii si executarii sanctiunii. Din acest punct de vedere sintagma *nu se mai sanctioneaza* trebuie inteleasa in sensul ca, prin intrarea in vigoare a legii care nu mai prevede fapta drept contraventie, sanctiunile contraventionale nu se mai aplica, iar in cazul celor aplicate, dar aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a noii legi, sanctiunile nu se mai executa.
Efectele legii noi se aplica tuturor sanctiunilor contraventionale aplicate si neexecutate pana la data intrarii sale in vigoare. A reduce aplicarea legii noi, care nu mai prevede si nu mai sanctioneaza fapta, doar la situatia neaplicarii sanctiunii echivaleaza cu deturnarea intentiei legiuitorului asupra efectelor pe care legea dezincriminatoare le are asupra sanctiunilor aplicate si neexecutate pana la data intrarii in vigoare a noului act normativ, in sensul ca acestea nu se mai executa".
#-o
Deci banca mai executa sau nu sanctiunea complementara care a fost dispusa in favoarea mea?
Sanctiunile si masurile date de OPC in perioada iulie - decembrie, inainte de modificarea OUG nr. 50/2010 raman valabile sau nu? Banca a contestat procesul verbal prin care OPC a constatat ca mi-a fost perceput comision de risc dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 50/2010 si a dispus masura de restituire a sumelor respective.
Se mai executa sanctiunile in conditiile in care ordonanta nu se mai aplica creditelor in derulare?
Răspuns la discuția redistribuire functionar public
merci
In Legea nr. 188/1999 la art. 99. (5) se mentioneaza: In cazurile prevazute la alin. (1) lit. b), c), si e), in perioada de preaviz, daca in cadrul autoritatii sau institutiei publice exista functii publice vacante corespunzatoare, aceasta are obligatia de a le pune la dispozitie functionarilor publici.
Intrebarea mea este ce inseamna functie publica corespunzatoare? (e suficient sa fie aceeasi categorie, clasa si acelasi grad profesional, la fel ca la redistribuire? sau trebuie sa fie o functie similara cu cea detinuta anterior?)
De asemenea, aceasta "punere la dispozitie" cum se interpreteaza din punct de vedere juridic? Care ar fi temeiul legal al noii numiri? Sau se apeleaza la redistribuire?
Cum am zis, omul era in spital...decizia a stat cateva zile lipita pe usa.
Daca se face afisarea, in acest fel (desi nu mi se pare normal....oricum trebuie sa se intoarca sa beneficieze de previz si puteau sa faca atunci comunicarea) nu trebuia facuta prin executorul judecatoresc?
Decizia va fi atacata. Eu ma refeream la o modalitate de sanctionare legata de procedura de comunicare. Totusi este vorba despre un act confidential si vecinii omului nu aveau treaba sa stie ca si-a pierdut serviciul.
Unui prieten aflat in concediu medical i s-a comunicat decizia de incetare a raportului de serviciu prin lipire pe usa apartamentului (desfiintarea postului). Cei de la institutia au motivat ca decizia a fost initial transmisa prin posta, dar a fost returnata (omul era in spital) si au considerat ca trebuie neaparat comunicata.
Exista vreo posibilitate de a-i trage la raspundere pe cei care au facut asta?