Mie asa ceva mi se pare aberatie de top. Cum sa fii acuzat de rea credinta si de periclitarea sigurantei blocului daca nu ai bani de reabilitare ? Mie mi se pare ca de rea credinta pot fi acuzati ceilalti, intrucat din cauza lor cei care nu au bani pot ajunge sa plateasca mai stiu eu ce penalitati, care pot duce si ele la aruncarea in strada (legea e intr-adevar stupida si facuta cu dosul pe fuga).
Ultima ora!
Proprietarii care au depus avansul si implicit au semnat contractele sunt peste 50% in momentul de fata si-au angajat un avocat si ii dau in judecata pe cei care nu pot face reabilitarea pe motiv ca asociatia nu poate scoate un certificat energetic pe scara (care este mult mai ieftin), in cazul de fata ei fiind obligati sa scoata certificate energetice individuale care costa in jur de 12-13 milioane de apartament, asta una la mana, plus faptul ca de rabilitarea blocului se stia de 3 ani, cei care nu fac reabilitarea blocului acum, sunt acuzati de rea credinta, de periclitarea sigurantei blocului[...]
si-au angajat un avocat si ii dau in judecata pe cei care nu pot face reabilitarea pe motiv ca asociatia nu poate scoate un certificat energetic pe scara (care este mult mai ieftin), in cazul de fata ei fiind obligati sa scoata certificate energetice individuale care costa in jur de 12-13 milioane de apartament
Avand in vedere necesitatea acelui "certificat energetic", ar trebui ca cei care sunt impotriva sa se trezeasca si sa accepte rapid participarea la aceasta actiune, chiar daca vor plati mai cu intarziere, cu ceva penalizari... Pentru ca altfel, instanta poate sa-i oblige la cheltuieli mult mai mari daca se solicita plata individuala a acestui certificat energetic din vina unor proprietari plus cheltuielile de judecata (onorariu avocat, onorariu expertiza, eventuale pretentii sau despagubiri...).
Pentru achizitionarea locuintelor pentru care au fost incheiate sau vor fi incheiate antecontracte de vanzare-cumparare in forma autentica sau sub semnatura privata cu data certa pana la 15 februarie 2010 inclusiv, pot fi emise garantii in conditiile normelor de implementare a programului “Prima Casa" in vigoare, cu incadrarea in limita diferentei ramase neutilizate din plafonul alocat pentru anul 2009. Darea de data certa se face potrivit legii.
prin prisma a doi cumparatori dintre care primul vrea sa cumpere o locuinta veche, iar al doilea vrea una noua (puneti-va in situatia fiecaruia). La momentul 't' taxele sunt cele normale, exista un raport dat (de piata) intre preturile celor doua locuinte. La momentul 't+1' Guvernul elimina taxa pentru locuinta noua, deci cel ce vrea sa o cumpere pe asta e in castig, financiar vorbind, fata de cel care vrea sa cumpere una veche.Deci prin aceasta prisma este cazul 2) de discriminare - tratarea diferita a unor situatii comparabile. Situatiile comparabile sunt situatiile de cumparare a unei locuinte (nu conteaza ca e noua sau veche), iar tratarea diferita consta in ieftinirea pretului doar pentru cel ce cumpara locuinta noua, nu si pentru cel ce o cumpara pe cea veche.
Daca se aplica TVA la vanzarea unui apartament vechi (cum e cazul apartamentelor proprietate a persoanelor juridice sau a celor fizice care platesc TVA), atunci reducerea se va aplica.Dar eu nu vorbesc de cazul vanzarii unei locuinte vechi de catre o persoana juridica, ci de catre una fizica. Persoanele fizice care vand locuinta veche sunt dazavantajate, nu cele juridice.
...
Nu sunt deloc de acord. Am mai spus: conteaza daca vanzatorul e platitor de TVA sau nu. O persoana care a cumparat acum un an un apartament nou si il vinde acum (desi tot nou e) nu va percepe TVA, iar o persoana juridica va percepe si plati TVA daca vinde un imobil vechi si va beneficia de noua masura.
Asta eu nu pot sa inteleg, iertati-ma. Inteleg sa fie asa in cazul in care ambele tipuri de apartamente ar costa X, iar cel nou sa coste in final x+19% prin aplicarea TVA. Totusi nu vad cum intr-o lume normala un apartament nou si unul vechi pot sa coste la fel! Daca se intampla asa ceva sincer mi se pare aberant si atunci e absolut normala scaderea preturilor super umflate... Nu se alta dar nu se compara standardele unui apartament nou cu cele ale unuia vechi, nici nu mai spun de confort. Pur si simplu nu au cum sa coste la fel.Eu nu zic ca costa la fel. Atractivitatea locuintelor vechi pentru un cumparator vine tocmai din diferenta de pret fata de o locuinta noua. Daca aceasta diferenta scade (asa cum se intampla in acest caz, al reducerii TVA), locuintele vechi vor pierde acest avantaj, principal, al pretului. Ca sa redevina la fel de atractive pentru cumparator, fata de cele noi, cum erau la momentul 't', vanzatorul lor trebuie sa mai scada din pret, ca alta solutie nu are.
Dar nu este...Ba sigur este. Eu sunt persoana fizica si vreau sa vand un apartament vechi si deci sunt in mijlocul problemei.
Eu cred ca nu....Prin urmare, eu cred ca da.
N-am inteles ce vreti sa spuneti. Tratarea identica inseamna aplicarea aceluiasi regim (fiscal) unor situatii diferite, ceea ce nu se intampla. In cazul de fata se aplica un tratament diferit (unii beneficiaza de scutire, altii nu) in situatii diferite (unii platesc TVA, altii nu). Repet, eu nu vad vro discriminare.Da, nu este, dar tinde. La fel ar fi si daca Guvernul ar reduce TVA-ul de la 19% la 0,0000000000000001%, n-ar fi nici o discrimiare legal (mergand pe argumentatia dvs, ad literam), dar practic este, fiindca acel 0,0000000000000001% e ca si cum n-ar fi.
Ordonantele de urgenta au putere de lege. Asa cum nu puteti ataca legea, nu puteti ataca nici OUG, cu exceptia neconstitutionalitatii. Ordonantele de urgenta trebuie aprobate de Parlament, chiar daca intra in vigoare inainte. E posibil ca parlamentul sa respinga ordonanta de urgenta, insa efectele acestui lucru sunt tot timpul nefaste si tare ma indoiesc sa fie cazul acum...Va multumesc (doar) pentru asta.:sorry::)
Am adus un set de modificări Codului Fiscal...:
...
-aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale.
...
-livrarea de locuinţe care au o suprafaţă construită de maximum 120 mp şi a căror valoare nu depăşeşte suma de 380.000 de lei, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau de o familie. Ce vreau să explic mai în detaliu, este vorba despre măsura care se adresează celui mai mare număr de români - cei care doresc să îşi cumpere prima casă nouă, fără limită de vârstă, ca la programul ANL care era cu limită de 35 de ani, sau cei care doresc să se mute dintr-o casă mai mică, cu un standard mai mic, într-o casă care se înscrie în aceşti parametri: 120 mp construiţi şi o valoare care să nu depăşească 380.000 de lei.
(1) Persoana vatamata intr-un drept al sau intr-un interes legitim, de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indreptatita sa obtina recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului si repararea pagubei.
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
Si in ce faza sunteti acum ? :)
Ne interesam cam cum s-ar putea rezolva problema semnalata de dvs. :)