avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum comentati ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum comentati ?

De curand am citit 2 articole in presa, despre avocatul iesean Cristian Mosuţi, care pare-se ca a reusit "spargerea monopolul castei inchise a notarilor" in cazul contractelor de vanzare-cumparare, articole ce pot fi citite aici:
[ link extern ]
[ link extern ]

Pare a fi o solutie :) la preturile cam mari, mai putin ce se spune in al doilea articol:
Poate cea mai importantă consecinţă cu caracter negativ este faptul că instanţa sesizată cu pronunţarea unei hotărâri judecătoresti care să ţină loc de contract de vânzare-cumpărare sau care să dispună intabularea dreptului de proprietate în baza unui contract neautentic nu verifică întotdeauna situaţia juridică a imobilului în cauză. Altfel spus, în exemplul dat de avocatul din Iasi, cine a cerut extrasul de carte funciară (care atestă situaţia juridică a apartamentului si care, conform legii, se poate obţine numai de notari)

Deci, poate fi obtinut cumva extrasul de carte funciară si de catre avocat ? Asta, intr-adevar, e important (in afara de cazul in care se merge pe incredere, din ce am inteles eu).
Astept comentarii, sugestii, etc, mai ales din partea domnilor avocati, dar nu numai.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Chicken , utilizator 20:50, 8 Octombrie 2008
Părerea mea este că are ferma convingere că a inventat mersul pe jos. Sau coada la prună, fără de care acest nobil fruct nu avea cum să stea atîrnat în copac.

Sună bine în presă: spargerea monopolului castei închise a notarilor.
Doar formă goală. Fără fond. Titu Maiorescu a vorbit despre asta cu referire la literatură.

Liviu S.Bordaş

Da, dar de fapt nu a inventat, mersul pe jos, ci mai mult l-a pus in practica.

Insa, cum ramane cu extrasul de carte funciara ? Un avocat are posibilitatea sa-l obtina ? Sau, are vreo metoda clara de verificare a situatiei imobilului, alta in afara de acel extras de carte funciara ?
Presa a relatat foarte prost acest caz. Oricine poate obtine extras de carte funciara pentru informare! Continutul e identic cu al extrasului pentru autentificare, ce nu poate fi solicitat decat de notar si care se cere la intabulare. Aici e singura problema, acest extras pentru autentificare. Asta nu inseamna ca avocatul nu se poate interesa de situatia imobilului, sau ce tampenii au mai spus cei de la camera notarilor... M-a dezgustat raspunsul lor, nu ma asteptam la atata mojicie...

PS: subiectul a mai fost dezbatut pe forum.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Octombrie 2008
ContSters20980, utilizator
Chicken, chestiunea aceasta cu "spargerea monopolului castei inchise a notarilor" apare si pe site-ul lui Bota, care publica si o hotarare judecatoreasca. Probabil ca pentru ei si pentru cativa "ziaristi" aceasta e o noutate absoluta si care trebuie prezentata in aceeasi pagina cu articolelel "Senzational! Pamantul este rotund" si "Incredibil! Expeditia portughezului Fernando Maghalaes (Magelan) a reusit ocolul pamantului!"
Ca sa-ti dai seama ca themis are dreptate trebuie sa intelegi ca cca. 5-7% din actiunile care s-au promovat in ultimii 20 de ani la judecatorii aveau un capat de cerere prin care se solicita pronuntarea unei sentinte care sa tina loc de contract autentic de vanzare cumparare.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Am gasit si unde s-a mai discutat problema, am mai invatat ceva, o sa ma mai documentez.

(Si mie mi s-a parut ca notarii formeaza o casta, sunt de acord cu termenul de "mojicie" - cand e vorba de bani nu cedeaza nimic, decat foarte rar (din 7 notari la care am fost doar unul mi-a spus ca se mai gandeste daca sa-mi faca o parlita de reducere, restul s-au uitat chioras la mine si mai ca m-au dat pe usa afara). Nu pricep cum de Ministerul Justitiei, cu aprobarea caruia s-au dat niste reglementari privind activitatea notarilor, se face ca ploua, in defavoarea cetateanului)

:)Ne mai vedem/auzim !

... N-o sa va vina sa credeti, dar am fost la notarul care spusese ca se mai gandeste la reducerea mea, si... minunea s-a intamplat ! Chiar mi-a facut reducere mai mult decat ma asteptam. Carevasazica, mai exista si oameni printre ei. :O :)
Ultima modificare: Marți, 14 Octombrie 2008
Chicken, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate si la avocat? gabriela.enache gabriela.enache Buna ziua! Am un apartament cu 4 cam. in Pitesti, zona nord si am gasit sa-l vand si am inteles ca vanzarea-cumpararea se poate face acum si avocat si costa ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fara probleme ulterioare starcopit starcopit Buna ziua! As dori sa achizitionez un apartament/ garsoniera in Buc. intr-un viitor previzibil. As dori sa aflu legat de acest fapt cum sa ma asigur eu, ... (vezi toată discuția)
Cump pot bloca o carte funciara mpentru a preveni ori ce inscrieir in sarcini? victoria armina victoria armina doresc in un fel sau altul ca sa blochez cartea mea funciara pentru a preveni ori ce modificare sau inscriere in sarcini a unei persoane ,societati ,sau ... (vezi toată discuția)