avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate si la avocat?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate si la avocat?

Buna ziua! Am un apartament cu 4 cam. in Pitesti, zona nord si am gasit sa-l vand si am inteles ca vanzarea-cumpararea se poate face acum si avocat si costa mult mai ieftin decat la notar. Ma intereseaza daca este adevarat si legal. Daca da, cam care ar fi diferenta in bani ( intre un avocat si notar ) in cazul de fata.
Multumesc!
Instrainarea unui imobol se face doar la notar, prin act autentic.
Sunt opinii pro si contra dar cel mai sigur este la notar . Acesta va stabili si impozitul care trebuie platit la vanzare .
Avocatii au preturi libere notarii le au de regula pe grile speciale.
Important e ca actul sa se inscrie in CF, indiferent daca e intocmit de avocat sau notar.
cei de la cartea funciara nu vor sa recunoasca actele intocmite la avocat.
ar fi mai bine sa mergeti direct la notar, cumparatorul de regula plateste taxele notariale, vanzatorul plateste impozitul (2% din pret)
notarul poate acorda reducere la autentificarea actelor daca actul de vanzare il intocmeste un avocat
Legea 114/1996, art. 10^1: Locuinţele şi unităţile individuale pot fi înstrăinate şi dobândite prin acte juridice între vii, încheiate în formă autentică notarială, sub sancţiunea nulităţii absolute. Dovada dreptului de proprietate şi a celorlalte drepturi reale asupra unei unităţi de locuit se face numai pe baza actelor de proprietate şi a extrasului de carte funciară pentru informare.

Au trecut 2 ani jumatate de la modificarea acestei legi! :stunned:

Cat despre cartea funciara, acolo legea 7/1996 cere act autentic pentru intabulare, nu e vorba ca un functionar nu vrea sa recunoasca actul redactat de avocat - nu poate.

Nu in ultimul rand, si ordinul care reglementeaza onorariile notariale a fost recent inlocuit de Ordinul 46/C/2011, publicat pe 22 februarie. Nu se mai acorda nicio reducere la autentificarea unui act redactat de avocat!
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2011
ContSters20980, utilizator

Alte discuții în legătură

Contractul de vanzare cumparare poate fi facut de catre avocat??? marachi marachi Am si eu o intrebare: in ce masura un act de vanzare cumparare poate fi facut doar de avocat fara implicarea notarului? Cat de valabil este acel contract? (vezi toată discuția)
Factura vanzare imobil Ion Monica Ion Monica Pot sa vand un imobil de pe persoana juridica pe persoana fizica numai pe baza de factura fiscala, fara sa fac contract notarial? Ce TVA se aplica ? Imobilul ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare-cumparare atestat de avocat sau autentificat de notar? PAS22 PAS22 Pentru vanzarea-cumpararea doar a unui garaj (constructie provizorie)al carui teren apartine primariei, este obligatorie incheierea contractului in forma ... (vezi toată discuția)