tudorvaleriu a scris:
Daca cititi mai atent vedeti ca nu se contrazic cele doua acte normative. In Codul muncii zice ca indemnizatiile de concediu nu pot fi mai mici (deci pot fi mai mari).
Oricum CCMUNN prezinta clauze mai favorabile salariatilor si atunci acestea se iau in calcul si nu cele din Codul muncii.
Imi cer scuze, poate nu m-am exprimat corect. Cele doua acte normative nu se contrazic, dar in cazul salarizarii in acord, modul de calcul al indemnizatiei de concediu este puternic influentat.
Exemplu: a) cf. Codului Muncii: Salar de baza: 1500 Ron/luna, sporuri permanente: 15%= 225 Ron/luna. Presupanand ca acestea raman constante 3 luni atunci rezulta ca venitul luat in calculul indemnizatiei de concediu este de 1725 ron.
b) cf. CCMUNN: Salar de baza: 1500 Ron/luna, sporuri permanente: 15%= 225 Ron/luna, diferenta acord:1000 ron/luna. Presupanand ca acestea raman constante 3 luni atunci rezulta ca venitul luat in calculul indemnizatiei de concediu este de 2725 ron.
Diferentele sunt majore, colectivele care lucreaza in acord sunt destul de numeroase si probabil ca nu se doreste sa se aplice corect prevederile care ii sunt favorabile angajatului. Dar, tinand cont ca aceste cheltuieli "suplimentare" sunt suportate tot de catre angajatii colectivului (balanta venituri/cheltuieli de la sfarsitul fiecarei luni), consideram ca se merita sa ne luptam pentru drepturile noastre. Apreciem orice ajutor.