avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 628 soluții astăzi
Forum Activitate

Activitate

Este compatibila plata pensiei anticipata partial cu venituri obtinute din indemnizatia obtinuta in baza unui contract de mandat din cadrul asociației de proprietari, sau se suspendă plata pensiei? Dar in situatia obtinerii de venituri ca profesie liberala, pensia se cumulează sau se suspendă?
Sunt interesata de raspuns avizat cu privire la sansele mele de a beneficia de perioada lucrata in gr. a IIa ca perioada asimilata in calculul pensiei partiala anticipata. Mentionez ca in urma calcului stagiilor de cotizare in cadrul dosarului de pensionare, nu a fost inclusa si perioada lucrata in gr. a II a, motivul fiind ca functia de Primitor -distribuitor nu este o activitate de lucru in santier . Mentionez ca acesta perioada a fost trecuta in carnetul de munca siam depus si oadeverinta in acest sens.
Răspuns la discuția calcul pensie
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca acest ultim an lucrat va fi considerat ca perioada asimilată????


Carp Mircea a scris:

Casa locala a respectat legislatia in vigoare.
Legea 263/2010
Art.67
(1) La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parțială se transformă în pensie pentru limită de vârstă și se recalculează prin eliminarea diminuării prevăzute la art. 65 alin. (4) și prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plății pensiei anticipate parțiale.



Discuție calcul pensie
Ma aflu in urmatoarea situatie : In luna aprilie 2018, am depus documentele pentru calcularea drepturilor de pensie (anticipata sau anticipata partiala, deoarece nu stiam ce conditii intrunesc, avand si perioada lucrata de gr.II timp de 10 ani ). In luna mai 2018, am primit decizie de pensionare anticipata partiala, cu calcul stagiu de cotizare, numar total de puncte realizate, procent penalizare si mentiunea ca : nu se ia in calcul perioada de gr.II (chiar daca este trecuta in cartea de munca si am depus si o adeverinta in acest sens), perioada de somaj avuta in anul 1997 nu se ia in calcul (deoarece este perioada asimilata?). Pentru ca decizia sa produca efecte (sa primesc pensia) trebuie depusa si decizia de incetare CIM.
In luna mai 2019, ca urmare a incetarii CIM, am depus decizia de incetare a contractului si adeverintele cu veniturile obtinute in acest interval de 1 an , cu solicitarea de a se actualiza stagiul de cotizare si punctajul rezultat in decizia din 2018. Raspunsul Casei de pensii a fost ca adeverintele depuse dupa incetarea CIM nu se iau in calcul, decat atunci cand se indeplinesc conditiile pentru pensie de limita de varsta, motivand ca aceste venituri sunt obtinute dupa decizia de pensionare anticipata partiala. Consider ca atata timp cat CIM nu a incetat niciodata, decizia de pensionare nu si-a produs efectul, neprimind pensia, nu inteleg de ce acestasta perioada nu poate fi luata in calcul la stagiu de contributie si recalcularea drepturilor stabilite in decizie. Deci, in consecinta sunt omise din calcul perioada de somaj, gr.II si perioada lucrata din mai 2018-mai 2019. Doresc sa stiu daca este corecta sau nu acesta situatie. Multumesc.
Se poate cumula pensia anticipata partial cu indemnizatia primita in baza unui contract de mandat in cadrul asociatiei de proprietari?