avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Activitate sylvia_dana2002@yahoo.com

Activitate sylvia_dana2002@yahoo.com

Un raspuns....:)
1.Odata cu modificarea Codului Fiscal din 2016 PFA , chiar daca este salariat va avea obligatia achitarii CAS in cota de 10.5%. Pensionarii PFA vor avea aceasta obligatie? Care va fi baza de calcul in acest caz?
2. CASS 5.5% se va calcula la nivelul salariului minim brut pe tara?( in prezent se calculeaza la nivelul venitului net).
Multumesc.
Răspuns la discuția Evidentiere pontaj 12/24; 12/48
Va multumesc pentru raspunsuri.
Buna ziua,

Pentru un lucrator comercial benzinarie cu CIM norma intrega 8h/ zi, program de repartizare timp lucru ture 12/24; 12/48 zi/noapte/inegal
1. cum se evidentieaza pontajul astfel incat sa se vada liberul de 12 ore si cele 48 ore consecutive?Se ponteaza 8 sau 12 ore? Pentru tura 19.00-07.00 (care prinde si zi si noapte) in ce zi se ponteaza?
2. Sporul pentru orele de noapte se trece in CIM?
Multumesc.
Răspuns la discuția CASS venituri dobanzi
Multumesc foarte mult.
Răspuns la discuția CASS venituri dobanzi
Da, exista conventie de evitare a dublei impuneri din anul 2000.
Buna ziua, Am primit decizie de impunere pentru CASS VN dobanzi bancare.Insa depozitele respective au fost constituite din venituri salariale obtinute in strainatate si care sunt scutite in Romania de impozit si contributii, deoarece provin din activitati dependente si sunt obtinute pe teritoriu strain, respectiv Kazahstan. Practic in Romania nu exista obligatia de declarare, dar ele constituie venituri salariale.In aceste conditii pot beneficia de scutire pt plata CASS la aceste venituri din dobanzi? Multumesc.
Buna ziua,

Am citit pe avocatnet.ro articolul dvs. f .interesant privind CASS aplicat la veniturile din dobanzi.
Mentionati in acest articol :

Veniturile din dobanzi fac parte din categoria mai larga a veniturilor "din investitii", pentru care, conform Codului Fiscal, nu datoreaza CASS persoanele care realizeaza urmatoarele tipuri de venituri intr-un an fiscal:

venituri din salarii, venituri asimilate salariilor;
venituri din pensii;
venituri din indemnizatii de somaj;
persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale, persoanele care obtin venituri din: profesii libere, conventii civile, activitati agricole.

Astfel, daca intr-un an fiscal o persoana nu se incadreaza intr-una din categoriile de mai sus, dar in schimb obtine venituri din dobanzi, persoana respectiva va datora contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5% aplicata in mod normal asupra venitului din dobanda obtinut.

Am rugamintea de a-mi preciza daca veniturile obtinute in urma unui contract incheiat direct in strainatate, cu o firma din strainatate, munca desfasurandu-se pe teritorul strain in proportie de 100% sunt considerate sau nu venituri salariale in Romania.

Practic sotul lucreaza in Kazakhstan, are contract direct cu firma de acolo, acolo sta, acolo munceste, in tara vine destul de rar, insa salariul il primeste printr-un cont bancar din Romania pentru a putea eu sa-i utilizez.
Se pune intrebarea pentru dobanzile la depozitul bancar pe care il avem in banca , si pentru care banca opreste automat 16%, se datoreaza si CASS? da sau nu?
Este acest venit considerat venit salarial in Romania ?

Multumesc anticipat, din suflet, pentru raspuns.
1. Pt un PFA sistem real daca a avut regularizare CASS din 2012 , suma pe care a incasat-o in 2013, cum o inregistrez in Registrul Jurnal de Incasari si Plati, ca VENIT? Si ulterior se va impozita? (in 2012 acesta suma a reprezentat cheltuiala deductibila, asadar acum devine venit impozabil?)
Multumesc.

2. Recuperarea pierderii PFA se face prin D200 de catre PFA (prin diminuarea venitului brut) sau de catre fisc prin D250?

Multumesc
Bonurile fiscale aferente achizitiilor de materiale, rechizite, combustibili se declara in D392B? Toate sau numai cele cu valoare sub 100eur? Si pentru ce perioada avand in vedere modificarile din anul 2013?
Multumesc.