avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Activitate MIHAELA RACOVITA

Activitate MIHAELA RACOVITA

"Atrebarea me ieste sunt obligat sa lucrez sambat si duminica ? an contract ami stipuleaza ca ca da se cere sa lucrez"....asta spune el.....
Reiau: ."an contract ami stipuleaza ca ca da se cere sa lucrez si an format inegal". In traducere , folosind î din i si nu din a, spune :”în contract îmi stipuleaza ca da,(lipseste virgula) se cere sa lucrez( e vorba de sambata si duminica) si in format inegal”.Mie mi se pare clar!
si in continuare........."an contract ami stipuleaza ca ca da se cere sa lucrez si an format inegal".....hai sa citim pana la capat si sa nu inducem lumea in eroare!!! Am certitudinea ca noi, consultantii de pe aici suntem bine documentati si .......intelegem ce vor "necunoscatorii" si ce confuzii fac, asa incat ar fi bine sa incercam sa-i ajutam, nu-i sa-i incurcam si mai mult! Parerea mea!
Despre ce obligatie vorbim?!.......a semnat un contract care prevedea lucrul sambata si duminica.....vorbim de comert! Nu cred ca l-a semnat cu "pistolul la tampla".....a acceptat si semnat.! Atunci trebuie sa respecte programul.
Răspuns la discuția Concediu odihna
Fiind doar 9 in mod logic nu se mai aplica, dar puteti gasi o alternativa, daca chiar aveti nevoie de inca o zi..... fara plata spre exemplu!!!
La incheierea contactului de munca vi s-a prezentat programul de lucru, banuiesc ca stiati ca veti lucra sambata si duminica!!! Este absolul legal cu respectarea acordarii a doua zile libere consecutive in intervalul de luni pana vineri si acordarea unui spor la salariu stabilit prin contactul de munca. Pentru zilele in care ati lipsit , avand o problema familiala aveati nevoie de o cerere aprobata in prealabil, in caz contrar fiind considerat ca ati lipsit nemotivat si veti suporta consecintele!
Răspuns la discuția codul muncii
este corect in ambele cazuri, dar fiind perioada de proba e mai simplu cu notificare!
Ramane pentru ca dupa 12 luni se radiaza.....ca la amenzile de circulatie!!! Daca plecati la alta firma, nu-i bai.....nu va leaga cu nimic de vechea companie si nici nu ajunge la noua companie!!!
Răspuns la discuția timp de munca
puteti realiza venituri, dar nu angajat cu, contract de munca, decat 4 ore pe zi.....nu conteaza pe ce salariu!!!
Răspuns la discuția timp de munca
Cei care primesc pensie de invaliditate au posibilitatea din noiembrie 2017, să cumuleze cu aceasta și veniturile realizate din unele activități dependente și din activitățile independente, după cum prevede Legea nr. 217/2017 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, act ce fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 908 din 20 noiembrie 2017.
La ce pensionari se referă, mai exact, legea? La pensionarii de invaliditate încadraţi în gradul I sau II de invaliditate (inclusiv pensionarii de urmaș încadrați așa), pensionarii de invaliditate încadrați la gradul III (inclusiv copiii și pensionarii de urmaș încadrați așa), cei care sunt beneficiari ai unei pensii anticipate sau ai unei pensii anticipate parțiale și soții supraviețuitori care sunt beneficiari ai unor pensii de urmaș.
Aceste categorii pot cumula, potrivit actului, pensiilor lor de invaliditate cu veniturile din activitățile dependente, cu excepția: veniturilor obținute dintr-un contract de muncă, a celor obținute de funcționarii publici sau de persoane în funcții elective, legislative sau judecătorești. De asemenea, mărimea acestor venituri nu mai contează în cazul cumulului. Asta înseamnă că cei ce obțin astfel de venituri nu vor putea fi penalizați în vreun fel din această cauză, în sensul suspendării temporare a dreptului la pensie.In cazul d-voastra vorbim de contractul de munca pe 4 ore – nu mai mult!
"În sistemul public de pensii, pensionarii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități independente, astfel cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora", potrivit legii. Așadar, cumulul cu venturile din activități independente se poate face pentru toate tipurile de pensie, întrucât textul nu face diferențe. Astfel de venituri sunt, de pildă, cele obținute de persoanele fizice autorizate.
În fine, actul mai stabilește și faptul că pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente (salarii, de exemplu), indiferent de cât de mari sunt, următoarele categorii de pensionari: pensionarii pentru limită de vârstă, nevăzătorii, pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate, copiii, pensionari de urmaș, până la 16 ani sau chiar 26, dacă își continuă studiile, dar și pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali/județeni........in cazul d-voastra e vorba de salariul aferent celor 4 ore la care aveti dreptul!!!