avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Activitate Artemiza Bcuculeu

Activitate Artemiza Bcuculeu

Buna ziua. OUG 96/2018 a modificat art. 56 al. (1) lit.c din Codul Muncii, cu privire la optiunea salariatelor de a-si continua activitatea si după indeplinirea cumulativă a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Legea 93/2019 a aprobat cu unele modificari prevederile OUG 96/2018. Cum trebuie înțeles aliniatul 4 introdus in art. 56 din Codul Muncii? E vorba despre toti salariații sau numai despre femei? Rog opinii argumentate cu temei juridic. Multumesc.
Buna ziua dl Cornel Vasile.
Chiar daca exista aceasta prevedere in Statutul Sindicatului, acesta nu este facut public si nu constituie nici legislatie si nici un acord cu angajatorul.

Cornel Vasile a scris:

Studiati statutul organizatiei de sindicat si vedeti cine desemneaza persoanele in cauza.

Buna ziua. Există prevederi legale privind obligativitatea desemnarii unui reprezentant din partea sindicatului doar de catre presedintele sindicatului? in ceea ce priveste desemnarea in comisii de concurs, de promovare, de evaluare a performantelor profesionale. Spre exemplu, daca institutia are mai multe subunitati in cadrul cărora sindicatul are câte un vicepresedinte, comunicat public prin prezentarea structurii organizatorice, poate fi considerat acesta reprezentantul zonal al sindicatului in ceea ce priveste subunitatea respectiva? Adica, spre exemplu, la inceputul procesului de evaluare profesionala anuala, concomitent cu decizia de evaluare se intocmeste si decizia de solutionare a contestatiilor, in a carei componenta este prevazut si reprezentantul sindicatului. Poate fi desemnat acesta de catre angajator, fara nominalizarea lui de catre presedintele sindicatului, in virtutea faptului ca este vicepresedinte al sindicatului si este oarecum presedinte pe acea zona? cu atat mai mult cu cat aceasta comisie va avea activitate doar in cazul unei eventuale contestatii?
Răspuns la discuția vechimea in munca
textul exact al LEGII nr. 3 din 30 iunie 1977
privind pensiile de asigurări sociale de stat şi asistenta socială:
ART. 20
(2) Constituie vechime în munca şi timpul în care o persoana incadrata în munca şi-a întrerupt activitatea deoarece:
a) a îndeplinit serviciul militar în termen, a fost concentrata, mobilizata sau în prizonierat;


Răspuns la discuția vechimea in munca
Bună ziua, cu tot respectul, în baza legislației mai sus citate, dar nu numai, imi permit să vă completez: ”asadar, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001 - data abrogarii Legii nr.3/1977 - , perioada in care s-a indeplinit serviciul militar in termen constituie vechime in munca” DOAR DACĂ EFECTUAREA STAGIULUI MILITAR A INTERVENIT IN TIMPUL ANGAJARII.
”In prezent, dispozitiile legale in materie considera perioada de stagiu militar ca fiind ATÂT perioada DE VECHIME IN MUNCA CÂT ȘI PERIOADĂ asimilata stagiului de cotizare la pensie.
Buna ziua, As vrea sa stiu daca, perioada efectuării stagiului militar obligatoriu constituie vechime in muncă în toată perioada cât acesta a fost obligatoriu și în ce condiții? doar dacă recrutul era angajat la data efectuării stagiului militar, caz în care această perioadă este înscrisă în carnetul de muncă, sau indiferent de faptul că recrutul era sau nu angajat. Rog indicare temei legal. Multumesc.
Discuție Legea 287/2018
Am rugamintea de a se explica ințelesul Art. II din Legea 287/2018 pentru modificarea și completarea Legii cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Cum adică ”începând cu luna decembrie 2018 (...) salariul de bază va fi recalculat, după caz, prin raportarea salariului de bază astfel cum a fost stabilit în urma aplicării prevederilor art.38 alin.(3) la salariile stabilite în anexele la lege”? Trebuie înțeles că, de fapt, începând cu 01,12,2018 se acordă 25% din diferența rămasă între actualul salariu de bază și cel cuvenit in 2022 conform grilei de salarizare? Rog raspuns. Mulțumesc.
Răspuns la discuția sancțiune disciplinară
Bineînțeles că își produce efectele. Întrebările mele erau altele:
1. Dacă, în perioada cât decizia de sancționare este contestată, mai intervine o cercetare disciplinară, se ține seama de această sancțiune sau nu?
2. Dacă salariatului nostru, nu i s-a mai aplicat o altă sancțiune, de la ce dată curge termenul de radiere? de la data aplicării sancțiunii sau de la data comunicării soluției instanței?
Rog răspunsul dvs. avizat, justificat cu temei legal dacă se poate. Mulțumesc.
Răspuns la discuția sancțiune disciplinară
Mulțumesc pentru răspuns, însă nu sunt lămurită: Dacă salariatul nu contesta în instanță decizia de sancționare, nu întrebam nimic, întrucât articolele indicate de dvs. sunt foarte clare. Pe mine mă interesează cum este tratată sancțiunea, pe durata contestării ei, până decide instanța.

Cornel Vasile a scris:

1. Se poate tine cont de acea sanctiune.

Art. 250. C.mun.
Angajatorul stabileşte sancţiunea disciplinară aplicabilă în raport cu gravitatea abaterii disciplinare săvârşite de salariat, avându-se în vedere următoarele:
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.

2. De la data aplicării sancțiunii.

art.248 C.mun.
....
(3) Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Bună ziua. Ca urmare a unei cercetări disciplinare, un salariat a fost sancționat. Salariatul contestă în instanță decizia de sancționare. Procesul durează aproape un an și se soluționează cu respingerea acțiunii salariatului. Conform art. 248 al. 3 din Legea 53/2003 - Codul Muncii, ”Sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen”.
1. Dacă, în perioada cât decizia de sancționare este contestată, mai intervine o cercetare disciplinară, se ține seama de această sancțiune sau nu?
2. Dacă salariatului nostru, nu i s-a mai aplicat o altă sancțiune, de la ce dată curge termenul de radiere? de la data aplicării sancțiunii sau de la data comunicării soluției instanței?
Rog răspunsul dvs. avizat, justificat cu temei legal dacă se poate. Mulțumesc.