Buna seara,
Ma intereseaza daca in urmatorul caz se va aplica legea veche sau cea noua:
Intr-un dosar de fals su semnatura privata, presupusa fapta s-a savarsit in ianuarie 2006, daca ar fi sa ne luam dupa art.124, prescriptia speciala ar interveni undeva in luna iulie 2013 (adica dupa 7 ani si 6 luni).
Totusi s-ar fi adoptat o lege in 2012 din cate observ si anume legea 63/2012 in care s-a modificat termenul de prescriptie speciala.
Articolul 124 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Prescriptia speciala Art. 124
Prescriptia inlatura raspunderea penala oricate intreruperi ar interveni, daca termenul de prescriptie prevazut la art. 122 este depasit cu inca o data."
Va rog sa ma lamuriti cum se va aplica legea in acest caz.
Multumesc
Va multumesc dle Patrascu pentru ajutor, am inteles din textul de lege ca invinuitul nu a fost citat legal niciodata, mai mult decat atat termenul care ar trebui sa i se acorde pentru prezentarea in fata procurorului ar fi de cel mult 40 de zile de la data cand s-a primit citatia(cel mai probabil prin scrisoare recomandata si nu prin telefon asa cum s-a procedat).
Puteti sa-mi dati o sugestie si in ceea ce priveste cele 2 expertize cu concluzii contradictorii?
Intr-un dosar de fals si uz de fals s-a efectuat o expertiza grafoscopica la Cluj(LIEC) care spune ca semnatura nu apartine invinuitului.Procuratura, nemultumita de rezultat, a cerut o alta expertiza la Bucuresti(INEC) care spune ca semnatura apartine invinuitului. Asadar concluziile expertilor sunt total diferite.
As vrea sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste pasul urmator in acest proces penal.
Evident ca am sa formulez obiectiuni si as dori sa stiu daca simpla contradictie a celor 2 experti este suficienta pt a cere o alta expertiza, eventual sa ma ajutati cu un articol de lege sau un caz similar din jurisprudenta, care sa ma ajute in sustinerea obiectiunilor.
O alta problema ar fi citarea invinuitului pt prezentarea materialului de urmarire penala. Invinuitul locuieste in strainatate, pe parcursul urmaririi penale acesta a indicat in repetate randuri adresa unde locuieste, dar a fost citat tot la adresa din Romania, acordandui-se un timp foarte scurt pentru a se prezenta in fata procurorului(7 zile).Mai mult, i s-a cerut nr de telefon, pt a fi citat telefonic. Este legal acest mod de citare pentru o persoana aflata in strainatate si as vrea sa stiu care ar fi timpul care i se acorda invinuitului pentru a se prezenta la procuratura?Ma gandesc ca nu poate fi egal cu timpul persoanelor aflate in Romania, avand in vedere ca distanta este alta.
Va multumesc pentru ajutor.
Da , multumesc pt raspuns. Initial am zis ca ar fi bine ca parintii sa nu se bage, dar totusi am zis ca pe cale amiabila e mai bine.
Ok, sunt convinsa ca se vor enerva la culme cand vor constata ca nici eu ca si administrator nu am bunuri pe numele meu, este posibil totusi sa ia la maruntit toate bunurile din casa parintilor sa afle daca nu cumva unele din ele sunt pe numele firmei? Imi recomandati sa pregatesc si documente ale locuitei si altor lucruri din casa? Ai mei sunt genul de oameni care tin orice fel de factura, mai ales cand achizitioneaza ceva, dar e posibil sa le fi scapat ceva si atunci cum vor dovedi ei ca acel bun este al lor?
Am omis sa spun ca la constituirea firmei s-a depus un capital social de 200 de Ron, bani care sunt si in prezent in contul bancar, cu siguranta se vor atinge si de acei bani.
Multumesc pentru raspunsuri.Ca sa inchid firma ma costa foarte mult si din cate am inteles necesita si timp de stat in romania si nu dispun de acest timp.In ceea ce priveste proasta administrare a patrimoniului....nu pot sa spun decat ca aceasta firma abia daca scotea bani pt cheltuielile lunare de care avea nevoie, a fost o firma mica care mergea prost din mai multe cauze de aceea nici nu a durat mult.
Casa de marcat daca o pired ..nu e nici o paguba, sunt in tot dreptul lor sa-si recupereze datoriile, insa nu inteleg de ce in Romania cei mici trebuie sa-s plateasca datoriile pana la ultimul leutz oricare ar fi caile, iar cei mari se spala pe maini si nu patesc nimic.
O intrebare as mai avea, ce ar trebui sa faca mama mea in momentul in care executorul va veni la usa? Eu am lasat toate documentele firmei acasa, plus casa de marcat, stampila si acele documente care se tin 5 ani in arhiva. Ar fi bine sa li se puna acestor domni toate acestea la dispozitie sau pur si simplu singura informatie pe care sa o dea mama e ca eu sunt plecata din tara si eventual sa le dea numarul meu de telefon ?
Multumesc.
Buna,
Nu este de joaca cu asa ceva, am trecut printr-un caz similar, putin diferit insa dar urmarile m-au afectat mult.
Am vrut sa iau un credit acum 5 ani, tot asa am primit un ajutor din partea unei persoane, banca a sunat pt confirmarea adeverintei de salar, la telefon a raspuns o persoana care nu avea habar ce sa raspunda, cei de la banca au fost suspiciosi, au cercetat mai mult, au constatat ca adeverinta era falsa, a intervenit politia economica, un proces care a durat vreo cateva luni si eu m-am ales cu dosar penal, 1 an cu supendare...deci nu e de joaca, platiti-va ratele inainte ca cineva sa se apuce de scormonit.
Cum zicea cineva de la politia economica....cei mici intotdeauna platesc pt faptelor, cei mari sunt prea puternici ca sa fie atinsi.
Buna ziua.
Cazul meu este urmatorul:
Sunt asociat unic si administrator la o firma care nu functioneaza din februarie 2009, au fost depuse insa lunar declaratiile la finante , toate pe 0 cat si bilant si balanta.
In anul 2008 s-a realizat un transport de marfa catre firma mea, pe baza unei facturi achtate doar partial.Suma ramasa(2000 Ron) nu s-a mai putut achita deoarece firma mea era doar in pierdere si deci nu au fost bani pentru aceasta plata.S-a discutat in repetate randuri cu reprezentatii firmei de transport in speranta unei amanari de plata insa la un moment dat acestia au decis sa intenteze proces pt recuperarea datoriei.
In luna martie 2009, pt ca nu mai aveam nici activitate pe firma, am plecat in strainatate.Prima citatie pt procesul care a fost deschis a venit undeva in luna septembrie, nu m-am prezentat nici eu si nici un alt reprezentant din partea firmei mele.
A doua citatie a venit in luna ianuarie 2010, la fel,neprezentare.
Mentionez ca sediul social al firmei este la locuita parintilor mei, printr-un contract de comodat care se incheie in februarie 2012.
Astazi, mama mea a primit o sentinta cu titlu de executare silita a firmei mele in cazul in care nu se achita suma datorata catre firma de transport la care evident s-au adaugat cheltuieli de judecata plus alte penalizari.
Sunt constienta ca se va trece la executare silita foarte curand, insa singurul bun mobil si imobil al firmei este casa de marcat.
1-As dori sa stiu daca vor fi afectate bunurile parintilor mei intrucat acolo este sediul social al firmei?
2- Deasemenea stiu ca poate fi tras la raspundere si administratorul firmei, dar nici eu nu am vreun bun mobil sau imobil in Romania, doar un cont curent la o banca, care este aproape gol, iar in strainatate sunt persoana fizica autorizata.
Va multumesc in avans pentru raspunsuri.
O zi buna.