avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Modul de citare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Modul de citare

Buna seara.

Intr-un dosar de fals si uz de fals s-a efectuat o expertiza grafoscopica la Cluj(LIEC) care spune ca semnatura nu apartine invinuitului.Procuratura, nemultumita de rezultat, a cerut o alta expertiza la Bucuresti(INEC) care spune ca semnatura apartine invinuitului. Asadar concluziile expertilor sunt total diferite.
As vrea sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste pasul urmator in acest proces penal.
Evident ca am sa formulez obiectiuni si as dori sa stiu daca simpla contradictie a celor 2 experti este suficienta pt a cere o alta expertiza, eventual sa ma ajutati cu un articol de lege sau un caz similar din jurisprudenta, care sa ma ajute in sustinerea obiectiunilor.
O alta problema ar fi citarea invinuitului pt prezentarea materialului de urmarire penala. Invinuitul locuieste in strainatate, pe parcursul urmaririi penale acesta a indicat in repetate randuri adresa unde locuieste, dar a fost citat tot la adresa din Romania, acordandui-se un timp foarte scurt pentru a se prezenta in fata procurorului(7 zile).Mai mult, i s-a cerut nr de telefon, pt a fi citat telefonic. Este legal acest mod de citare pentru o persoana aflata in strainatate si as vrea sa stiu care ar fi timpul care i se acorda invinuitului pentru a se prezenta la procuratura?Ma gandesc ca nu poate fi egal cu timpul persoanelor aflate in Romania, avand in vedere ca distanta este alta.
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: stefania_ , utilizator 22:27, 18 Februarie 2013
ART. 177c.p.p.
Locul de citare
(1) Învinuitul sau inculpatul se citează la adresa unde locuieşte, iar dacă aceasta nu este cunoscută, la adresa locului său de muncă, prin serviciul de personal al unităţii la care lucrează.
(2) Dacă printr-o declaraţie dată în cursul procesului penal învinuitul sau inculpatul a indicat un alt loc pentru a fi citat, el este citat la locul indicat.
(3) În caz de schimbare a adresei arătată în declaraţia învinuitului sau inculpatului, acesta este citat la noua sa adresă, numai dacă a încunoştinţat organul de urmărire penală ori instanţa de judecată de schimbarea intervenită, sau dacă organul judiciar apreciază pe baza datelor obţinute potrivit art. 180 că s-a produs o schimbare de adresă.
(4) Dacă nu se cunoaşte adresa unde locuieşte învinuitul sau inculpatul şi nici locul său de muncă, citaţia se afişează la sediul consiliului local în a cărui rază teritorială s-a săvârşit infracţiunea. Când activitatea infracţională s-a desfăşurat în mai multe locuri, citaţia se afişează la sediul consiliului local în a cărui rază teritorială se află organul care efectuează urmărirea penală.
(5) Bolnavii aflaţi în spital sau într-o casă de sănătate se citează prin administraţia acestora.
(6) Deţinuţii se citează la locul de deţinere, prin administraţia acestuia.
#M50
(7) Militarii se citează la unitatea din care fac parte, prin comandantul acesteia.
(8) Dacă învinuitul sau inculpatul locuieşte în străinătate, citarea se face potrivit normelor de drept internaţional penal aplicabile în relaţia cu statul solicitat, în condiţiile legii. În absenţa unei asemenea norme sau în cazul în care instrumentul juridic internaţional aplicabil o permite, citarea se face prin scrisoare recomandată. În acest caz, avizul de primire a scrisorii recomandate, semnat de destinatar, sau refuzul de primire a acesteia ţine loc de dovadă a îndeplinirii procedurii de citare.
(8^1) La stabilirea termenului pentru înfăţişarea învinuitului sau inculpatului aflat în străinătate, se ţine seama de normele internaţionale aplicabile în relaţia cu statul pe teritoriul căruia se află învinuitul sau inculpatul, iar în lipsa unor asemenea norme, de necesitatea ca citaţia în vederea înfăţişării să fie primită cel mai târziu cu 40 de zile înainte de ziua stabilită pentru înfăţişare.
#M36

(9) Citarea altor persoane decât învinuitul sau inculpatul se face potrivit dispoziţiilor din prezentul articol. Unităţile la care se referă art. 145 din Codul penal şi alte persoane juridice se citează la sediul acestora, iar în cazul neidentificării sediului, citaţia se afişează la sediul consiliului local în a cărui rază teritorială s-a săvârşit infracţiunea.
#B
Va multumesc dle Patrascu pentru ajutor, am inteles din textul de lege ca invinuitul nu a fost citat legal niciodata, mai mult decat atat termenul care ar trebui sa i se acorde pentru prezentarea in fata procurorului ar fi de cel mult 40 de zile de la data cand s-a primit citatia(cel mai probabil prin scrisoare recomandata si nu prin telefon asa cum s-a procedat).
Puteti sa-mi dati o sugestie si in ceea ce priveste cele 2 expertize cu concluzii contradictorii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal furt apostolalexandra apostolalexandra buna ziua, desi stiu ca subiectul a mai fost dezbatut tot nu am stare daca nu ma raportez la problema mea personala......zilel trecute am fost surprinsa ... (vezi toată discuția)
Invitatie/citatie ajunsa tarziu la destinatar Danutz9 Danutz9 In data de 24.07.2009 la in jurul orei 11.00 soacra si cumnatul ua primit, prin intermediul postasului din sat, o invitatie/citatie de la postul de politie ... (vezi toată discuția)
Citare la locul de munca. alexser24 alexser24 Am fost citat prin afisare la usa instanței, la al doilea termen mi-au trimis citare la locul de munca. Nu sunt obligat să mă prezint. Se judecă ordonanta ... (vezi toată discuția)