salariatul avea dreptul la 4 zile libere ptr activitate sindicala, fiind secretar general al sindicatului, insa:
- a facut cererea de acasa, nu s-a mai prezentat la serviciu pe 17 iulie, cand concediul sau se incheiase,
- cererea nu i s-a aprobat
- pe 23 iulie cand si-a incheiat asa zisa activitate sindicala, vine la serviciu si prezinta un certificat de concediu medical intre 23 iulie-31 iulie
- de pe 31 iulie nu a mai venit absolut deloc la serviciu, deci i s-a desfacut CIM
acum a facut contestatie la instanta...
buna
va rog sa ma ajutati cu o speta:
un salariat care a fost in concediu de odihna pana pe 16 iulie, trimite de acasa o instiintare conducerii cum ca de pe 17 pana pe 22 se afla in activitate sindicala. conform CCM avea dreptul la 4 zile. deci face acest lucru fara macar sa mai treaca pe la serviciu, desi pe 17 iulie trebuia sa se prezinte - concediul sau inceta pe 16 iulie. bineinteles ca cererea nu i se aproba, i se trimite si acasa un raspuns in acest sens. nu i se aproba pentru ca prevederile legale spun ca aceste zile libere pentru activitate sinidicala se acorda din timpul cat salariatul este in deplina activitate profesionala si s-a considerat ca salariata nu indeplinea aceasta conditie.Pe 23 iulie, cand si-a incheiat asa zisa activitate sindicala, vine la serviciu si prezinta un certificat de concediu medical intre 23 iulie-31 iulie. ulterior i se desface CIM pentru absenta sa de la serviciu, potrivit regulamentului intern, lipsa nejuistificata timp de 3 zile se santioneaza cu desfacerea CIM.a fost convocat la cercetarea prealabila si nu s-a prezentat. de fapt nici pana in ziua de azi nu s-a mai intors la serviciu. convocarea i s-a trimit cu confirmare de primire. acum a facut contestatie in instanta. ce sanse are? (eu sunt de partea angajatorului)
buna, vreau sa cer o parere.
dosarul are ca obiect infractiunea de vatamare corporala - 50-55 zile de ingrijiri medicale, insa am scris aici fiind vorba de latura civila.
partea vatamata s-a constituit parte civila cu daune morale = cheltuieli cu ingrijirile medicale, plus daune morale = suferinta produsa si atingerea adusa onoarei. problema e ca doreste sa mai ceara in instanta si un BENEFICIUL NEREALIZAT.
Acesta consta in aceea ca el este agricultor si in perioada aceea (august 2007) din cauza spitalizarii indelungate nu a putut recolta terenul pe care il cultiva si astfel recolta s-a pierdut. din acea recolta spune el ca ar fi obtinut in total 20.000 lei, din vanzarea produselor in piata. spune ca este inregistrat in evidentele Directiei agricole ca ocupandu-se cu agricultura si ca are acte din care rezulta ce culturi avea si cam cat valorau.
problema e ca ma gandesc ca el ar fi putut sa angajeze pe cineva sa ii culeaga recolta, si astfel aceasta nu s-ar mai fi piredut. dar nu a procedat astfel. in ce masura e plauzibila o asemenea cerere?
buna, speta este cam asa:
-acum 1 an, in urma divortului, minorul este incredintat tatalui, cu acordul mamei care dorea sa munceasca in Italia si a considerat ca e mai bine ca minorul sa ramana pentru o perioada in grija tatalui.
-ulterior, mama a constatat ca minorul nu e bine ingrijit, tatal nu se ocupa de el, copilul este speriat, traumatizat, lasat singur, inchis in casa noaptea si refuza sa mai stea cu tatal.
-mama are resedinta in Italia, vrea sa ramana acolo si sa ia copilul cu ea.
-mama nu are acte din care sa rezulte ca munceste si ca obtine venituri, dar are dovada ca a trimis lunar in tara, pentru copil, suma de 100-150 euro.
-PROBLEMA E CA acest copil este clasa a 4-a aici in tara, nu vorbeste limba italiana, nu se stie cum s-ar acomoda in alt mediu.
-copilul isi manifesta dorinta de a ramana in grija mamei.
ce credeti. are mama vreo sansa sa i se incredinteze minorul? cum sa pun problema, ca avocat, intr-un eventual proces in acest sens? pe ce sa insist?
multumesc.
buna. prietenul meu este ultimul an la drept. el a auzit ca se poate angaja inainte de a da licenta pe postul de "functionar economic" la o firma oarecare, deoarece acesta meserie echivaleaza cu vechime in domeniul juridic. urmand ca dupa ce da licenta sa treaca de pe postul de functionar economic pe cel de consilier juridic. ce parere aveti? el are nevoie de vechime. este adevarat ca postul de functionar economic reprezinta vechime in domeniul juridic?
in primul rand multumesc tuturor pentru raspunsuri. ideea cu invocarea propriei culpe este buna, la fel si asemanarea cu cel citat care refuza sa primeasca citatia. acum o intrebare: faptul ca s-a consemnat pe aceeasi foaie pe care era scrisa convocarea, in josul paginii, "refuza primirea", expresie urmata de data si semnatura celui insarcinat cu inmanarea, poate reprezenta un proces-verbal?
in al doilea rand, acest salariat a fost surprins in timp ce sustragea motorina din rezervorul autovehiculului pe care il conducea si i s-a intocmit dosar penal pentru delapidare. Oare instanta de judecata ar putea trece peste aceste aspecte, pentru un mic detaliu de forma al procedurii convocarii? cum ramane cu expresia "a judeca nu numai dupa litera legii, ci si dupa spiritul legii"?
asa ma gandeam si eu, ca decizia NU este nula. salariatul invoca faptul ca trebuia sa fie convocat si prin posta, cu confirmare de primire. nu scrie nicaieri asa ceva. el a fost convocat in scris, iar notificarea i s-a transmis personal printr-un curier. salariatul a refuzat primirea (desi stia despre ce e vorba), iar curierul a consemnat acest aspect pe notificare (in josul paginii) si a semnat. va mai intreb inca o data, felul cum s-a procedat este in conformitate cu legea? s-au indeplinit toate conditiile pentru ca decizia de desfacere a contractului sa fie in regula (sa nu fie nula)?
buna. vreau sa va intreb: unui salariat i s-a desfacut disciplinar contractul individual de munca. invitatia la cercetarea prealabila s-a formulat in scris aratandu-se ora, locul, data, obiectul. notificarea s-a inmanat personal salariatului in cauza, iar acesta a refuzat sa o primeasca, motiv pentru care s-a scris in josul notificarii, de catre cel care fusese insarcinat cu inmanarea: "refuza primirea". si tot acea persoana a semnat si a pus data. bun. acum salariatul invoca in instanta ca decizia de desfacere a contractului individual de munca este nula absolut pe motiv ca notificarea trebuia sa i se trimita prin posta cu confirmare de primire. eu stiu ca in Codul muncii numai la decizia de sanctionare se specifica aceasta modalitate de expediere, nu si la convocarea pentru cercetarea prealabila. nu scrie nicaieri ca aceasta trebuie trimisa prin posta. este sau nu nula decizia de sanctionare din acest motiv ? va multumesc frumos!