buna
va rog sa ma ajutati cu o speta:
un salariat care a fost in concediu de odihna pana pe 16 iulie, trimite de acasa o instiintare conducerii cum ca de pe 17 pana pe 22 se afla in activitate sindicala. conform CCM avea dreptul la 4 zile. deci face acest lucru fara macar sa mai treaca pe la serviciu, desi pe 17 iulie trebuia sa se prezinte - concediul sau inceta pe 16 iulie. bineinteles ca cererea nu i se aproba, i se trimite si acasa un raspuns in acest sens. nu i se aproba pentru ca prevederile legale spun ca aceste zile libere pentru activitate sinidicala se acorda din timpul cat salariatul este in deplina activitate profesionala si s-a considerat ca salariata nu indeplinea aceasta conditie.Pe 23 iulie, cand si-a incheiat asa zisa activitate sindicala, vine la serviciu si prezinta un certificat de concediu medical intre 23 iulie-31 iulie. ulterior i se desface CIM pentru absenta sa de la serviciu, potrivit regulamentului intern, lipsa nejuistificata timp de 3 zile se santioneaza cu desfacerea CIM.a fost convocat la cercetarea prealabila si nu s-a prezentat. de fapt nici pana in ziua de azi nu s-a mai intors la serviciu. convocarea i s-a trimit cu confirmare de primire. acum a facut contestatie in instanta. ce sanse are? (eu sunt de partea angajatorului)
Pentru un raspuns competent nu ati dat toate datele necesare. Persoana in cauza era dintre liderii sindicali ai unitatii sau ai unui oragn sindical superior (federatie, confederatie, cartel etc.)?
Art.10 din Legea sindicatelor nr.54/2003 prevede niste facilitati pentru reprezentantii alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale. Dar, in acelasi timp, li se poate inceta CIM pentru motive imputabile lor. S-ar putea ca dvs. sa aveti dreptate in a-i inceta CIM pentru absente nemotivate.
salariatul avea dreptul la 4 zile libere ptr activitate sindicala, fiind secretar general al sindicatului, insa:
- a facut cererea de acasa, nu s-a mai prezentat la serviciu pe 17 iulie, cand concediul sau se incheiase,
- cererea nu i s-a aprobat
- pe 23 iulie cand si-a incheiat asa zisa activitate sindicala, vine la serviciu si prezinta un certificat de concediu medical intre 23 iulie-31 iulie
- de pe 31 iulie nu a mai venit absolut deloc la serviciu, deci i s-a desfacut CIM
acum a facut contestatie la instanta...
Nu era cazul sa repetati mesajul, l-am inteles.
Ma gandesc ca instiintarea cu perioada de activitate sindicala putea sa o trimita si prin altcineva deoarece nu avea timp sa vina personal pentru ca a doua zi trebuia sa fie undeva in interesul sindicatului.
Totusi, cred ca nu a procedat bine ca nu a spus in ce consta activitatea lui sindicala si ca aceasta activitate sindicala este dubios asezata intre doua concedii medicale. Dar cea mai grava abatere a lui este ca nu s-a prezentat la serviciu la expirarea celui de al doilea certificat medical. Acesta mi se pare punctul forte al dvs. ca angajator.
Trebuie sa cititi contestatia in instanta facuta de el si vedeti ca, in conformitate cu prevederile art.287 din Codul muncii, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa la prima zi de infatisare. Daca nu aveti consilier juridic in unitate ar fi bine sa angajati un avocat specializat pe dreptul muncii.
- cererea aproape este obligatorie in a fii aprobata, deoarece ea se completeaza de Art. 53, mai ales in cazul in care este un membru din biroul executiv / organele de conducere
- depinde de cate zile au trecut din data de 31 pana sa prezentat la servici ....