avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Activitate Teo8102

Activitate Teo8102

Buna ziua, ma puteti ajuta cu un sfat in urmatoarea speta? Cumparator recent al unei case pe terenul careia tatal decedat al fostului proprietar a construit cu 24 ani in urma un garaj fara autorizatie. Mostenitorii au vandut casa+teren pe baza cartii funciare in care nu apare garajul. Garajul apare in releveu, iar in actele succesorale este mentionat ca a construit fara autorizatie si anul constructiei. Ce poate face cumparatorul pentru a intabula si garajul?
Buna ziua, in cazul in care as cumpara o locuinta impreuna cu un prieten, contributie 80-20, se poate intabula dreptul de proprietate pentru amandoi in aceste procente? E necesar ca la achizitie sa avem un cont bancar comun sau plateste fiecare din contul sau?
Multumesc frumos
Buna ziua! Un PFA care a avut in 2018 mai multi clienti romani si un client din UE trebuie sa completeze in declaratia unica rubrica de venituri realizate din strainatate pentru ce a incasat de la clientul din UE, sau le considera la un loc cu cele de la clienti romani? Incasarile au fost in lei (clientul strain a fost facturat in euro, dar contul fiind in lei banca a facut conversia). Multumesc!
Multumesc pentru raspuns. Situatia e usor diferita: PFA este neplatitor de TVA si este inregistrat in Romania, clientul e din UK. Deci factura nu va avea TVA. E nevoie ca PFA roman sa depuna vreo declaratie speciala la ANAF pentru a putea factura acest client din UK? (veniturile vor fi evidentiate in declaratia unica)

Radu Varciu a scris:

Presupun ca acest PFA nu este inregistrat ca platitor de tva in Romania. In aceasta situatie este valabil raspunsul de mai jos.
In primul rand trebuie sa depuneti la Finante declaratia 091. Pe loc veti obtine un cod special de platitor de tva pentru servicii intracomunitare. Acest cod special il veti trece pe factura emisa pentru clientul din UK. Codul special de tva il veti folosi doar pentru livrari si achizitii intracomunitare.
Factura se poate scrie in orice limba a U.E. Moneda poate fi orice moneda a unei tari din U.E.
Apoi verificati pe VIES daca beneficiarul din UK este platitor de tva ( in mod normal este platitor de TVA ). Daca beneficiarul este platitor de tva intocmiti factura fara tva. Daca cumva nu este platitor de tva intocmiti factura cu tva, cota 19%. Nu trebuie sa faceti alte mentiuni pe factura.
Pana in data de 25 a lunii urmatoare aveti obligatia sa depuneti la Finante declaratiile 301 si 390.

Buna ziua, un PFA care efectueaza traduceri pentru o companie din UK, platite in £, va emite factura in lire sau in lei? Este necesar sa mentioneze ceva special pe factura? (neplatitor de TVA). Multumesc!