Buna ziua,
Am si eu o problema si sunt in ceata rau de tot :
la 01.04.2010 am fost nevoit sa-mi deschid un PFA. La inceput, pt ca legislatia permitea, am avut si carte de munca la firma care ma platea pe PFA. Dupa ce legislatia s-a schimbat, firma s-a spart un doua : cu una mergeam in continuare cu emiterea de facturi ca si PFA, iar cu cealalta am avut in continuare carte de munca. Cu alte cuvinte, am avut si carte de munca pe toata durata PFA-ul. Pe cartea de munca am primit salariul minim pe economie corespunzator absolventului cu studii superioare, profil informatic. De asemenea, au fost platite toate taxele si impozitele catre stat pentru venitul realizat pe cartea de munca. Pentru ca am avut si carte de munca, toata perioada am platit jumatate din impozitul de 16% (adica 8%). Am inchis (radiat) PFA-ul in decembrie 2011.
Ca si obiect de activitate am avut "Consultanta tehnologia informatiei" (cod CAEN 6202), iar ca baza de venit impozabil - Norma de venit (venit fix). Toata activitatea s-a desfasurat in Bucuresti.
Imi puteti preciza daca si cat ar fi trebuit sa platesc ca si taxe catre Casa de Pensii si Casa de Sanatate in perioada 01.04.2010 - decembrie 2011, taxe corespunzatoare PFA-ului?
La un moment dat (vara lui 2010 sau 2011, nu mai retin) imi amintesc ca s-a dorit sa se dea o lege pentru ca toti cei cu venituri din alte activitati suplimentare (pfa, drepturi de autor etc) sa plateasca niste taxe. Lege care la vremea respectiva a starnit multa valva si la care s-a renuntat dupa scurit timp.
Buna ziua,
Am si eu o intrebare. Am 30 de ani si detin un imobil (casa) cu acte de proprietate. Imobilul nu este ipotecat, nu este sub niciun litigiu etc etc. Doresc sa cedez acest imobil unei alte persoane, astfel incat proprietarul casei sa nu mai fiu eu. Care este cea mai simpla metoda prin care se poate face asta ? Se poate face prin vanzare cumparare pe o suma simbolica (1 ron, 1 euro etc) ? De testament sau altceva de genul asta nu se pune discutie. Sau se face doar la notarit schimbul de proprietar (eventual platind doar taxele notariale) ?
Multumesc.
Salut.
Am si eu o nelamurire. Sunt programator si lucrez la o firma de software. In urma ultimului consult medical general, din seria de analize medicale prevazute de lege la 1 an de zile, la medicina muncii, mi s-a prescris de catre medicul oftalmolog sa port ochelari de vedere. In acest sens mi s-a dat si reteta corespunzatoare. Mentionez ca pana acum nu am purtat ochelari de vedere. Intrebarea mea este : este angajatorul obligat sa suporte contravaloarea (sau o parte din aceasta) ochelarilor? Exista vreo lege in vigoare in acest sens ?
Va multumesc.