avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Activitate Catalin 70

Activitate Catalin 70

Răspuns la discuția Bună ziua
Bună dimineata
Sa fratele meu e fost căsătorit. De aia și apare nepoata. Dar nu ea e problema. Problema e cumnata mea care vrea 10.000 de lei bani pe care i-a plătit fratele meu în rate când și-au cumpărată părinții mei apartamentul (practic i-a ajutat sa îl plătească). Soția lui (cumnata) a venit cu chitanțele și a spus ca vrea sa ii s înapoi banii. Cu toate ca Dona Notar i-a spus ca acea suma s-a prescris după 3 ani de la moartea fratelui meu. Tocmai de-aia am făcut și o convenție de plata care suspenda prescripția aceea de 3 ani sa ii dam banii ca să nu mai fie discuții. Dar nici asa nu a fost de acord.sa o lase pe nepoata sa finalizeze procedura de succesiune. Iar pentru nepoata am făcut o promisiune de plata în care ne obligam ca după ce facem cadastru și intabularea sa ii dam partea care i se cuvine ea renunțând la certificatul de mostenitor în favoarea mamei mele. Eu mama și sora mea am vrut sa ii d în avans 1000 de eurosi când se clarifica toate actele și după perioada pe care o stabilea de comun acord sa ii d restul de bani. Dar cumnata refuza cu înverșunare sa ne lase sa înaintăm și sa perfectam actele. A spus ca ea vrea toți banii o data ca nu are încredere ca ii mai dam diferența de bani (adică cei 4700 €) de-aia ma și gândesc sa o chem în instanta. Numai ca cumnata nu știe ca dacă o chem în instanta nu mai primește cei 10.000 de lei. Oricum cumnata mea nu face parte din masa succesorala. Ea a venit cu pretenția celor 10.000 de lei pentru care făcut acea convenție de plata. Mostenitor legal e nepoata mea. Nu știu dacă as chema-o în instanta ar putea sa ma oblige în vreun fel sa ii dau cei 10.000 de lei în condițiile în care legal acea suma s-a prescris. Va mulțumesc pentru răspuns.

Ionut.ion a scris:

Buna dimineata.
Daca apartamentul este bun comun al parintilor, cumparat in timpul casatoriei, mamei dvs. ii revine jumatate din el plus 1/4 din partea sotului, tatalui dvs., dvs,( adica dvs.,sora si nepoata) ramanand cu restul de 3/4 din partea tatalui.
Sa presupunem ca ap. val 46500 euro
Jumatate din suma revine mamei, adica vreo 23250 E
Restul de 23250E se impart la 4, adica vreo* 6000E de fiecare ( mama dvs., dvs., sora si nepoata)
Fratele dvs. a fost casatorit?

Convenția de plata am încheiat-o dar nu am semnat nimic. Și nu am semnat tot din cauza ei ca nu înțelege de ce în acea convenție apare și nepoata mea. Doamna notar i-a explicat ca o convenție de plata înseamnă că toți moștenitorii au vorbit și au hotărât sa ii dea totuși acei 10.000 de lei cu toate ca acea suma s-a prescris. Ea ar vrea o chitanță între ea și mama. Doamna notar a spus ca nu e legal și ca nu poate asa ceva. Deci nu a vrut sa semneze. Iar cu promisiunea de plata nu a lăsat-o pe nepoata mea sa semneze, motivul fiind ca nu e sigura ca dacă ii dam acum cei 1000€ nu ii va mai primii pe cei 4700,cu toate ca i s-a explicat ca în baza acelei promisiuni de plata dacă în termenul stabilit nu ne țin de cuvânt și nu achitam diferența de suma pentru partea nepoatei poate folosi legea împotriva noastră. Plus ca nu înțelege ca ne-a dat cu 3 luni înapoi.... Expira fiscalul de la ANAF... expira fiscalul de la Taxe și Impozite (pe care l-am luat de doua ori) și nu putem sa facem cadastru și intabularea ca să neinytam fiecare în drepturi (eu, mama, sora mea și nepoata), iar nepoata sa își primească diferența de bani ca să ii vândă mamei mele certificatul de mostenitor, urmând ca mama mea sa facă actele sa îmi revină mie apartamentul asa cum m-am înțeles cu ea și cu sora mea. După părerea mea cumnata mea ar putea gândi și altfel... Mama are 85 de ani... Cat mai poate sa trăiască?.... Așteaptă ca mama se de cedeze și atunci în loc de 5000 € primește sa zicem... 15000€....Din câte înțeles după ce ma nu o sa mai fie ne poate obliga prin tribunal (pe mine și pe sora mea) sa vindem apartamentul și sa ii dam ce i se cuvine nepoatei ( ca dați seama dacă vrea sa facă procura sa o reprezinte pe nepoata mea care e la facultate sub motivul ca ea nu prea știe ce sa spună și atunci vrea cumnata sa o reprezinte). Încă ceva.. Convenția aceea pe care am făcut-o și pe care se încăpățânează sa nu o semneze nu poate fi anulata? Ca uiteee... Cum ea nu vrea perfect actele asa m-am răzgândit și eu în privintacelor 10.000 de lei. Prefer sa nu ii mai dau ei și sa ii schimb în valuta sa pun peste cei 1000 de euro și sa ii dau nepoatei mele. Măcar ea e mostenitor legal al tatălui meu după frate, pe când cumnata nu are nici un drept la masa succesorala.

Liliana Gradinaru a scris:

Daca ati incheiat deja o conventie de plata, asta e.
Lucrurile sunt emotionale pentru doamna, e normal, salbe sanse sa ajungeti la ratiune, de aceea va trebuie un ajutor care nu e implicat afectiv.

Sărut mana. Va mulțumesc pentru răspuns. Problema e cumnata care nu vrea sa înțeleagă ca acea convenție de plata pentru suma de 10.000 de lei pe care ii vrea s-a făcut tocmai ca să ii putem da totuși prin bunăvoința noastră cei 10.000 de lei. Nu știu dacă as ajunge în instanta cu ea va putea sa ma oblige în vreun fel sa ii dau suma ceruta de ea în condițiile în care Doamna Notar i-a explicat ca acea datorie s-a prescris după 3 ani de la moartea soțului (fratele meu are 16 ani de când a decedat)... A venit cu chitanțele prin care dovedește ca fratele meu a plătit ratele la apartamentul părinților noștri el fiind (garant coplatitor)..si cu toate astea conform legii acea datorie s-a prescris. Ma gândesc ca dacă as ajunge în instanta și răspunsul ar fi același cu cel al doamnei notar as putea schimba banii în euro și as putea sa ii dau nepoatei mele suma care i se cuvine legal la partea ei de proprietate... Nu știu cum sa o conving ca nu vrea nimeni sa o însele. Și ca va primi absolut tot ce i se cuvine conform legii. Plus ca nu vrea sa înțeleagă fără succesiune nu se poate face intabularea apartamentului. I-a explicat doamna notar etapele care trebuie urmate... Succesiune, cadastru și intabulare și pe urma vânzarea părții nepoatei către mama mea în urma plății părții ei de moștenire. I-a explicat fără cadastru și intabulare certificatul de mostenitor e doar o hârtie care ii confirma ca oe proprietar pe o parte de apartament 1/4 parca.. Iar proprietar cu drepturi depline asuora părții ei devine după cadastru și intabulare. Ieri a venit și a suspendat procedura de succesiune motivând ca ea vrea toți banii o data.. Cei 10.000 de lei pentru care făcut convenția de plata pentru suspendarea prescripției plus partea nepoatei mele 4770€.de asta stau și ma gândesc dacă ar avea vreo șansă să primească cei 10.000 de lei dacă o chem în instanta... Mai vreau sa menționez ca cumnata are aceste pretenții ea nefiindostenitor legal laasa succesorala (mostenitor legal este nepoata mea.. Fata fratelui meu decedat) Chiar nu știu cum sa Procese... Pana la urma o sa apelez la un avocat sa ma sfătuiască cum e mai bine sa procedez. Nu știu cât ar costa o consultație la un avocat dar... Pana la urma cred ca instanta e singura soluție sa rezolv situația. Va mulțumesc și sper ca m-am făcut înțeles.. Nu am studii juridice... și de-aia unii termeni sunt mai populari... Încă o data va mulțumesc.

Liliana Gradinaru a scris:

Incercati sa negociati cu nepoata cu un avocat care sa ii explice dezavantajele ajungerii in instanta. Si gasiti o cale de mijloc cu nepoata, nu cu mama.

Bună ziua. Problema e ca soția fratelui meu decedat vrea neapărat suma de 10.000 de lei în afara de banii care i se cuvin nepoatei mele conform legii. Bani pe care vrem sa ii dam pentru ca e dreptul ei și nu se pune problema de neplata.Doamna notar a făcut o convenție de plata pentru cei 10.000 de lei prin care suspenda prescripția de 3 ani tocmai ca să ii dam cumnați cei 10.000 de lei benevol și pentru nepoata o promisiune de plata prin care noi ii dam 1000 € din suma care i se cuvine de drept și după ce facem cadastru și intabulare și la termenul pe care îl hotărâm de comun acord sa ii dam și diferența cu condiția ca nepoata sa ii cedeze (vândă) titlul de proprietate mamei mele ea urmând sa imi lase mie apartamentul (asa a fost intelegerea între noi avand în vedere ca sora mea îmi cedează partea ei din moștenire, mama îmi cedează și ea. Problema e cumnata care împiedică desfășurarea succesiunii (cu toate ca ea nu are nici un drept legal nefiind moștenitoare) împiedicând-și pe nepoata mea sa fie de acord cu succesiunea în urma căreia ar primi partea ei de moștenire. Și acum cumnata a venit cu ideea ca o reprezinta ea pe nepoata mea (nepoata care e la facultate și are 24 de ani) pe motiv ca ea nu știe ce sa facă. Dacă cumva cumnata mea face o hârtie prin care sa o reprezinte pe nepoata mea poate avea alte prietenii în afara de ce spune legea? Poate sa ma oblige 8n vreun fel la plata celor 10.000 de lei în baza chitanțelor pe care le are ramase de la fratele meu veci de 15 ani? Chitanțele pot reprezenta proba în instanta? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns. Cu respect.

gi-jane2 a scris:

Sunati-o pe nepoata si intrebati daca vrea sa dezbateti amiabil la notar succesiunea si daca e de acord cu suma ce i se ofera pt un partaj amiabil. Daca nu, va vedeti in instanta, cheltuielile vor fi mari, suportate de toate partile implicate. Aveti de platiti taxa de timbru de 3 %, experti, avocat transport, tipm pierdut, nervi.
Puteti apela la un mediator in prealabil, poate va aduce la un numitor comun si rezolvati problema la notar.
Clar femeia nu ar putea recupera prin instanta suma pretinsa, dar poate cadeti de acord sa platiti ceva, poate platind 10 mii, iesiti mai ieftin decat sa apelati la instanta.

As vrea și eu niște lămuriri legate de o succesiune. Eu mama și sora mea vrem sa facem succesiunea după tata.Am mai avut un frate care a decedat iar în urma lui a rămas o fata (moștenitoare și ea fără îndoială). Soția fratelui meu (decedat de 15 ani) a venit și a spus ca ea nu e de acord sa se facă succesiunea pana nu o se vor returna niște bani cu care fratele meu l- ajutat pe tata sa cumpere apartamentul (i s-au oprit banii pe stat ca la CAR).. Îs-a spus ca, conform legii acea suma s-a prescris dar ca vom face o înțelegere de plata sa ii dam totuși acei bani 10000 de lei și o promisiune de plata prin care noi ii dam nepoatei 1000 de euro în avans, urmând ca după ce facem cadastru și intabularea și bineînțeles după termenul pe care îl stabilim sa ii dam și diferența de bani 4700 euro, suma care reprezinta partea nepoatei mele din moștenire. Am fost la notariat de doua ori pana acum și azi a spus ca ea vrea toți banii inclusiv acei 10000 de lei pentru care făceam înțelegerea de plata. Întrebarea mea este: Dacă o dau în judecata va putea sa ma oblige în vreun fel sa ii dau cei 10000 de lei (care s-au prescris conform legii după 3 ani de la moartea soțului)? Ma gândesc sa o chem în instanta pe nepoata mea și sa lămurim lucrurile la tribunal. Menționez ca nepoata e majora (și e moștenitoare de drept mama ei neavând nici un drept în acest proces de succesiune. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns și sper ca m-am făcut înțeles.. Și încă ceva.. C cât ar dura procesul în cazul în care as chema-o în instanta și c ce costuri ar fi? Încă o data va mulțumesc.
Discuție Bună ziua
Am și eu o problema.Eu, sora mea și mama mea vrem sa facem succesiunea după tatăl decedat. Problema se pune cam asa. Noi am am mai avut un frate care și el e decedat în urma lui rămânând o fata(acum majora). Părinții mei au cumpărat apartamentul cu o parte din suma ajutându-i fratele meu decedat. E vorba despre niște rate în valoare de 9200 RON la ora actuala. Acum cumnata mea a spus ca ea vrea acești bani înapoi (menționez ca fratele meu a decedat în 2003).Cu toate ca aceasta datorie s-a prescris conform legii noi am hotărât sa ii dam 10000 RON prin convenție notariala și nepoatei 1000 euro avans la partea ei de moștenire (adică o optime). Apartentul despre care e vorba este un apartament de 55m/p și se încadrează în grila notariala la confort doi. Doamna Notar a spus după ce a verificat datele despre apartament ca dacă se încadrează la confort 2 valorează 36500 euro diar dacă îl încadrează la confort 1 costa 46500 euro asta ar însemna că nepoata (fata fratelui meu decedat) ar avea de primit de la noi 3650 euro sau 4650 euro. Mama nepoatei (cumnata) nu este de acord cu sumele care i-au fost prezentate și a spus ca știe ea ca se poate face o medie între cele doua sume. Este adevărat? Întrebare :Daca noi sa spunem, refuzam sa ii dam cumnați datoria despre care spune ea (care s-a prescris și pentru care am fost de acord sa facem convenția de plata de 10000 RON) ce se poate întâmpla? Ne poate forță în vreun fel sa ii dam acești bani? Iar legat de moștenirea nepoatei care i se cuvine în urma succesiunii vrem sa facem o promisiune de plata cu un avans de 1000 euro urmând ca restul banilor sa ii dam după ce se va face cadastru și intabularea apartamentului cu condiția ca nepoata sa ii cedeze dreptul la proprietate mamei mele. Și care ar fi termenul maxim în care putem sa ii dam diferența de bani nepoatei moștenitoare? În speranța că ați înțeles ce am încercat sa va prezint în aceste rânduri (menționez ca nu sunt jurist, avocat, etc) ca mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Buna ziua. Vreau sa fac succesiunea dupa tatal decedat. Problema se pune asa. Proprietari la acest apartament sunt amandoii parintii si mama care inca traieste a spus ca vrea sa imi lase apartamentul. Ca mostenitori sunt eu, sora mea si nepoata din partea fratelui tot decedat. Numai ca nepoata nu vrea sa cedeze pana nu i se plateste partea ei de succesiune. Apartamentul a fost cumparat in 1997 cu 111. 000.000 lei in rate. Fratele care a decedat a platit 91000 de lei in rate iar cumnata mea a spus ca vrea suma pe care a platit-o fratele meu (adica 91000 de lei). Mie. Imi e teama sa nu ceara si partea care i se cuvine din apartament si ce a platit fratele meu. Cum se poate face ca titlurile de proprietate sa imi revina mie si sa nu mai fie atacate? Poate sa ceara nepoata ambele sume si cat ar insemna asta la preturile actuale? Va mulțumesc pentru răspuns.