avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Participare la succesiune condiționată de plata unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Participare la succesiune condiționată de plata unei datorii prescrise: dacă dezbatem succesiunea în instanță putem fi obligați să o plătim?

As vrea și eu niște lămuriri legate de o succesiune. Eu mama și sora mea vrem sa facem succesiunea după tata.Am mai avut un frate care a decedat iar în urma lui a rămas o fata (moștenitoare și ea fără îndoială). Soția fratelui meu (decedat de 15 ani) a venit și a spus ca ea nu e de acord sa se facă succesiunea pana nu o se vor returna niște bani cu care fratele meu l- ajutat pe tata sa cumpere apartamentul (i s-au oprit banii pe stat ca la CAR).. Îs-a spus ca, conform legii acea suma s-a prescris dar ca vom face o înțelegere de plata sa ii dam totuși acei bani 10000 de lei și o promisiune de plata prin care noi ii dam nepoatei 1000 de euro în avans, urmând ca după ce facem cadastru și intabularea și bineînțeles după termenul pe care îl stabilim sa ii dam și diferența de bani 4700 euro, suma care reprezinta partea nepoatei mele din moștenire. Am fost la notariat de doua ori pana acum și azi a spus ca ea vrea toți banii inclusiv acei 10000 de lei pentru care făceam înțelegerea de plata. Întrebarea mea este: Dacă o dau în judecata va putea sa ma oblige în vreun fel sa ii dau cei 10000 de lei (care s-au prescris conform legii după 3 ani de la moartea soțului)? Ma gândesc sa o chem în instanta pe nepoata mea și sa lămurim lucrurile la tribunal. Menționez ca nepoata e majora (și e moștenitoare de drept mama ei neavând nici un drept în acest proces de succesiune. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns și sper ca m-am făcut înțeles.. Și încă ceva.. C cât ar dura procesul în cazul în care as chema-o în instanta și c ce costuri ar fi? Încă o data va mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:26, 29 Martie 2019
Buna seara,
Daca nu va intelegeti cu privire la dezbaterea succesiunii atunci apelati la un avocat si la instanta.
Solicitari pentru plata unor sume prescrise este ne normala si nu poate sa fie un motiv de nedezbatere a succesiunii.
Despre restul sumelor de care faceti vorbire discutati cu avocatul ales.
Sunati-o pe nepoata si intrebati daca vrea sa dezbateti amiabil la notar succesiunea si daca e de acord cu suma ce i se ofera pt un partaj amiabil. Daca nu, va vedeti in instanta, cheltuielile vor fi mari, suportate de toate partile implicate. Aveti de platiti taxa de timbru de 3 %, experti, avocat transport, tipm pierdut, nervi.
Puteti apela la un mediator in prealabil, poate va aduce la un numitor comun si rezolvati problema la notar.
Clar femeia nu ar putea recupera prin instanta suma pretinsa, dar poate cadeti de acord sa platiti ceva, poate platind 10 mii, iesiti mai ieftin decat sa apelati la instanta.
Bună ziua. Problema e ca soția fratelui meu decedat vrea neapărat suma de 10.000 de lei în afara de banii care i se cuvin nepoatei mele conform legii. Bani pe care vrem sa ii dam pentru ca e dreptul ei și nu se pune problema de neplata.Doamna notar a făcut o convenție de plata pentru cei 10.000 de lei prin care suspenda prescripția de 3 ani tocmai ca să ii dam cumnați cei 10.000 de lei benevol și pentru nepoata o promisiune de plata prin care noi ii dam 1000 € din suma care i se cuvine de drept și după ce facem cadastru și intabulare și la termenul pe care îl hotărâm de comun acord sa ii dam și diferența cu condiția ca nepoata sa ii cedeze (vândă) titlul de proprietate mamei mele ea urmând sa imi lase mie apartamentul (asa a fost intelegerea între noi avand în vedere ca sora mea îmi cedează partea ei din moștenire, mama îmi cedează și ea. Problema e cumnata care împiedică desfășurarea succesiunii (cu toate ca ea nu are nici un drept legal nefiind moștenitoare) împiedicând-și pe nepoata mea sa fie de acord cu succesiunea în urma căreia ar primi partea ei de moștenire. Și acum cumnata a venit cu ideea ca o reprezinta ea pe nepoata mea (nepoata care e la facultate și are 24 de ani) pe motiv ca ea nu știe ce sa facă. Dacă cumva cumnata mea face o hârtie prin care sa o reprezinte pe nepoata mea poate avea alte prietenii în afara de ce spune legea? Poate sa ma oblige 8n vreun fel la plata celor 10.000 de lei în baza chitanțelor pe care le are ramase de la fratele meu veci de 15 ani? Chitanțele pot reprezenta proba în instanta? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns. Cu respect.

gi-jane2 a scris:

Sunati-o pe nepoata si intrebati daca vrea sa dezbateti amiabil la notar succesiunea si daca e de acord cu suma ce i se ofera pt un partaj amiabil. Daca nu, va vedeti in instanta, cheltuielile vor fi mari, suportate de toate partile implicate. Aveti de platiti taxa de timbru de 3 %, experti, avocat transport, tipm pierdut, nervi.
Puteti apela la un mediator in prealabil, poate va aduce la un numitor comun si rezolvati problema la notar.
Clar femeia nu ar putea recupera prin instanta suma pretinsa, dar poate cadeti de acord sa platiti ceva, poate platind 10 mii, iesiti mai ieftin decat sa apelati la instanta.

Incercati sa negociati cu nepoata cu un avocat care sa ii explice dezavantajele ajungerii in instanta. Si gasiti o cale de mijloc cu nepoata, nu cu mama.
Sărut mana. Va mulțumesc pentru răspuns. Problema e cumnata care nu vrea sa înțeleagă ca acea convenție de plata pentru suma de 10.000 de lei pe care ii vrea s-a făcut tocmai ca să ii putem da totuși prin bunăvoința noastră cei 10.000 de lei. Nu știu dacă as ajunge în instanta cu ea va putea sa ma oblige în vreun fel sa ii dau suma ceruta de ea în condițiile în care Doamna Notar i-a explicat ca acea datorie s-a prescris după 3 ani de la moartea soțului (fratele meu are 16 ani de când a decedat)... A venit cu chitanțele prin care dovedește ca fratele meu a plătit ratele la apartamentul părinților noștri el fiind (garant coplatitor)..si cu toate astea conform legii acea datorie s-a prescris. Ma gândesc ca dacă as ajunge în instanta și răspunsul ar fi același cu cel al doamnei notar as putea schimba banii în euro și as putea sa ii dau nepoatei mele suma care i se cuvine legal la partea ei de proprietate... Nu știu cum sa o conving ca nu vrea nimeni sa o însele. Și ca va primi absolut tot ce i se cuvine conform legii. Plus ca nu vrea sa înțeleagă fără succesiune nu se poate face intabularea apartamentului. I-a explicat doamna notar etapele care trebuie urmate... Succesiune, cadastru și intabulare și pe urma vânzarea părții nepoatei către mama mea în urma plății părții ei de moștenire. I-a explicat fără cadastru și intabulare certificatul de mostenitor e doar o hârtie care ii confirma ca oe proprietar pe o parte de apartament 1/4 parca.. Iar proprietar cu drepturi depline asuora părții ei devine după cadastru și intabulare. Ieri a venit și a suspendat procedura de succesiune motivând ca ea vrea toți banii o data.. Cei 10.000 de lei pentru care făcut convenția de plata pentru suspendarea prescripției plus partea nepoatei mele 4770€.de asta stau și ma gândesc dacă ar avea vreo șansă să primească cei 10.000 de lei dacă o chem în instanta... Mai vreau sa menționez ca cumnata are aceste pretenții ea nefiindostenitor legal laasa succesorala (mostenitor legal este nepoata mea.. Fata fratelui meu decedat) Chiar nu știu cum sa Procese... Pana la urma o sa apelez la un avocat sa ma sfătuiască cum e mai bine sa procedez. Nu știu cât ar costa o consultație la un avocat dar... Pana la urma cred ca instanta e singura soluție sa rezolv situația. Va mulțumesc și sper ca m-am făcut înțeles.. Nu am studii juridice... și de-aia unii termeni sunt mai populari... Încă o data va mulțumesc.

Liliana Gradinaru a scris:

Incercati sa negociati cu nepoata cu un avocat care sa ii explice dezavantajele ajungerii in instanta. Si gasiti o cale de mijloc cu nepoata, nu cu mama.

Alte discuții în legătură

Bună ziua Catalin 70 Catalin 70 Am și eu o problema.Eu, sora mea și mama mea vrem sa facem succesiunea după tatăl decedat. Problema se pune cam asa. Noi am am mai avut un frate care și ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte un apartent la masa succesorala? Catalin 70 Catalin 70 Buna ziua. Vreau sa fac succesiunea dupa tatal decedat. Problema se pune asa. Proprietari la acest apartament sunt amandoii parintii si mama care inca traieste ... (vezi toată discuția)
Moștenitori cu drepturi egale sau nu VioVioletaVio VioVioletaVio Bună ziua, Mă puteți ajuat cu informații despre o moștenire? La moștenire există 3 moștenitori, mama fratele și sora ei. Timp de 22 de ani am locuit ... (vezi toată discuția)