avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Participare la succesiune condiționată de plata unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Participare la succesiune condiționată de plata unei datorii prescrise: dacă dezbatem succesiunea în instanță putem fi obligați să o plătim?

As vrea și eu niște lămuriri legate de o succesiune. Eu mama și sora mea vrem sa facem succesiunea după tata.Am mai avut un frate care a decedat iar în urma lui a rămas o fata (moștenitoare și ea fără îndoială). Soția fratelui meu (decedat de 15 ani) a venit și a spus ca ea nu e de acord sa se facă succesiunea pana nu o se vor returna niște bani cu care fratele meu l- ajutat pe tata sa cumpere apartamentul (i s-au oprit banii pe stat ca la CAR).. Îs-a spus ca, conform legii acea suma s-a prescris dar ca vom face o înțelegere de plata sa ii dam totuși acei bani 10000 de lei și o promisiune de plata prin care noi ii dam nepoatei 1000 de euro în avans, urmând ca după ce facem cadastru și intabularea și bineînțeles după termenul pe care îl stabilim sa ii dam și diferența de bani 4700 euro, suma care reprezinta partea nepoatei mele din moștenire. Am fost la notariat de doua ori pana acum și azi a spus ca ea vrea toți banii inclusiv acei 10000 de lei pentru care făceam înțelegerea de plata. Întrebarea mea este: Dacă o dau în judecata va putea sa ma oblige în vreun fel sa ii dau cei 10000 de lei (care s-au prescris conform legii după 3 ani de la moartea soțului)? Ma gândesc sa o chem în instanta pe nepoata mea și sa lămurim lucrurile la tribunal. Menționez ca nepoata e majora (și e moștenitoare de drept mama ei neavând nici un drept în acest proces de succesiune. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns și sper ca m-am făcut înțeles.. Și încă ceva.. C cât ar dura procesul în cazul în care as chema-o în instanta și c ce costuri ar fi? Încă o data va mulțumesc.
Ultima modificare: Vineri, 29 Martie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 22:26, 29 Martie 2019
Daca ati incheiat deja o conventie de plata, asta e.
Lucrurile sunt emotionale pentru doamna, e normal, salbe sanse sa ajungeti la ratiune, de aceea va trebuie un ajutor care nu e implicat afectiv.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
Liliana Gradinaru, Avocat
Poate sa ma oblige 8n vreun fel la plata celor 10.000 de lei în baza chitanțelor pe care le are ramase de la fratele meu veci de 15 ani?


Da, acum, da, nu in baza chitantelor , ci pt ca asa v-ati nteles si semnat
Doamna notar a făcut o convenție de plata pentru cei 10.000 de lei prin care suspenda prescripția de 3 ani tocmai ca să ii dam cumnați cei 10.000 de lei benevol

Daca nu a priceput ce i-a explicat notarul, sa isi aleaga ea un avocat, pe care l-o vrea ea si sa mergeti impreuna sa ii explice, poate pricepe.
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2019
gi-jane2, moderator
Convenția de plata am încheiat-o dar nu am semnat nimic. Și nu am semnat tot din cauza ei ca nu înțelege de ce în acea convenție apare și nepoata mea. Doamna notar i-a explicat ca o convenție de plata înseamnă că toți moștenitorii au vorbit și au hotărât sa ii dea totuși acei 10.000 de lei cu toate ca acea suma s-a prescris. Ea ar vrea o chitanță între ea și mama. Doamna notar a spus ca nu e legal și ca nu poate asa ceva. Deci nu a vrut sa semneze. Iar cu promisiunea de plata nu a lăsat-o pe nepoata mea sa semneze, motivul fiind ca nu e sigura ca dacă ii dam acum cei 1000€ nu ii va mai primii pe cei 4700,cu toate ca i s-a explicat ca în baza acelei promisiuni de plata dacă în termenul stabilit nu ne țin de cuvânt și nu achitam diferența de suma pentru partea nepoatei poate folosi legea împotriva noastră. Plus ca nu înțelege ca ne-a dat cu 3 luni înapoi.... Expira fiscalul de la ANAF... expira fiscalul de la Taxe și Impozite (pe care l-am luat de doua ori) și nu putem sa facem cadastru și intabularea ca să neinytam fiecare în drepturi (eu, mama, sora mea și nepoata), iar nepoata sa își primească diferența de bani ca să ii vândă mamei mele certificatul de mostenitor, urmând ca mama mea sa facă actele sa îmi revină mie apartamentul asa cum m-am înțeles cu ea și cu sora mea. După părerea mea cumnata mea ar putea gândi și altfel... Mama are 85 de ani... Cat mai poate sa trăiască?.... Așteaptă ca mama se de cedeze și atunci în loc de 5000 € primește sa zicem... 15000€....Din câte înțeles după ce ma nu o sa mai fie ne poate obliga prin tribunal (pe mine și pe sora mea) sa vindem apartamentul și sa ii dam ce i se cuvine nepoatei ( ca dați seama dacă vrea sa facă procura sa o reprezinte pe nepoata mea care e la facultate sub motivul ca ea nu prea știe ce sa spună și atunci vrea cumnata sa o reprezinte). Încă ceva.. Convenția aceea pe care am făcut-o și pe care se încăpățânează sa nu o semneze nu poate fi anulata? Ca uiteee... Cum ea nu vrea perfect actele asa m-am răzgândit și eu în privintacelor 10.000 de lei. Prefer sa nu ii mai dau ei și sa ii schimb în valuta sa pun peste cei 1000 de euro și sa ii dau nepoatei mele. Măcar ea e mostenitor legal al tatălui meu după frate, pe când cumnata nu are nici un drept la masa succesorala.

Liliana Gradinaru a scris:

Daca ati incheiat deja o conventie de plata, asta e.
Lucrurile sunt emotionale pentru doamna, e normal, salbe sanse sa ajungeti la ratiune, de aceea va trebuie un ajutor care nu e implicat afectiv.

Cautati ajutor judridic, pentru ca, sincer, e posibil sa va faceti rau. Ce conventie de plata, ce graba de succesiune? Eu spun sa negocieti si gata.
A dat bani ca parintii sai sa cumpere o casa. Parintii au dat X lei, celalalt Y lei. Intr-un fel detine un procent din casa. Calculati procentul la valoarea pietei si intelegeti-va omeneste, pentru ca un proces va blocheaza 2-3-4 ani pana se fac expertize si para expertize, amanari de zeci de ori. De nervi, insulte si certuri nici nu mai vorbesc. Va vorbesc in cunostinta de cauza - am avut un asemenea proces ani de zile. Daca necesita anumite expertize se poate amana de te plictisesti. Am un proces care s-a terminat dupa 8 ani din cauza unor expertize amanate si reamanate si ... reamanate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua Catalin 70 Catalin 70 Am și eu o problema.Eu, sora mea și mama mea vrem sa facem succesiunea după tatăl decedat. Problema se pune cam asa. Noi am am mai avut un frate care și ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte un apartent la masa succesorala? Catalin 70 Catalin 70 Buna ziua. Vreau sa fac succesiunea dupa tatal decedat. Problema se pune asa. Proprietari la acest apartament sunt amandoii parintii si mama care inca traieste ... (vezi toată discuția)
Moștenitori cu drepturi egale sau nu VioVioletaVio VioVioletaVio Bună ziua, Mă puteți ajuat cu informații despre o moștenire? La moștenire există 3 moștenitori, mama fratele și sora ei. Timp de 22 de ani am locuit ... (vezi toată discuția)