Bună dimineata
Sa fratele meu e fost căsătorit. De aia și apare nepoata. Dar nu ea e problema. Problema e cumnata mea care vrea 10.000 de lei bani pe care i-a plătit fratele meu în rate când și-au cumpărată părinții mei apartamentul (practic i-a ajutat sa îl plătească). Soția lui (cumnata) a venit cu chitanțele și a spus ca vrea sa ii s înapoi banii. Cu toate ca Dona Notar i-a spus ca acea suma s-a prescris după 3 ani de la moartea fratelui meu. Tocmai de-aia am făcut și o convenție de plata care suspenda prescripția aceea de 3 ani sa ii dam banii ca să nu mai fie discuții. Dar nici asa nu a fost de acord.sa o lase pe nepoata sa finalizeze procedura de succesiune. Iar pentru nepoata am făcut o promisiune de plata în care ne obligam ca după ce facem cadastru și intabularea sa ii dam partea care i se cuvine ea renunțând la certificatul de mostenitor în favoarea mamei mele. Eu mama și sora mea am vrut sa ii d în avans 1000 de eurosi când se clarifica toate actele și după perioada pe care o stabilea de comun acord sa ii d restul de bani. Dar cumnata refuza cu înverșunare sa ne lase sa înaintăm și sa perfectam actele. A spus ca ea vrea toți banii o data ca nu are încredere ca ii mai dam diferența de bani (adică cei 4700 €) de-aia ma și gândesc sa o chem în instanta. Numai ca cumnata nu știe ca dacă o chem în instanta nu mai primește cei 10.000 de lei. Oricum cumnata mea nu face parte din masa succesorala. Ea a venit cu pretenția celor 10.000 de lei pentru care făcut acea convenție de plata. Mostenitor legal e nepoata mea. Nu știu dacă as chema-o în instanta ar putea sa ma oblige în vreun fel sa ii dau cei 10.000 de lei în condițiile în care legal acea suma s-a prescris. Va mulțumesc pentru răspuns.
Ionut.ion a scris:
Buna dimineata.
Daca apartamentul este bun comun al parintilor, cumparat in timpul casatoriei, mamei dvs. ii revine jumatate din el plus 1/4 din partea sotului, tatalui dvs., dvs,( adica dvs.,sora si nepoata) ramanand cu restul de 3/4 din partea tatalui.
Sa presupunem ca ap. val 46500 euro
Jumatate din suma revine mamei, adica vreo 23250 E
Restul de 23250E se impart la 4, adica vreo* 6000E de fiecare ( mama dvs., dvs., sora si nepoata)
Fratele dvs. a fost casatorit?