avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua

Am și eu o problema.Eu, sora mea și mama mea vrem sa facem succesiunea după tatăl decedat. Problema se pune cam asa. Noi am am mai avut un frate care și el e decedat în urma lui rămânând o fata(acum majora). Părinții mei au cumpărat apartamentul cu o parte din suma ajutându-i fratele meu decedat. E vorba despre niște rate în valoare de 9200 RON la ora actuala. Acum cumnata mea a spus ca ea vrea acești bani înapoi (menționez ca fratele meu a decedat în 2003).Cu toate ca aceasta datorie s-a prescris conform legii noi am hotărât sa ii dam 10000 RON prin convenție notariala și nepoatei 1000 euro avans la partea ei de moștenire (adică o optime). Apartentul despre care e vorba este un apartament de 55m/p și se încadrează în grila notariala la confort doi. Doamna Notar a spus după ce a verificat datele despre apartament ca dacă se încadrează la confort 2 valorează 36500 euro diar dacă îl încadrează la confort 1 costa 46500 euro asta ar însemna că nepoata (fata fratelui meu decedat) ar avea de primit de la noi 3650 euro sau 4650 euro. Mama nepoatei (cumnata) nu este de acord cu sumele care i-au fost prezentate și a spus ca știe ea ca se poate face o medie între cele doua sume. Este adevărat? Întrebare :Daca noi sa spunem, refuzam sa ii dam cumnați datoria despre care spune ea (care s-a prescris și pentru care am fost de acord sa facem convenția de plata de 10000 RON) ce se poate întâmpla? Ne poate forță în vreun fel sa ii dam acești bani? Iar legat de moștenirea nepoatei care i se cuvine în urma succesiunii vrem sa facem o promisiune de plata cu un avans de 1000 euro urmând ca restul banilor sa ii dam după ce se va face cadastru și intabularea apartamentului cu condiția ca nepoata sa ii cedeze dreptul la proprietate mamei mele. Și care ar fi termenul maxim în care putem sa ii dam diferența de bani nepoatei moștenitoare? În speranța că ați înțeles ce am încercat sa va prezint în aceste rânduri (menționez ca nu sunt jurist, avocat, etc) ca mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 11:23, 30 Martie 2019
Buna dimineata.
Daca apartamentul este bun comun al parintilor, cumparat in timpul casatoriei, mamei dvs. ii revine jumatate din el plus 1/4 din partea sotului, tatalui dvs., dvs,( adica dvs.,sora si nepoata) ramanand cu restul de 3/4 din partea tatalui.
Sa presupunem ca ap. val 46500 euro
Jumatate din suma revine mamei, adica vreo 23250 E
Restul de 23250E se impart la 4, adica vreo* 6000E de fiecare ( mama dvs., dvs., sora si nepoata)
Fratele dvs. a fost casatorit?
Ultima modificare: Joi, 28 Februarie 2019
Ionut.ion, utilizator
Bună dimineata
Sa fratele meu e fost căsătorit. De aia și apare nepoata. Dar nu ea e problema. Problema e cumnata mea care vrea 10.000 de lei bani pe care i-a plătit fratele meu în rate când și-au cumpărată părinții mei apartamentul (practic i-a ajutat sa îl plătească). Soția lui (cumnata) a venit cu chitanțele și a spus ca vrea sa ii s înapoi banii. Cu toate ca Dona Notar i-a spus ca acea suma s-a prescris după 3 ani de la moartea fratelui meu. Tocmai de-aia am făcut și o convenție de plata care suspenda prescripția aceea de 3 ani sa ii dam banii ca să nu mai fie discuții. Dar nici asa nu a fost de acord.sa o lase pe nepoata sa finalizeze procedura de succesiune. Iar pentru nepoata am făcut o promisiune de plata în care ne obligam ca după ce facem cadastru și intabularea sa ii dam partea care i se cuvine ea renunțând la certificatul de mostenitor în favoarea mamei mele. Eu mama și sora mea am vrut sa ii d în avans 1000 de eurosi când se clarifica toate actele și după perioada pe care o stabilea de comun acord sa ii d restul de bani. Dar cumnata refuza cu înverșunare sa ne lase sa înaintăm și sa perfectam actele. A spus ca ea vrea toți banii o data ca nu are încredere ca ii mai dam diferența de bani (adică cei 4700 €) de-aia ma și gândesc sa o chem în instanta. Numai ca cumnata nu știe ca dacă o chem în instanta nu mai primește cei 10.000 de lei. Oricum cumnata mea nu face parte din masa succesorala. Ea a venit cu pretenția celor 10.000 de lei pentru care făcut acea convenție de plata. Mostenitor legal e nepoata mea. Nu știu dacă as chema-o în instanta ar putea sa ma oblige în vreun fel sa ii dau cei 10.000 de lei în condițiile în care legal acea suma s-a prescris. Va mulțumesc pentru răspuns.

Ionut.ion a scris:

Buna dimineata.
Daca apartamentul este bun comun al parintilor, cumparat in timpul casatoriei, mamei dvs. ii revine jumatate din el plus 1/4 din partea sotului, tatalui dvs., dvs,( adica dvs.,sora si nepoata) ramanand cu restul de 3/4 din partea tatalui.
Sa presupunem ca ap. val 46500 euro
Jumatate din suma revine mamei, adica vreo 23250 E
Restul de 23250E se impart la 4, adica vreo* 6000E de fiecare ( mama dvs., dvs., sora si nepoata)
Fratele dvs. a fost casatorit?

Doamna notar avea dreptate, suma se prescrisese dar, prin acel angajament de plata, ati recunoscut si angajat sa platiti datoria...
Discutati cu un avocat cum este mai bine sa procedat, în funcție de actele încheiate pan acum.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Participare la succesiune condiționată de plata unei datorii prescrise: dacă dezbatem succesiunea în instanță putem fi obligați să o plătim? Catalin 70 Catalin 70 As vrea și eu niște lămuriri legate de o succesiune. Eu mama și sora mea vrem sa facem succesiunea după tata.Am mai avut un frate care a decedat iar în ... (vezi toată discuția)
Succesiunea după 7 ani (3 moștenitori minim) andr87 andr87 Bună ziua! Vrem să facem succesiunea după tata (decedat în 2010). Scopul e ca mama (adică soția / co-proprietar) să devină moștenitoare. Eu ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte un apartent la masa succesorala? Catalin 70 Catalin 70 Buna ziua. Vreau sa fac succesiunea dupa tatal decedat. Problema se pune asa. Proprietari la acest apartament sunt amandoii parintii si mama care inca traieste ... (vezi toată discuția)